ΥΠΟΙΚ: Απογοητευμένος με τις τράπεζες – Απαιτεί να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Ανησυχία Μάκη Κεραυνού για πιθανές αυξήσεις των κόκκινων δανείων - Τι λέει για εκποιήσεις, επιτόκια, windfall tax και EuroAsia Interconnector

Με την κλεψύδρα για την αναστολή των εκποιήσεων να αδειάζει και τα χρονοδιαγράμματα να πιέζουν, για άλλη μία φορά, ασφυκτικά, ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, διαβεβαιώνει πως τον Οκτώβριο η Κυβέρνηση θα θέσει ενισχυμένες προτάσεις στο τραπέζι, ελπίζοντας να δώσει διέξοδο σε αυτό το θέμα.

Μιλώντας στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι και τον Χρήστο Μιχάλαρο, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως όταν αφήνεις ένα πρόβλημα να γίνει βουνό, είναι δύσκολο να βρεθούν ολιστικές λύσεις.  

Όπως ανέφερε, το ζήτημα ξεκινά από πολύ παλιά, όταν παρουσιάστηκε το πρόβλημα με την χρηματοπιστωτική κρίση. Τότε έγιναν διάφορες ενέργειες και χειρισμοί, για τους οποίους  οι απόψεις ως προς την ορθότητά τους διίστανται, εξήγησε ο κ. Κεραυνός. 

«Τη ρίζα του προβλήματος την βρήκαμε, θέλουμε να βρούμε τη ρίζα της λύσης», επισημαίνει.  

Καμία ανοχή σε στρατηγικούς κακοπληρωτές

Ο κ. Κεραυνός τονίζει πως «όσοι οφείλουν και μπορούν θα πρέπει να ανταποκριθούν», ωστόσο, «πρέπει να σταματήσουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές να κρύβονται», υπογραμμίζοντας πως «είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με σχέδια και προτάσεις αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη».

Ανησυχία για αύξηση προβληματικών δανείων

Εκφράζοντας την ανησυχία του σε σχέση με τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων, ο Υπουργός Οικονομικών, προειδοποιεί πως το πρόβλημα ενδέχεται να διογκωθεί.

«Υπάρχει και η ανησυχία του να προκύψουν ως συνεπεία των συνεχών αυξήσεων των επιτοκίων και άλλα πρόσθετα προβληματικά κόκκινα δάνεια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Είμαι σε ένα διάλογο με τις τράπεζες, τον Σύνδεσμο Τραπεζών και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ώστε να δούμε πως θα παραμείνει υπό έλεγχο αυτό το θέμα και να μην δούμε αυξήσεις», πρόσθεσε.  

Απογοήτευση ΥΠΟΙΚ με τράπεζες μετά από «δειλές, θετικές κινήσεις»

Μετά τις πρώτες συναντήσεις και τις ανταλλαγές επιστολών, ο κ. Κεραυνός επισήμανε πως είχε δει κάποιες «δειλές, θετικές κινήσεις» από πλευράς τραπεζών, δηλώνοντας, ωστόσο, απογοητευμένος από την στάση τους στη συνέχεια.

«Εμείς πολύ έγκαιρα ανησυχήσαμε για αυτά τα θέματα και μπήκαμε σε ένα διάλογο με τις τράπεζες, πάντοτε σε συνεργασία με την ΚΤΚ", ξεκαθαρίζει. "Μετά τις πρώτες συναντήσεις και τις ανταλλαγές επιστολών, είδα κάποιες δειλές, θετικές κινήσεις, οι οποίες μπορώ να πω στη συνέχεια και μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε εκφράζω απογοήτευση από την τελευταία θέση των τραπεζών. Έχουμε προγραμματίσει συναντήσεις για να δούμε ακριβώς τι διέξοδος μπορεί να βρεθεί για αυτό το θέμα.

Πρέπει οι τράπεζες, ως μεγάλες εταιρείες, να αναλάβουν την Εταιρική Κοινωνική τους Ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και την οικονομία. Αυτό είναι απαίτηση του Υπουργείου Οικονομικών», τονίζει.

Δεν μπορεί να παρέμβει το ΥΠΟΙΚ

Σε ερώτηση για το κατά πόσον το Υπ. Οικονομικών θα μπορούσε να ελέγξει τον τραπεζικό κλάδο, ο κ. Κεραυνός διευκρίνισε πως στην Κύπρο, ως χώρα-μέλος της ΕΕ, αυτά τα θέματα ρυθμίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και όλους τους άλλους σχετικούς θεσμούς. 

"Οι συστημικές τράπεζες της Κύπρου εποπτεύονται και ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους μηχανισμούς της. Επομένως, δεν μπορεί το Υπουργείο Οικονομικών να παρέμβει", σημείωσε. 

Μπορούν να φορολογηθούν τα υπερκέρδη εταιρειών; 

Μιλώντας για το ενδεχόμενο φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών -μεταξύ αυτών και των τραπεζών- όπως συνέβηκε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, γνωστό και ως windfall tax, ο κ. Κεραυνός εξήγησε πως τα μεγέθη ανάμεσα στις οικονομίες διαφέρουν. 

"Μιλάμε για χώρες μεγάλες, όπως η Ιταλία, όπου λειτουργούν μεγάλες εταιρείες με μεγάλα κέρδη", αναφέρει. "Στην Κύπρο είμαστε μικρή χώρα με μικρές εταιρείες, επομένως είναι σημαντικό το που καθορίζεται το θέμα των υπερκερδών. Είναι ένα θέμα το πώς είναι δομημένη η οικονομία της χώρας, αν βασίζεται σε ξένους μεγάλους επενδυτές ή εταιρείες που με κίνητρα τους προσελκύεις και δημιουργούν θέσεις απασχόλησης. Πρέπει να είμαστε προσεχτικοί", υπογραμμίζει.  

Υποδεικνύοντας στον Υπουργό πως ο φόρος στα υπερκέρδη επιβλήθηκε και σε μικρότερες χώρες όπως η Λιθουανία και σύντομα η Λετονία, ο κ. Κεραυνός ανέφερε πως μπορεί να μην είναι μεγάλες χώρες αλλά έκαναν μεγάλη πρόοδο σε συγκεκριμένους τομείς. Παράλληλα, σημείωσε πως στην περίπτωση της Ιταλίας, υπήρξαν παρεμβάσεις που τελικά οδήγησαν σε αναθεώρηση της απόφασης του 40%

Είναι στο τραπέζι 

Εντούτοις, ο κ. Κεραυνός επεσήμανε πως κάθε πτυχή της φορολόγησης των υπερκερδών είναι κάτω από το μικροσκόπιο του Υπουργείου, το οποίο μελετά αυτό το ενδεχόμενο με πολλή προσοχή και θα προσπαθήσουν σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα να βρουν διεξόδους. 

Τόνισε πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, καθώς αυτά τίθενται από μόνα τους λόγω των συνεχών εξελίξεων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

"Σήμερα μιλάμε για τον μεγάλο ασθενή της Ευρώπης, την Γερμανία, που κάποτε ήταν η δύναμη που τραβούσε την οικονομία της Ευρώπης, οπόταν οι εξελίξεις είναι ραγδαίες". 

Δεν έφεραν αποτέλεσμα οι αυξήσεις επιτοκίων

Αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες αυξήσεις στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα και στα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών, ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως "οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων δεν έφεραν συνταρακτικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Είναι ένα θέμα το οποίο έθεσα στο τελευταίο ECOFIN, στο οποίο παρευρέθηκα και ζήτησα να δούμε συγκεκριμένες αναλύσεις. Ο πληθωρισμός δεν αντιμετωπίζεται μόνο με μία στεγνή νομισματική πολιτική, πρέπει να υπάρξει και ένας συνδυασμός δημοσιονομικής πολιτικής". 

Εντούτοις, σημείωσε, πως όσο εξακολουθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα συνεχίζουν να δημιουργούνται προβλήματα, μεταξύ άλλων, στην αλυσίδα τροφοδοσίας, στην ενέργεια και στις τιμές των τροφίμων, φέρνοντας ως παράδειγμα, τη μη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας για τα σιτηρά. 

"Ζούμε παράξενους καιρούς και βλέπουμε και πως εξελίσσονται τα πράγματα στο γενικότερο γεωπολιτικό πεδίο, όπως για παράδειγμα οι εξελίξεις με τις χώρες των BRICS, τις οποίες θα βρούμε μπροστά μας". 

Άγνωστος ο επόμενος Χρηματοοικονομικός Επίτροπος

Απαντώντας στο ποιες είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης, σε σχέση με τον διορισμό Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, μετά τη λήξη της θητείας του κ. Παύλου Ιωάννου, ο κ. Κεραυνός επιφυλάχθηκε να πει πως για την ώρα υπάρχει ο Βοηθός Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, ενώ πρόσθεσε πως "η Κύπρος είναι γεμάτη από ανθρώπους με ικανότητες και υπάρχουν ονόματα στο τραπέζι". 

Επιβάλλονται οι συγχωνεύσεις των μικρομεσαίων 

Παράλληλα, αναφερόμενος στο Σχέδιο για παροχή κινήτρων αναφορικά με την προώθηση των εξαγορών και συγχωνεύσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που ενέκρινε πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Κεραυνός υπογράμμισε ότι στην Κύπρο το 93% των επιχειρήσεων απασχολούν κάτω από 9 άτομα.

"Αυτό δεν επιτρέπει να ανταποκριθούν σε πιο μεγάλες απαιτήσεις της αγοράς, ούτε να φθάσουν σε οικονομίες κλίμακας, ούτε να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά. Επομένως, δίνοντας κίνητρα να προχωρήσουν σε κάποιες συγχωνεύσεις, να μεγαλώσουν κάποιες επιχειρήσεις και να αναπτυχθούν συνέργειες, θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις μας κα την ανταγωνιστικότητά τους", ανέφερε. 

Τριπλάσιος ο ρυθμός ανάπτυξης στη Κύπρο - Επιρρεπής όμως σε εξωγενείς παράγοντες

Επιδιώκοντας να σκιαγραφήσει την γενικότερη κατάσταση της κυπριακής οικονομίας ο Υπουργός Οικονομικών είπε αρχικά πως αυτή τη στιγμή "η διεθνής οικονομική συγκυρία είναι ιδιαίτερα αρνητική, η ευρωζώνη ολισθαίνει κοντά στην ύφεση, βλέπουμε χώρες όπως η Πολωνία και η Ολλανδία, να έχουν αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης. Εμείς είμαστε μια μικρή ανοιχτή οικονομία, που κάθε τι που συμβαίνει μας επηρεάζει. Επομένως, πρέπει να δούμε κάποιους δείκτες για να κάνουμε συγκρίσεις", συμπλήρωσε. 

"Σήμερα ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη είναι κοντά στο 1%. Ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας είναι ο τριπλάσιος, βρίσκεται στο 2.7% αυτή τη στιγμή", τόνισε, προσθέτοντας πως "καταφέραμε να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο 2.4% τέλος Ιουλίου, κι αυτό υπογραμμίζει το ερώτημα γιατί να δεχόμαστε αυξήσεις επιτοκίων με αυτό τον ρυθμό τη στιγμή που εμείς καταφέραμε να  τιθασεύσαμε τον πληθωρισμό". 

Επίσης σημείωσε πως έχουμε θετικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, ενώ σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαμόρφωση του προϋπολογισμού, που θα πρέπει να είναι, όπως εξήγησε, στο πλαίσιο μίας δημοσιονομικής πειθαρχείας που να διατηρήσει πλεονάσματα, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις δημοσιονομικές απαιτήσεις τις Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Πάντοτε στο κάδρο τα κόμματα

Ο κ. Κεραυνός είπε επίσης πως για όλα τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα, γίνεται διαβούλευση με τα κόμματα και όχι μόνο αυτά που στηρίζουν την Κυβέρνηση. Όπως τόνισε φροντίζει να ανταλλάζει απόψεις με όλα τα κόμματα και με όλους τους πολιτικούς, αφού πρόκειται πολλές φορές για "εθνικά" θέματα. 

Δεν επενδύει στον Euroasia η Κυβέρνηση αν δεν είναι βιώσιμο

Στην ερώτηση για το κατά πόσον υπάρχουν σκέψεις η Κυβέρνηση να επενδύσει στον Euroasia Interconnector, παρά το ότι επρόκειτο για ιδιωτιό έργο, ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως η Κυβέρνηση έχει ζητήσει από εξειδικευμένο οίκο να προβεί σε μελέτη βιωσιμότητας, αξιολογώντας τις οικονομικές και τεχνικές πτυχές του έργου. "η Κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της την ώρα που πρέπει, αν δεν είναι οικονομικά βιώσιμο θα είναι λάθος να επενδύσει", σημείωσε. 

 

 

Διαβάστε επίσης: Χωρίς σταματημό οι αυξήσεις - Άνοδος για το 70% των προϊόντων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ