Πέναλτι 12%: Την Παρασκευή στα βαθιά με την αναλογιστική μελέτη

Δεν προωθείται κατάργηση του 12%. Εκείνο που επιδιώκεται είναι να δοθεί λύση στα μέτρα των δυνατοτήτων του Ταμείου ανέφερε ο υπουργός Εργασίας

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε κατάργηση του πέναλτι 12%, αλλά θα επιδιώξει να δώσει λύση, η οποία θα κινείται στα μέτρα των δυνατοτήτων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων ώστε αυτό να παραμείνει βιώσιμο.

Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου ανέφερε ότι το θέμα έχει ήδη συζητηθεί με τους κοινωνικούς εταίρους στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή στα πλαίσια του συμβουλίου κοινωνικών ασφαλίσεων θα γίνει παρουσίαση της αναλογιστικής μελέτης, η οποία ετοιμάστηκε για το συγκεκριμένο θέμα.

Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας, το όριο συνταξιοδότησης παραμένει στα 65 χρόνια και ούτε αυτό η κυβέρνηση έχει πρόθεση να το αλλάξει. Αυτό που προτίθεται να εξετάσει, αφορά στα άτομα που συμπληρώνουν 33 χρόνια εισφορών στο ΤΚΑ και επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος. Υπενθύμισε ότι το πέναλτι του 12% εισήχθη μετά από υπόδειξη της Τρόϊκας και σκοπό είχε να καταστήσει την πρόωρη αφυπηρέτηση οικονομικά ουδέτερη για το ΤΚΑ.

Όπως είπε ο κ. Παναγιώτου, θα επιδιώξουμε να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις που παρουσιάζει το υφιστάμενο σύστημα, χωρίς όμως να καταργηθεί πλήρως το πέναλτι 12%, καθώς κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν με αύξηση των εισφορών στο ΤΚΑ τόσο από πλευράς εργαζομένων όσο και εργοδοτών. Όσον αφορά στο θέμα της αναδρομικότητας, ο κ. Παναγιώτου σημείωσε ότι στο παρόν στάδιο αυτό που μπορεί να λεχθεί είναι ότι δεν θα δοθούν χρήματα αναδρομικά για όσους αφυπηρέτησαν στο 63ο έτος.

Για το συγκεκριμένο θέμα τοποθετήθηκαν και οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Μιλώντας στο Σίγμα η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους τόνισε ότι είναι θετικό το γεγονός πως επιτέλους συζητείται το συγκεκριμένο θέμα το οποίο τιμωρεί, όπως είπε τα άτομα με πολύχρονες εισφορές στο ΤΚΑ. Ωστόσο, η κ. Χαραλάμπους τόνισε την ανάγκη να δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα και στην αναλογιστική μελέτη που έγινε ώστε να μπορούν να εξαχθούν σωστά συμπεράσματα και να μην προχωρήσουμε σε αποφάσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν περισσότερες στρεβλώσεις. Παράλληλα, η κ. Χαραλάμπους επισήμανε ότι το θέμα του 12% δεν μπορεί να πάει σε βάθος πενταετίας, όταν δηλαδή θα επιχειρείται αναδιαμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας σημείωσε ότι το θέμα του 12% δεν θα πρέπει να το δούμε αποσπασματικά, αλλά σε συνάρτηση με το ευρύτερο πλαίσιο των εργασιακών ζητημάτων. Ωστόσο, συμπλήρωσε, δεν μπορεί να αφεθεί σε βάθος χρόνου, αλλά να δοθεί λύση το συντομότερο δυνατό.

Ερωτηθείς για τη θέση της ΣΕΚ, ο κ. Μάτσας ανέφερε ότι εδώ και καιρό έχουμε καταθέσει τη θέση μας η οποία είναι ξεκάθαρή πως δεν μπορεί να υπάρξει κατάργηση του 12%, αλλά να δούμε σταδιακά με ποιο τρόπο μπορεί να επιτευχθεί μείωση της επιβάρυνσης όσων επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος. Συναφώς, ο κ. Μάτσας συμπλήρωσε ότι αν το μόνο κριτήριο που θα εξετάσουμε είναι τα χρόνια υπηρεσίας και εισφορών στο ΤΚΑ τότε αφήνουμε εκτός ρύθμισης αρκετές ομάδες εργαζομένων.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Goldman Sachs: «Βλέπει» ιστορικό υψηλό στη ζήτηση πετρελαίου και αύξηση τιμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ