Υπ. Προστασίας Καταναλωτή: «Γλιτώστε χρήματα στην υπεραγορά» - 8+1 Tips

Επιτόπια έρευνα με εικονική αγορά βασικών αγαθών διεξήγαγαν επηθεωρητές της Υπηρεσίας

Πληθώρα επιλογών τόσο σε προϊόντα όσο και σε σημεία πώλησης εντοπίζει η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, γεγονός που επιτρέπει στους καταναλωτές να κάνουν τις πιο συμφέρουσες, ανάλογα με το πορτοφόλι τους, αγορές. 

Εν μέσω των πληθωριστικών πιέσεων, ο τομέας των τροφίμων ήταν μεταξύ αυτών που παρουσίασαν συνεχείς αυξήσεις τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα την επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των νοικοκυριών.

Σε αυτό το πλαίσιο και θέλοντας να διαπιστώσει ιδιοίς όμμασι τι επιλογές υπάρχουν για τους καταναλωτές, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή διενήργησε χθες έρευνα κατά την οποία επιθεωρητές της επισκέφθηκαν δύο υπεραγορές και προέβησαν σε εικονική αγορά 44 βασικών καταναλωτικών αγαθών.

Όπως σημειώνει σχετική ανακοίνωση, σε κάθε υπεραγορά δημιουργήθηκαν δύο καλάθια αγορών: στο πρώτο καλάθι τοποθετήθηκαν τα φθηνότερα και στο δεύτερο τα ακριβότερα όμοια προϊόντα από το ίδιο ράφι. Τα συνοπτικά αποτελέσματα της έρευνας είναι τα ακόλουθα:

"Η εν λόγω έρευνα καταδεικνύει ότι, με προσεκτικές επιλογές, υπάρχει περιθώριο εξοικονόμησης σημαντικού ποσού χρημάτων για τα νοικοκυριά από τις αγορές τους", επισημαίνει η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή.  

Για τα πλήρη αποτελέσματα της έρευνας πατήστε εδώ.

Ώρα για ορθολογιστικές καταναλωτικές συνήθειες

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή παροτρύνει τους καταναλωτές να λάβουν υπόψη τις ακόλουθες συμβουλές, που στόχο έχουν την εξοικονόμηση χρημάτων κατά την προμήθεια τροφίμων και άλλων ειδών, ανεξάρτητα από τις οικονομικές συνθήκες της αγοράς.

Όπως αναφέρει "οι ορθολογιστικές καταναλωτικές συνήθειες, που βασίζονται στις πραγματικές ανάγκες και αντανακλούν τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των καταναλωτών, οδηγούν σε έξυπνες και φθηνότερες αγορές". 

  1. Διενεργείτε την απαιτούμενη έρευνα αγοράς για να εντοπίσετε, ανάλογα με τις ανάγκες σας, την πιο συμφέρουσα  υπεραγορά και προϊόντα.
  2. Πριν από την επίσκεψή σας στην υπεραγορά, ετοιμάστε  κατάλογο αγορών, με βάση τις πραγματικές σας ανάγκες, από τον οποίο δεν θα παρεκκλίνετε.
  3. Αγοράστε μόνο τα απαραίτητα προϊόντα που έχετε καταγράψει, χωρίς να επηρεάζεστε από διαφημιστικές  δράσεις.
  4. Μην προβαίνετε σε αγορά προϊόντων μόνο και μόνο επειδή είναι σε προσφορά.
  5. Αγοράζετε προϊόντα στην προαποφασισμένη ποσότητα.
  6. Ελέγχετε τη μοναδιαία τιμή των προϊόντων που προτίθεστε να αγοράσετε, δηλαδή την τιμή ανά κιλό, ανά λίτρο κλπ. Η τελική τιμή μεταξύ όμοιων προϊόντων δεν  αποτελεί μέτρο σύγκρισης, καθώς η ποσότητα των συσκευασιών τους μπορεί να διαφέρει.
  7. Ελέγχετε προσεκτικά τις αποδείξεις αγοράς πριν την απομάκρυνσή από το ταμείο. Εάν διαπιστώσετε διαφορές στις τιμές που αναγράφονται στην απόδειξη με αυτές που αναγράφονται στο ράφι, ζητήστε άμεσα διόρθωση του λάθουςκαι προβείτε σε καταγγελία στο 1429. 
  8. Αξιοποιήστε το διαδίκτυο γιαπραγματοποίηση αγορών, αλλά και για εντοπισμό και σύγκριση τιμών μεταξύ διαφορετικών  υπεραγορών.
  9. Επιλέγετε  τα οικονομικότερα προϊόντα, κάνοντας σύγκριση προϊόντων που είναι τοποθετημένα στο ίδιο ράφι.

"Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, από την πλευρά της, συνεχίζει τις προσπάθειες για την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-kalathi, η οποία θεωρεί ότι θα αποτελέσει σημαντικότατο εργαλείο στη διάθεση των καταναλωτών για διαφάνεια και σύγκριση τιμών και πιο συμφέρουσες επιλογές", καταλήγει η ανακοίνωση. 

Διαβάστε επίσης: Η ΕΚΤ απαντά στην Ιταλία για το windfall tax στις τράπεζες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ