Η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε δύο προτάσεις νόμου για τις εκποιήσεις, στην τελευταία νομοθετικού περιεχομένου συνεδρίαση πριν τις θερινές διακοπές.
Η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, που συνυπογράφεται από το ΕΛΑΜ, τη ΔΗΠΑ, την ΕΔΕΚ, τους Οικολόγους και τρεις βουλευτές του ΔΗΚΟ, για παροχή του δικαιώματος σε δανειολήπτες προσφυγής στο Δικαστήριο για εξασφάλιση διατάγματος αναστολής προγραμματισμένης εκποίησης, προκειμένου να εξεταστούν ενδεχόμενες καταχρηστικές ρήτρες και υπερχρεώσεις, καταψηφίστηκε με 27 ψήψους.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Δημοκρατική Παράταξη η οποία συνυπογράφει την πρόταση νόμου καταψήφισε την πρόταση κάτι το οποίο μονοπώλησε σε κάποια φάση τις συζητήσεις στην ολομέλεια.
Επίσης ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι από τους 55 παρόντες βουλευτές ψήφισαν 27 υπέρ και 27 κατά ενώ κάποιος δεν τοποθετήθηκε.
Η πρόταση του Προέδρου της ΕΔΕΚ για την εκποίηση ακινήτου στην τιμή εκτίμησης κατά την ημερομηνία σύναψης μια δανειακής σύμβασης καταψηφίστηκε με 43 ψήφους.
Με τις προτάσεις αυτές διαφωνούσαν Υπουργείο Οικονομικών και Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.
Εγκρίθηκε τροπολογία της ΕΔΕΚ για παγοποίηση του επιτοκίου, με 23 ψήφους υπέρ, 17 εναντίον και 13 αποχές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προτάσεις τέθηκαν σε ψηφοφορία για αναβολή και σε σύνολο 52 βουλευτών υπέρ αναβολής της πρώτης πρότασης νόμου ψήφισαν 14 και εναντίον 38. Υπέρ αναβολής συζήτησης της 2ης είχαν ταχθεί επίσης 14 βουλευτές και εναντίον 38.
Νωρίτερα πήρε αναβολή η συζήτηση του ν/σ της κυβέρνησης που αφορούσε στη δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας στα Επαρχιακά Δικαστήρια για ταχεία εξέταση υποθέσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφάλιση κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350.000.