Θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να στηρίξουμε τους γεωργούς μας, δήλωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος, διαβεβαιώνοντας ότι θα αποζημιωθούν για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιεργείς τους, μετά από έντονη χαλαζόπτωση, στην επαρχία Λεμεσού.
Ο Πέτρος Ξενοφώντος και λειτουργοί του Υπουργείου Γεωργίας, επισκέφθηκε σήμερα την κοινότητα Κυπερούντας, στην επαρχία Λεμεσού, η οποία μαζί με τις Δύμες, πλήγηκαν χθες από ξαφνική χαλαζόπτωση, με αποτέλεσμα σε λίγα λεπτά να χαθούν οι κόποι της χρονιάς και οι γεωργοί να βρίσκονται σε απόγνωση.
«Ήρθα αμέσως μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, έτσι ώστε να εκφράσω τη στήριξη, τη συμπαράσταση, τη συμπάθεια μου στους γεωργούς που έχουν πληγεί από το χαλάζι χθες», είπε ο Υπουργός και σημείωσε πως «εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι πιο σωστό για τους γεωργούς, οι οποίοι καλλιεργούν και συνεχίζουν να καλλιεργούν της φυτείες τους και ξαφνικά, λίγο πριν την συγκομιδή, έχουν δυστυχώς χάσει τα εισοδήματα τους».
Υπέδειξε ότι από το πρωί οι λειτουργοί του Υπουργείου βρίσκονται στην περιοχή για καταγραφή των ζημιών και το συντομότερο θα εξαγγελθεί σχέδιο στήριξης, «έτσι ώστε οι γεωργοί να δηλώσουν τα αιτήματα τους για την αποζημίωση τους λόγω του χαλαζιού».
Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα γεωργών και αγροτικών οργανώσεων για άμεση οικονομική στήριξη, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο κ. Ξενοφώντος είπε πως «υπάρχει μια διαδικασία η οποία πρέπει να τηρηθεί έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι όλοι έχουν κάνει τις αιτήσεις τους».
Θα προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε, συνέχισε, για να αξιολογηθούν οι αιτήσεις, «διότι θέλουμε να παραμείνουν εδώ οι γεωργοί και να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη τους στην περιοχή της Πιτσιλιάς».
Όπως εξάλλου δήλωσε ο κοινοτάρχης Δυμών, Χριστάκης Θεοχάρους, «η ζημιά σε Κυπερούντα και Δύμες είναι στο 100%» και πρόσθεσε πως θα πρέπει να δοθεί άμεσα κάποια οικονομική βοήθεια στους γεωργούς, «τουλάχιστον το 50%», για να μπορέσουν να επιβιώσουν.
Ο κοινοτάρχης Δυμών, αλλά και οι Πρόεδροι της Νέας Αγροτικής Κίνησης, Τάκης Χριστοδούλου και ΣΕΔΙΓΕΠ Πιτσιλιάς – Τροόδους, Λάμπρος Αχιλλέως, έθεσαν επιτακτικά το θέμα της πλήρους επιδότησης αντιχαλαζικών διχτύων, τα οποία σήμερα επιδοτούνται από το κράτος σε ποσοστό 70%.
Ιδιαίτερα, ο κ.Χριστοδούλου υπέδειξε ότι το κόστος των αντιχαλαζικών διχτύων είναι μεν υψηλό, ωστόσο είναι χαμηλότερο από τις αποζημιώσεις που καλείται το κράτος να καταβάλει και την ταλαιπωρία των αγροτών.
Την ίδια ώρα ανέφερε πως οι γεωργοί αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα της εξασφάλισης δανείων από τραπεζικά ιδρύματα για την αγορά των αντιχαλαζικών διχτύων, «γιατί δυστυχώς ακόμα δεν μπήκαν στη διαδικασία να δίνουν το δάνειο με την προοπτική ότι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους (από την επιδότηση)».
«Είναι κάτι που ως Πολιτεία, ως Κυβέρνηση, πρέπει να το δουν και να πιέσουν», συνέχισε και πρόσθεσε ότι τίθεται θέμα επιβίωσης των γεωργών και πως αποτελεί «εθνική αναγκαιότητα η διατροφική επάρκεια του λαού μας».
Εξάλλου, από πλευράς ΣΕΔΙΓΕΠ, ο Λάμπρος Αχιλλέως δήλωσε ότι με τις ζημιές που υπέστησαν οι γεωργοί, «η ΣΕΔΙΓΕΠ πλέον θα χάσει εισοδήματα και δεν θα μπορέσει η να βγάλει τα έξοδα της για να επιβιώσει και να συνεχίσει να υποστηρίζει τους γεωργούς».
Ανέφερε, επίσης, ότι μέσα από τα στοιχεία, καταδεικνύεται η αναγκαιότητα καθολικής χρήσης αντιχαλαζικών διχτύων με 100% επιδότηση, αφού το κόστος των αποζημιώσεων σε γεωργούς τα τελευταία 5 χρόνια έφτασε τα 4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η πλήρης επιδότηση των αντιχαλαζικών διχτύων φτάνει τα 3,8 εκατομμύρια ευρώ.
«Άρα το κράτος θα σταματήσει να πληρώνει αποζημιώσεις και υποχρεωτικά οι γεωργοί θα πρέπει να καλύψουν τις καλλιέργειες τους με αντιχαλαζικά δίχτυα, γιατί δεν θέλουν να παίρνουν αποζημιώσεις», συνέχισε και τόνισε πως «ιδιαίτερα οι νέοι γεωργοί, που αντιλαμβάνονται καλύτερα το πρόβλημα, έχουν την ισχυρή απαίτηση να πάρουν τουλάχιστον κάποιες προκαταβολές για να μπορέσουν να κάνουν ένα βήμα παραπέρα».
Τέλος ο ΓΓ της Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου (ΠΕΚ) Χρίστος Παπαπέτρου δήλωσε πως «για άλλη μια φορά τα τελευταία χρόνια βλέπουμε την κλιματική αλλαγή σε όλο της το μεγαλείο και για ακόμα μια φορά καταστράφηκε η φρουτοκαλλιέργεια στην περιοχή αυτή, στην οποία είμαστε για να κάνουμε αυτοψία».
Παρά το γεγονός ότι τα σχέδια στήριξης βελτιώθηκαν από το παρελθόν, σημείωσε ο κ.Παπαπέτρου, «θα πρέπει να δούμε πως σμικρύνεται ο χρόνος της διαδικασίας, έτσι ώστε να φτάνουν οι αποζημιώσεις τον χρόνο που χρειάζονται να πάρουν τα λεφτά οι γεωργοί».
Πηγή: ΚΥΠΕ
Διαβάστε επίσης: Πόσες ώρες την εβδομάδα εργάζονται οι Κύπριοι-Τι καταγράφει η Eurostat