Μεγάλη όρεξη των επενδυτών διακρίνει ο Χάρης | Οι ενδείξεις των αγορών

Θέμα ημερών η έξοδος της Κύπρου στις διεθνείς αγορές.

Της Μόνικας Κουρουφέξη Χατζηχάννα

Στην κάμερα του Bloomberg μίλησε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης για την κυπριακή οικονομία και το Brexit. 

Έξοδος της Κύπρου στις αγορές

Ερωτηθείς από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, εάν η Κύπρος πρόκειται να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων, γνωρίζοντας ότι η Goldman Sachs έλαβε μέρος, και πόση θα είναι αξία τους ο Χάρης ανέφερε ότι η Κύπρος είναι σε διαπραγματεύσεις με επενδυτές από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

«Πολύ πιθανόν να κάνουμε την κίνησή μας εντός των επόμενων ημερών. Δεν μπορώ να δώσω τις λεπτομέρειες της έκδοσης γιατί αυτό δεν αποφασίστηκε ακόμα αλλά, νιώθουμε ότι ο λαβών έχει πολύ ισχυρή όρεξη".

Η Κυπριακή οικονομία παραμένει μια από τις ποιο γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πλεονασματικό προϋπολογισμό, με την ανεργία να μειώνεται πολύ γρήγορα, και τον τραπεζικό τομέα να έχει επουλωθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό, συνέχισε ο Υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι όλα αυτά έχουν πολύ θετικό αντίκτυπο στην κοινότητα των επενδυτών και θα πρέπει η Κύπρος να "χτυπήσει» πολύ σύντομα τις αγορές.

Να σταματήσουμε το ρολόι του Brexit, λέγει ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης

Ερωτηθείς εάν είναι εφικτό -αφού σε λιγότερο από 40 ημέρες είναι η καταληκτική ημερομηνία για το Brexit- να βρεθεί μια συμφωνία ή εάν τελικά θα δούμε ένα άτακτο brexit, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η δική του άποψη είναι ότι πρέπει να σταματήσουμε το ρολόι του Brexit.

"Να κάνουμε παύση την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι το καλύτερο που μπορώ να σκεφτώ σκεπτόμενος το που βρισκόμαστε".

Σεβόμαστε απόλυτα είπε ο Υπουργός την απόφαση για το Brexit, ωστόσο εάν τελικά γίνει χωρίς συμφωνία θα είναι πραγματικά αδιανόητο. «Γι’ αυτό θεωρώ ότι πρέπει να σταματήσουμε το ρολόι και να δώσουμε περισσότερο χρόνο ούτως ώστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία».

Δεν το λέω αυτό από ανησυχία για την κυπριακή οικονομία τόνισε ο Χάρης Γεωργιάδης,

«Απλά αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα για την Ευρώπη και όλο τον κόσμο και θα πρέπει να είμαστε όλοι λογικοί με αυτό το θέμα».

Ερωτηθείς εάν λέγοντας να σταματήσει το ρολόι του Brexit, εννοεί να ακυρωθεί το άρθρο 50 ή απλά να δοθεί περισσότερος χρόνος, ο Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε τα πράγματα πιο περίπλοκα από ότι είναι.

"Ας πάρουμε λίγο χρόνο, και ας αιτηθούμε μιας μικρής παράτασης ή όσο χρόνο χρειάζεται με σκοπό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία".

Δεν εισηγούμαι να ακυρωθεί η απόφαση, ξεκαθάρισε ο Υπουργός Οικονομικών αλλά, όπως είπε – «ξεκάθαρα δεν φροντίσαμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία σχετικά με το πως θα πραγματοποιηθεί το Brexit».

"Χρειαζόμαστε χρόνο και για αυτό είπα ότι πρέπει να σταματήσει το ρολόι".

Κληθείς να σχολιάσει της δηλώσεις Μέι ότι το Brexit θα γίνει στην ώρα του και εάν τελικά πιστεύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ζητήσει παράταση και μέχρι πότε σκεπτόμενη ίσως έναν χρόνο ή μέχρι τις Ευρωεκλογές, ο Υπουργός ανέφερε ότι το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε για την αγγλική οικονομία αλλά και για όλες τις οικονομίες της Ευρώπης είναι να δημιουργήσουμε κλίμα ανασφάλειας.

«Εγώ προτείνω να ξεφορτωθούμε την αβεβαιότητα. Οπόταν το ζήτημα δεν είναι να γίνει μια στροφή αλλά να εντοπίσουμε ότι χρειάζεται να γίνει για να είμαστε έτοιμοι όταν θα πραγματοποιηθεί το brexit».

Η ελπίδα ότι το Brexit θα γίνει εντός των επόμενων 40 ημερών τον ανησυχεί λίγο, τόνισε ο Υπουργός προσθέτοντας ότι για αυτόν τον λόγο πιστεύει ότι μια αναβολή είναι λογική.

Τι λένε οι υπόλοιποι 27 της Ευρώπης

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, οι 27 έχουν ομοφωνία επι του θέματος. "Οπόταν ναι, θα ανέμενα από τους 27 να πιστώσουν λίγο χρόνο. Δεν θα ήταν πρόβλημα, και μάλιστα αυτή είναι και δική μου πρόταση".

Ευρωπαϊκή οικονομία

Σχετικά με την ευρωπαϊκή οικονομία, ο Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι πεποίθησή του είναι ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.

"Ωστόσο, θα πρέπει να παραδεχτούμε, ότι, ο παράγοντας της αβεβαιότητας, που επιβραδύνει την οικονομική απόδοση είναι η πολιτική».