Τα σημαντικότερα αποτελέσματα του Τακτικού Ευρωβαρομέτρου – Φθινόπωρο 2018 παρουσίασε σήμερα (Δευτέρα) σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Σπίτι της Ευρώπης ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Ιερόθεος Παπαδόπουλος.
Τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας, σε ό,τι αφορά τις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας περιοχές, έχουν ως εξής:
• Το 85% των Κυπρίων δηλώνουν ικανοποιημένοι από την ζωή τους – ποσοστό που βρίσκεται πολύ κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ (83%)
• Η οικονομική κατάσταση της χώρας (39%) και του νοικοκυριού τους (29%), η ανεργία (32%) και η άνοδος των τιμών (32%) είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τους Κύπριους
• 34% των Κυπρίων (μέσος όρος ΕΕ: 35%) λένε ότι τα πράγματα στην χώρα τους οδεύουν προς την σωστή κατεύθυνση. Αλλά, 54% (μέσος όρος ΕΕ: 52%) πιστεύουν ότι τα πράγματα κινούνται προς λανθασμένη κατεύθυνση
• Η ελεύθερη διακίνηση προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών (66%) και η ειρήνη (58%) είναι, σύμφωνα με τους Κύπριους, τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ΕΕ. Το ίδιο πιστεύουν και με παρόμοια ποσοστά και οι άλλοι πολίτες της ΕΕ.
• Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, είναι σχετικά λίγοι (12%) οι Κύπριοι που θεωρούν ότι είναι σημαντικό ζήτημα για την χώρα τους και ακόμη λιγότεροι (6%) αυτοί που θεωρούν ότι είναι κάτι σημαντικό για τους ίδιους προσωπικά. Ωστόσο, 52% των Κυπρίων εκτιμά ότι η μετανάστευση είναι το σημαντικότερο θέμα που αντιμετωπίζει η ΕΕ συνολικά. Και παρά το γεγονός ότι 2 στους 3 Κύπριους θεωρούν την ελεύθερη διακίνηση σημαντικό επίτευγμα της ΕΕ, ένα ποσοστό 50%, το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ, έχει αρνητικά συναισθήματα για την μετανάστευση πολιτών από άλλες χώρες της ΕΕ προς την χώρα τους. Αντιθέτως, ένα 64% στην ΕΕ συνολικά έχει θετικά συναισθήματα για την μετανάστευση άλλων πολιτών της ΕΕ προς την χώρα τους. Σε ό,τι αφορά την μετανάστευση από τρίτες χώρες, 3 στους 4 Κύπριους (75%) έχουν αρνητικά συναισθήματα (μέσος όρος ΕΕ: 53%)
• Σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς, στην Κύπρο καταγράφεται σε σχέση με 6 μήνες πριν μια μικρή αύξηση της τάξης του 3% της εμπιστοσύνης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση που τώρα φτάνει το 41% - ωστόσο, 52% των Κυπρίων (μέσος όρος ΕΕ: 48%) εξακολουθούν να λένε ότι δεν εμπιστεύονται την ΕΕ. Την ίδια στιγμή, 84% των Κυπρίων δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα, 67% δεν εμπιστεύονται την Βουλή και 63% δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση (11% και 17% αντίστοιχα περισσότεροι από την άνοιξη του 2018)
• Σε ό,τι αφορά τα ΜΜΕ, 1 στους 2 Κύπριους εμπιστεύονται το ραδιόφωνο (49%) και τη τηλεόραση (48%) και 1 στους 3 περίπου το διαδίκτυο (36%) και τον γραπτό τύπο (34%). 29% των Κυπρίων εμπιστεύονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ποσοστό μεγαλύτερο από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο που βρίσκεται στο 19%.
Στο πλαίσιο του Ευρωβαρόμετρου διεξάγεται έρευνα που καλύπτει και την Τουρκοκυπριακή κοινότητα. Τα ζητήματα που απασχολούν κατ' εξοχήν τους Τουρκοκύπριους είναι η άνοδος των τιμών, η φορολογία, η ανεργία και, ευρύτερα, η οικονομική κατάσταση. Η εμπιστοσύνη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ της Τουρκοκυπριακής κοινότητας βρίσκεται στο 52%, ποσοστό υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (42%) αλλά και από το 41% που καταγράφεται στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας περιοχές.

Ευρωβαρόμετρο: Η οικονομία συνεχίζει να απασχολεί τους Κύπριους
Χαμηλή παραμένει η εμπιστοσύνη στα κόμματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Προηγουμενο αρθρο
Κομισιόν: Η ετοιμασία για "σκληρό Brexit" δεν υποκαθιστά τη συμφωνία για τις ΒΒ
Κομισιόν: Η ετοιμασία για "σκληρό Brexit" δεν υποκαθιστά τη συμφωνία για τις ΒΒΕπομενο αρθρο
Πόσα χρήματα διασφαλίζουν μια άνετη σύνταξη και πόσα καλύπτει το ΤΚΑ
Πόσα χρήματα διασφαλίζουν μια άνετη σύνταξη και πόσα καλύπτει το ΤΚΑ