Άναψε πράσινο ο ΥΠΟΙΚ στο σχέδιο φωτοβολταϊκά για όλους (vid)

Το θέμα μπαίνει στην τελική ευθεία και θα εξαγγελθεί σε μερικές μέρες ή βδομάδες

Άναψε πράσινο το υπουργείο Οικονομικών στο σχέδιο φωτοβολταϊκά για όλους και πλέον αυτό μπαίνει στην τελική ευθεία για την εφαρμογή του.

Μιλώντας στις Τομές στα Γεγονότα στο Σίγμα, ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός ανέφερε το σχέδιο δέχεται τις τελευταίες πινελιές και θα εξαγγελθεί σε μερικές μέρες ή βδομάδες. Η κυβέρνηση σημείωσε είναι ανθρωποκεντρική και στηρίζει την οικονομία και τα νοικοκυριά.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι ήδη τρέχει ένα σχέδιο για επιχορήγηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, ωστόσο αυτό θα αφορά ειδικά σε οικιακούς καταναλωτές, οι οποίοι δεν χρειάζεται να διαθέτουν αρχικό κεφάλαιο. Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι το πρόβλημα με την ενεργειακή ακρίβεια γενικότερα θα λυθεί μόνιμα όταν κατορθώσουμε να φέρουμε το φυσικό αέριο.

Τι προνοεί το σχέδιο
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ενέργειας αναλύοντας νωρίτερα στο Σίγμα το σχέδιο φωτοβολταϊκά για όλους, ανέφερε ότι αυτό θα χρηματοδοτείται μέσω του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ και θα ενισχύεται από ευρωπαϊκά κονδύλια και από τα λεφτά που εισπράττει η Δημοκρατία από τους ρύπους. 

Θα αφορά οικιακούς καταναλωτές που ανήκουν στην κατηγορία των 1000 kwh τη διμηνία. Αυτό μεταφράζεται σε ένα κόστος ηλεκτρισμού 370-380 ευρώ τη διμηνία. Με την εγκατάσταση και λειτουργία του φωτοβολταϊκού συστήματος, το κόστος θα μειωθεί στα 20-30 ευρώ. Εκείνη τη χρονική στιγμή θα υπάρχει ένα ξεχωριστό κομμάτι στο λογαριασμό που θα ονομάζεται δόση φωτοβολταϊκού. Η δόση θα ανέρχεται στα 150 ευρώ για τρία χρόνια περίπου. Το φωτοβολταικό θα περάσει στην κυριότητα του υποστατικού μόλις αποπληρωθεί. Δεν θα χρειάζεται αρχικό κεφάλαιο διότι θα δίνεται η επιδότηση για παράδειγμα 1000 ευρώ από το υπουργείο Ενέργειας και το υπόλοιπο ποσό από το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο ζωντανός East Med, τα φωτοβολταϊκά για όλους και τα κροκοδείλια δάκρυα του Χατζηγιάννη (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ