ΠτΔ: Δεν αποκλείονται εξαγγελίες για επιδοτήσεις την ερχόμενη εβδομάδα

Προσανατολίζεται σε στοχευμένα μέτρα η Κυβέρνηση για στήριξη των ευάλωτων ομάδων

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις που δέχεται η Κυβέρνηση σε σχέση με τις αυξήσεις στις τιμές αγαθών και επιτοκίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε πως δεν αποκλείονται νέες εξαγγελίες ακόμη και εντός της επόμενης εβδομάδας. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την άφιξη του στο Συνέδριο της PWC, στη Λεμεσό, ο κ. Χριστοδουλίδης, είπε ότι έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο εν λόγω ζήτημα και ότι η ευθύνη της σωστής διαχείρισης των οικονομικών δεδομένων αποτελεί ευθύνη της Κυβέρνησης, αφήνοντας παράλληλα, αιχμές για την αντιπολίτευση.  

«Το πρώτο που θα ήθελα να πω είναι ότι έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία, πρώτα και πάνω από όλα εγώ προσωπικά έχω ιδιαίτερη ευαισθησία για το συγκεκριμένο θέμα, την ίδια στιγμή έχω και την ευθύνη, και ως Κυβέρνηση έχουμε την ευθύνη της σωστής διαχείρισης ων οικονομικών δεδομένων της χώρας μας", σημείωσε, προσθέτοντας πως "όταν βρίσκεσαι είτε στην αντιπολίτευση είτε δεν είσαι στη θέση που πρέπει καθημερινά να διαχειρίζεσαι τέτοια δεδομένα, μπορείς πολύ εύκολα να ανακοινώνεις μέτρα".

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως "έχουμε, ήδη, λάβει συγκεκριμένα μέτρα, και αξιολογούμε καθημερινά τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται, και δεν αποκλείω τις οποιεσδήποτε εξαγγελίες εάν και εφόσον διαπιστώσουμε ότι από τη μια, ναι, υπάρχει η ανάγκη και το βλέπω (ότι υπάρχει), αλλά την ίδια στιγμή (έχουμε) τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας μας και έχουμε  ευθύνη εμείς να δούμε πώς εξελίσσονται τα πράγματα και ύστερα από τρεις μήνες και ύστερα από έξι μήνες". 

Πιθανές εξαγγελίες την άλλη βδομάδα - Όχι σε οριζόντια μέτρα, ναι σε στοχευμένα

Τονίζοντας πως δεν είναι θιασώτης των οριζόντιων μέτρων, αλλά θιασώτης πιο στοχευμένων μέτρων "για εκείνους τους συμπατριώτες μας που αντιμετωπίζουν (προβλήματα)", ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημείωσε πως "έχουμε ιδιαίτερή ευαισθησία για το θέμα, το παρακολουθούμε και το αξιολογούμε καθημερινά".

"Ακόμη και την ερχόμενη βδομάδα που θα είμαι στη Νέα Υόρκη", επισήμανε, "είναι ένα από τα θέματα τα οποία θα με απασχολούν, θα είμαι σε συνεχή επαφή με την Κύπρο, θα έχω και εκεί σημαντικές επαφές σε σχέση με τα οικονομικά δεδομένα της χώρας μας και ναι δεν αποκλείω να γίνουν εξαγγελίες".

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα διακόπηκε μέσα στο καλοκαίρι ενώ οι τιμές καυσίμων συνεχίζουν να αυξάνονται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχουμε δει στο πολύ πρόσφατο παρελθόν σε αυτή τη χώρα, η μη καλή διαχείριση των οικονομικών πού μας οδήγησε, και δεν νομίζω κανένας ακόμη και τα κόμματα, κανείς, και πολύ περισσότερο ο κυπριακός λαός, γιατί στον κυπριακό λαό, στην κυπριακή κοινωνία είμαι υπόλογος, δεν θέλουν να επιστρέψουμε σε τέτοιου είδους συνθήκες που μας οδήγησαν λανθασμένες οικονομικές πολιτικές.

"Η δική μου ευαισθησία είναι πολύ μεγαλύτερη, είμαι σε μια θέση ευθύνης και αντιλαμβάνομαι απόλυτα, είμαι σε επαφή καθημερινά με την κοινωνία. Την ίδια στιγμή έχω και τεράστια ευθύνη για τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας μας και να βλέπω και τις εξελίξεις που έρχονται.

Προσαρμογές στον προϋπολογισμό 

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως "για πρώτη φορά η Κυβέρνηση σε λίγες μέρες θα υποβάλει στη Βουλή τον πρώτο προϋπολογισμό, είναι ένας προϋπολογισμός που λαμβάνει υπόψη αυτά τα δεδομένα, ένας πλεονασματικός προϋπολογισμός που έχει στο επίκεντρο των πολιτικών που προτείνονται μέσα από τον προϋπολογισμό, τον άνθρωπο. Και θα το δείτε και θα είμαστε εδώ να το συζητήσουμε".

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με συνάντηση του με τον ΓΓ των ΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι, προσθέτοντας ότι «είμαστε σε επαφή με τη Γραμματεία των ΗΕ, με την ΕΕ, δεν είθισται να γίνονται τέτοιες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη με Ευρωπαίους ηγέτες αλλά έχω διευθετήσει συνάντηση και με τον κ. Μισιέλ και με την κα Φον ντερ Λάιεν για να δούμε πώς μέσα από τις επαφές τους με τον ΓΓ μπορούν να μας βοηθήσουν».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Τατάρ για αλλαγή της βάσης λύσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «όλα αυτά είναι εκτός συζήτησης, η αλλαγή βάσης λύσης του Κυπριακού, και αυτό δεν είναι μόνο θέση της δικής μας πλευράς αλλά και της διεθνούς κοινότητας».

Διαβάστε επίσης: Διόρισαν τον CEO της Turkish Bank σύμβουλο στο κυπριακό κέντρο CYENS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ