Έντονες υποδείξεις Κεραυνού σε Eurogroup-Ecofin για επιτόκια και πληθωρισμό (vid)

Διαχωρίζοντας εν μέρει τη θέση του από την πολιτική που ακολουθείται από την ΕΚΤ, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι μετά από 10 αυξήσεις επιτοκίων ο πληθωρισμός στην ΕΕ παραμένει στο 6% ενώ η Κύπρος που πέτυχε να τον μειώσει στο 2-3% δέχεται σοβαρές στρεβλώσεις στην οικονομία

Με πολύ έντονο και ξεκάθαρο τρόπο, τοποθετήθηκε στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός σε σχέση με την πολιτική αύξησης των επιτοκίων με στόχο να καταπολεμηθεί ο υψηλός πληθωρισμός. Διαχωρίζοντας εν μέρει τη θέση του από την πεπατημένη τακτική της ΕΚΤ, ο κ. Κεραυνός σημείωσε ότι μετά από 10 αυξήσεις των επιτοκίων, ο πληθωρισμός στην ΕΕ παραμένει σε ένα ποσοστό που φτάνει στο 6% αρκετά μακριά από το στόχο του 2%. Την ίδια ώρα, χώρες όπως η Κύπρος η οποία πέτυχε να μειώσει τον πληθωρισμό γύρω στο 2-3% δέχεται τις επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρές στρεβλώσεις στην οικονομία.

Ο Μάκης Κεραυνός, ο οποίος μιλούσε στις Τομές στα Γεγονότα στο Σίγμα, ανέφερε στους συναδέλφους του υπουργούς, ότι η νομισματική πολιτική θα έπρεπε να είναι σε μεγαλύτερο βαθμό συντονισμένη με τη δημοσιονομική πολιτική για να μην έχουμε τα φαινόμενα που υπάρχουν σήμερα με την τεράστια ψαλίδα που δημιουργήθηκε μεταξύ δανειστικών και καταθετικών επιτοκίων. Θα πρέπει να φροντίζουν αυτοί που σχεδιάζουν πολιτικές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής η νομισματική πολιτική να είναι εναρμονισμένη με τη δημοσιονομική, ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι στις τοποθετήσεις του βρήκε στήριξη από συναδέλφους του, οι χώρες των οποίων αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με την Κύπρο. 

Τα 3 σημεία για τον προϋπολογισμό του 2024
Πέραν των πιο πάνω, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα, μεταξύ των οποίων ήταν και ο προϋπολογισμός του 2024 ο οποίος θα κατατεθεί σύντομα στο Υπουργικό και ακολούθως θα προωθηθεί στη Βουλή. Ο κ. Κεραυνός αφού σημείωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση φορολογιών, εστίασε σε τρία σημεία. Πρώτο ότι ο προϋπολογισμός είναι έντονα αναπτυξιακός με την έννοια ότι έχουν υιοθετηθεί πολλά μέτρα τα οποία ενσωματώθηκαν στο σχέδιο ανάκαμψης και τα οποία οδηγούν στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία και γενικότερα σε μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Το δεύτερο σημείο, είναι ότι ο προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός. Όπως είπε ο κ. Κεραυνός καθίσταται αναγκαία προϋπόθεση η συγκεκριμένη παράμετρος για να μπορέσουμε από τη μια να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας έναντι της ΕΕ και από την άλλη για να είμαστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο καθότι ζούμε σε μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας.

Τέλος το τρίτο σημείο στο οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών είχε να κάνει με την κρατική μηχανή. Όπως είπε θα καταβληθεί έντονη προσπάθεια για να μειωθεί το κόστος του μισθολογίου στο δημόσιο και αυτό θα επιτευχθεί με την αισθητή μείωση των καινούργιων θέσεων. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το 2024 θα πληρωθούν 54 νέες θέσεις ενώ αντίστοιχα πέρσι οι καινούργιες θέσεις είχαν ανέλθει στις 485.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εξασφαλίστηκε δάνειο €639 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ