Ρυθμός ανάπτυξης και πληθωρισμός στο 3% το 2023

Χωρίς αλλαγή οι προβλέψεις του ΚΟΕ του Πανεπιστημίου Κύπρου σε σχέση με το τεύχος Μαΐου

Ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ και ο πληθωρισμός προβλέπεται να είναι στο 3% για το 2023, σύμφωνα με το τεύχος Ιουλίου του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, χωρίς αλλαγή σε σχέση με τις προβλέψεις του τεύχους Μαΐου.

Συγκεκριμένα, ο ρυθμός μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται να επιβραδυνθεί από 5,6% το 2022 σε 3% το 2023. Η πρόβλεψη έχει παραμείνει αμετάβλητη σε σχέση με αυτή στο τεύχος Μαΐου, αναφέρει το ΚΟΕ. Ο ρυθμός μεγέθυνσης το 2024 προβλέπεται σε 2,9%, μειωμένος κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το τεύχος Μαΐου.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών, οι επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης, ο υψηλός πληθωρισμός που είχε σημειωθεί σε προηγούμενα τρίμηνα και η πρόσφατη επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης στην ευρωζώνη αναμένεται να επιβαρύνουν τις εγχώριες προοπτικές.

Αντίθετα, πρόσφατες θετικές εξελίξεις στην Κύπρο, όπως η ανθεκτική δραστηριότητα και αγορά εργασίας, ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις, υποχώρηση αβεβαιότητας και οι θετικές εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, όπως οι περαιτέρω μειώσεις στις τιμές εμπορευμάτων, ιδίως στις τιμές του πετρελαίου και βελτιώσεις σε χρηματιστηριακούς δείκτες, αναμένεται να λειτουργήσουν υποστηρικτικά για την οικονομική μεγέθυνση, ειδικότερα το 2023.

Εντούτοις, σημειώνει, οι κίνδυνοι για δυσμενέστερες προοπτικές από τις προβλεπόμενες συνεχίζουν να κυριαρχούν, όπως και στο τεύχος Μαΐου.

Επιπλέον, ο πληθωρισμός (με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) προβλέπεται να μειωθεί από 8,4% το 2022 σε 3% το 2023 και σε 2% το 2024, κυρίως ως αποτέλεσμα των πρόσφατων μειώσεων στις διεθνείς τιμές εμπορευμάτων (π.χ. πετρελαίου), της πρόσφατης αποκλιμάκωσης του εγχώριου πληθωρισμού και της νομισματικής σύσφιξης.

Η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του 2023 έχει παραμείνει αμετάβλητη σε σύγκριση με το τεύχος Μαΐου, ενώ η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του 2024 έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το τεύχος Μαΐου, κυρίως λόγω της σημαντικής αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στην Κύπρο και των περαιτέρω μειώσεων στις διεθνείς τιμές εμπορευμάτων κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο, οι κίνδυνοι για υψηλότερο πληθωρισμό από τον προβλεπόμενο υπερισχύουν, αναφέρει.

ΚΥΠΕ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε υψηλό πενταμήνου η τιμή του σιταριού - Ανησυχίες για επάρκεια και ανατιμήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ