Τελικά, η αίσθηση που υπάρχει ότι οι νέοι στην Κύπρο συνεχίζουν να μένουν με τους γονείς τους για αρκετά χρόνια, δεν φαίνεται να ισχύει σε μεγάλο βαθμό. Στοιχεία της Eurostat τα οποία ανακοινώθηκαν προ ημερών, φέρνουν την Κύπρο αρκετά κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα και αρκετά μακριά από τις χώρες, στις οποίες οι νέοι μένουν στο σπίτι των γονιών τους μετά τα 30 τους χρόνια.
Κοντά στον μέσο όρο ΕΕ
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία της Eurostat, στην Κύπρο οι νέοι συνήθως φεύγουν από το σπίτι των γονιών τους στην ηλικία των 27,5 ετών. Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι το 2022 οι νέοι σε ολόκληρη την ΕΕ έφευγαν από το σπίτι των γονιών τους κατά μέσο όρο στην ηλικία των 26,4 ετών, με την ηλικία αυτή να διαφέρει ασφαλώς από χώρα σε χώρα. Συγκεκριμένα, όσον αφορά στις ηλικίες 30 ετών και άνω, τα μεγαλύτερα ποσοστά εντοπίζονται στην Κροατία 33,4 χρόνια, στη Σλοβακία, 30,8 χρόνια, στην Ελλάδα 30,7 χρόνια, σε Βουλγαρία και Ισπανία 30,3 χρόνια και στην Ιταλία 30 χρόνια. Στον αντίποδα, οι χαμηλότερες ηλικίες και συγκεκριμένα όσοι νέοι φεύγουν από το σπίτι των γονιών τους νωρίτερα από το 23ο έτος, εντοπίζονται στη Φινλανδία 21,3 χρόνια, στη Σουηδία 21,4 χρόνια, στη Δανία 21,7 χρόνια και στην Εσθονία 22,7 χρόνια.
Όσον αφορά τώρα στο ερώτημα ποιοι φεύγουν νωρίτερα από το σπίτι των γονιών τους, οι άντρες ή οι γυναίκες, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι αυτές που φεύγουν νωρίτερα. Συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο οι άντρες φεύγουν από το σπίτι στην ηλικία των 27,3 χρόνων, ενώ οι γυναίκες στην ηλικία των 25,4 χρόνων. Η διαφορά αυτή εντοπίζεται σε όλες τις χώρες, δηλαδή οι γυναίκες να φεύγουν νωρίτερα από τους άντρες. Οι άνδρες εγκατέλειψαν το γονικό τους σπίτι, κατά μέσο όρο, μετά την ηλικία των 30 ετών σε 9 χώρες της ΕΕ (Κροατία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Σλοβακία, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Σλοβενία και Πορτογαλία), ενώ αυτό ισχύει για τις γυναίκες σε μία μόνο χώρα: την Κροατία.
Το μεγαλύτερο χάσμα
Το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των φύλων καταγράφεται στη Ρουμανία, όπου οι νέοι άνδρες έφυγαν στα 29,9 έτη και οι γυναίκες στα 25,4 έτη (4,5 έτη διαφορά μεταξύ των φύλων), ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία (4,1 έτη διαφορά), με τους άνδρες να απομακρύνονται στα 32,3 έτη και τις γυναίκες στα 28,2 έτη. χρόνια. Αντίθετα, το Λουξεμβούργο (0,5 έτη διαφορά), η Σουηδία (0,6), η Δανία και η Μάλτα (και οι δύο 0,7) κατέγραψαν τις μικρότερες διαφορές μεταξύ νεαρών ανδρών και γυναικών που εγκαταλείπουν το πατρικό τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μειώθηκε ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Αύγουστο