Καταναλωτές: Δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα ο μηδενικός συντελεστής

Λάθος πρακτική να ανακοινώνεται το μέτρο αρκετές μέρες προηγουμένους αναφέρουν οι σύνδεσμοι καταναλωτών

Δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα για τον καταναλωτή η υιοθέτηση μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε αριθμό προϊόντων, υποστηρίζουν οι σύνδεσμοι καταναλωτών. Τόσο το μεγάλο διάστημα που δόθηκε ως προειδοποίηση όσο και η αδυναμία ελέγχου της αγοράς οδήγησε σε αυξήσεις τιμών αντί σε μειώσεις, με αποτέλεσμα το όφελος για τον καταναλωτή είτε να εκμηδενιστεί είτε να συρρικνωθεί αισθητά.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο πρόεδρος της παγκύπριας ένωσης καταναλωτών Λουκάς Αριστοδήμου σημείωσε κατ’ αρχήν ότι αντικρίζουμε θετικά κάθε ενέργεια που σκοπεύει στην ελάφρυνση του κόστους για τον καταναλωτή. Ωστόσο όπως είπε τόσο την προηγούμενη φορά όσο και τώρα, η έναρξη του μέτρου έχει ανακοινωθεί πολλές μέρες προηγουμένως κάτι που δίνει την ευκαιρία σε αρκετούς καλοθελητές να αυξήσουν τις τιμές προτού εφαρμοστεί ο μηδενικός συντελεστής. Την πρώτη φορά αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όταν εφαρμόστηκε ο μηδενικός συντελεστής, το όφελος για τον καταναλωτή να είναι ελάχιστο. Έτσι και τώρα όπως είπε, μέχρι την 1η Νοεμβρίου θα δοθεί η ευκαιρία σε κάποιους να προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών. Αυτές τις αποφάσεις, όπως είπε ο κ. Αριστοδήμου δεν τις ανακοινώνεις 10 μέρες ή και 1 μήνα προηγουμένως αλλά τις λαμβάνεις και τις εφαρμόζεις άμεσα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του συνδέσμου καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης, ο οποίος σε δηλώσεις του χαρακτήρισε άκαιρη τη μεγάλη προειδοποίηση που δόθηκε μέχρι την εφαρμογή του μέτρου, με αποτέλεσμα να μην αποκομίσουν οι καταναλωτές το όφελος που θα έπρεπε. Ενδεικτικά, ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε μια σειρά προϊόντων, όπως το νερό, οι παιδικές τροφές, το ψωμί και άλλα, οι τιμές των οποίων ανέβηκαν μετά το μηδενικό συντελεστή σε σχέση με προηγουμένως. Μοναδική κατηγορία που κατέγραψε μείωση όπως είπε ήταν οι βρεφικές πάνες. Ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε ότι έχει ετοιμάσει ένα σχετικό πίνακα με τις τιμές των προϊόντων πριν και μετά το μηδενικό συντελεστή τον οποίο και θα δώσει στη δημοσιότητα ενδεχομένως και εντός της ημέρας.

Πέραν των πιο πάνω, ο κ. Αριστοδήμου χαρακτήρισε άστοχη την προσθήκη της ζάχαρης στον κατάλογο με τα προϊόντα μηδενικού συντελεστή υποστηρίζοντας ότι θα έχει όφελος μόνο σε ότι αφορά τα γλυκά αφού αρκετοί προσπαθούν όπως είπε να μην χρησιμοποιούν πλέον ζάχαρη. Αντ’ αυτού πρόσθεσε, θα ήταν πιο λογικό να προστίθετο στη λίστα το αλάτι η χρήση του οποίου είναι πιο ευρεία. Παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνονται πιο τακτικοί έλεγχοι των τιμών από τους αρμοδίους, ώστε όπου διαπιστώνεται ότι δεν εφαρμόζεται ο μηδενικός συντελεστής ή όταν καταγράφονται αυξήσεις τιμών να λαμβάνονται τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εταιρείες «φαντάσματα» διεκδικούν κονδύλια κυπριακών επιχειρήσεων; Τι απαντά το ΙδΕΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ