Της Ευδοκίας Παπαδοπούλου
Μειωμένη καταγράφεται η εμπορική κίνηση στην καρδιά της Λευκωσίας από την έναρξη των εκπτώσεων τον Ιούλιο και μέχρι σήμερα, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Θύματα του καύσωνα και.. όχι μόνο
Όπως αναφέρει στο Economy Today ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ένδυσης-Υπόδησης και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Καταστηματαρχών Πεζοδρόμων Λευκωσίας, Τριαντάφυλλος Ζωίδης, ο φετινός καύσωνας υπήρξε καταλυτικός παράγοντας.
«Λόγω και των ιδιαίτερων συνθηκών από πλευράς θερμοκρασίας η κίνηση είναι πιο κάτω συγκριτικά με πέρσι», σημειώνει, προσθέτοντας πως οι αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για ακραία καιρικά φαινόμενα, συνέβαλαν σε ένα βαθμό προς αυτή την κατεύθυνση.
«Ένα μέρος της αγοράς επηρεάζεται από τις πορτοκαλί και τις κόκκινες προειδοποιήσεις», εξηγεί, αφήνοντας παράλληλα, αιχμές για τους χειρισμούς της Πολιτείας και την απουσία εναλλακτικών.
Στην παλιά πόλη της Λευκωσίας υπάρχει η πολιτική περιορισμού του αυτοκινήτου. «Ποιος θα περπατήσει και σε ποιες στάσεις θα περιμένει μέσα σε αυτές τις θερμοκρασίες;», αναφέρει ο κ. Ζωίδης.
Όπως χαρακτηριστικά λέει, «οι δεδομένες κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο, δίνουν και το στίγμα για το πως να συμπεριφερθούμε, ωστόσο δεν μπορούμε να ενοχοποιούμε μόνο τον καύσωνα»,
Πέραν από τον υδράργυρο, «ένοχος» σύμφωνα με τον κ. Ζωίδη, είναι και ο σχεδιασμός προσέγγισης της περιοχής, ο οποίος έχει οδηγήσει σε ντόμινο επιπτώσεων.
Αγορά δύο ταχυτήτων
Οι δυσκολίες στην πρόσβαση στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας έχουν οδηγήσει στο να δημιουργηθεί μία αγορά «δύο ταχυτήτων», με αποτέλεσμα το ένα μέρος της να «πριμοδοτείται» και το άλλο να οδηγείται σε μαρασμό, σημειώνει ο κ. Ζωίδης.
«Τα εμπορικά κέντρα κάνουν την δουλειά τους, εντούτοις, όταν σχεδιάζουμε και νομοθετούμε, δεν μπορούμε να πριμοδοτούμε ένα μέρος της αγοράς και για ένα άλλο, ούτε να ακούμε, ούτε να βλέπουμε», υπογραμμίζοντας πως φθάσαμε στο σημείο όλα όσα λέγονται περί βιώσιμης κινητικότητας ή μείωσης των καυσαερίων να αφορούν μόνο την παλιά πόλη.
Α λα Mall of Cyprus
Με ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ο Σύνδεσμος Καταστηματαρχών Πεζοδρόμων Λευκωσίας κάλεσε, άλλωστε, τον Δήμο Λευκωσίας να εφαρμόσει στους δημοτικούς χώρους στάθμευσης στην εντός των τειχών Λευκωσία, το μέτρο που ανακοίνωσε πρόσφατα το Mall of Cyprus.
Δηλαδή για τις πρώτες δύο ώρες οι χώροι στάθμευσης να είναι δωρεάν και ακολούθως, να αρχίζει η τιμολόγηση.
Ένδυση και υπόδηση vs πληθωρισμός
Μία άλλη αιτία για τη μειωμένη κίνηση της φετινής σεζόν είναι, σύμφωνα με τον κ. Ζωίδη και η οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζει πλέον η μέση κυπριακή οικογένεια, ειδικότερα με τις αυξήσεις βασικών αγαθών όπως τα καύσιμα και τα τρόφιμα.
Επισημαίνει, ωστόσο, πως ένδυση και υπόδηση «απορρόφησαν» σε σημαντικό βαθμό τις πληθωριστικές πιέσεις, γεγονός που δεν οδήγησε σε ιδιαίτερες μεταβολές.
«Οι τιμές σε προϊόντα ένδυσης και υπόδησης δεν έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα, αφού οι αυξήσεις απορροφήθηκαν από τις ίδιες τις επιχειρήσεις», λέει ο κ. Ζωίδης.
Με βάση τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που δημοσίευσε στις 18 Αυγούστου η Στατιστική Υπηρεσία, τον Ιούλιο του 2023 ο πληθωρισμός στην κατηγορία ένδυση και υπόδηση αυξήθηκε κατά 4.1%, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022, ενώ συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα μειώθηκε κατά 11.8%.
Ταυτόχρονα, για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2023, σημειώθηκε αύξηση 2,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ποσοστό, εντούτοις, αισθητά χαμηλότερο από άλλες κατηγορίες αγαθών, όπως τα τρόφιμα ή η επίπλωση, ο οικιακός εξοπλισμός και τα προϊόντα καθαρισμού, που κατέγραψαν ποσοστά 9.1% και 6.1% αντίστοιχα.
Εκπτώσεις.. 12 μήνες τον χρόνο
Επιπρόσθετα, σε ότι αφορά την χρονική περίοδο των εκπτώσεων, ο κ. Ζωίδης τονίζει πως η κατάσταση που επικρατεί είναι «άναρχη», στρέφοντας τα πυρά του προς το κυβερνητικό στρατόπεδο για την απουσία νομοθετικού πλαισίου.
Προηγουμένως, οι εκπτώσεις στα καταστήματα ορίζονταν βάσει διατάγματος του Υπουργείου Εμπορίου, ωστόσο, δεδομένου πως είχε κριθεί αντισυνταγματικό πριν από κάποια χρόνια, πλέον κάθε καταστηματάρχης έχει την ευχέρεια να ορίζει εκπτώσεις όποτε το επιθυμεί.
«Η θέση του Συνδέσμου για αυτό το ζήτημα είναι διαχρονική», επισημαίνει, εξηγώντας πως «το θέμα με τις εκπτώσεις πρέπει να ρυθμιστεί νομοθετικά». «Το κράτος θα πρέπει να θεσμοθετήσει, να ελέγξει και να παρακολουθήσει την κατάσταση», καθώς, όπως σημειώνει, πρέπει να υπάρχει χρονική ρύθμιση για το πότε κάποιος θα μπορεί να βάλει εκπτώσεις.
«Έδω και χρόνια έχουμε εισηγηθεί ένα μοντέλο το οποίο περιλάμβανε τη θεσμοθέτηση τεσσάρων περιόδων εκπτώσεων ώστε να γνωρίζει και ο καταναλωτής και ο καταστηματάρχης ποιες είναι αυτές», υπογραμμίζει.
Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, έχουν ήδη εφαρμόσει «Κώδικα δεοντολογίας περί ανακοίνωσης μειωμένης τιμής σε περίοδο εκπτώσεων», κάτι που, όπως επισημαίνει, δεν υπάρχει στην Κύπρο.
Σχεδόν 70% ξένοι οι καταναλωτές
«Ακτινογραφώντας» την αγορά, ο κ. Ζωίδης απαντά πως ένα μεγάλο μέρος της εμπορικής κίνησης στη παλιά πόλη της Λευκωσίας αποτελείται από αλλοδαπούς κατοίκους.
«Σχεδόν το 70% της δουλειάς μας προέρχεται από ξένους που ζουν ή εργάζονται στο κέντρο», αναφέρει.
Αυξάνεται ο «εισαγώμενος τζίρος»
Τα τελευταία χρόνια, διαπιστώνει επίσης, πως έχουν προστεθεί στο πελατολόγιο των καταστημάτων της παλιάς πόλης επισκέπτες από χώρες της Ευρώπης, που είτε έρχονται για δουλειά, είτε για διακοπές, χαρακτηρίζοντας αυτό το στοιχείο ως «ενθαρρυντικό».
Αν υλοποιηθούν τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί, θα προστεθεί αξία στην παλιά πόλη, εκτιμά ο κ. Ζωίδης. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει σύντομα, λέει, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου, αφού παρατηρεί πως δεν κινούνται σε γρήγορους ρυθμούς.
Συγκρατημένη αισιοδοξία
Πάντως, ο κ. Ζωίδης εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος πως το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου -και με την επιστροφή ορισμένων αδειούχων- η κίνηση θα αυξηθεί.
«Ευχόμαστε πως η απόκλιση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο θα είναι διαχειρίσιμη», καταλήγει.
Διαβάστε επίσης: Πέφτουν κατακόρυφα οι τιμές των σπιτιών στη Βρετανία