«Φίλε μου τούτες είναι οι τιμές. Αν θέλεις» και η τιμωρία από τους καταναλωτές

Ίδια προϊόντα φαίνεται να έχουν απόκλιση στην τιμή τους που ξεπερνά ακόμα και το 250%. Τα προϊόντα με την μεγαλύτερη διαφορά χαμηλότερης ψηλότερης τιμής και η απάντηση που οφείλουν να δώσουν οι καταναλωτές.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Ακόμη και 268% είναι η απόκλιση που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής για το ίδιο προϊόν σε δύο διαφορετικά σημεία πώλησης στην Κύπρο.

Τα τελευταία στοιχεία για βασικά καταναλωτικά προϊόντα που δημοσίευσε η Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή φανερώνουν τις μεγάλες αποκλίσεις των τιμών βασικών αγαθών σε διαφορετικά σημεία πώλησης για τα ίδια ακριβώς προϊόντα.

Την ίδια ώρα που καλπάζει ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και τα βασικά αγαθά, σε κάποιες κραυγαλέες περιπτώσεις βάσει των σχετικών στοιχείων του Αυγούστου οι καταναλωτές για το ίδιο ακριβώς προϊόν πληρώνουν σχεδόν τα τριπλάσια σε ένα σημείο πώλησης σε σχέση με άλλο.

Απομονώσαμε τα 10 προϊόντα στα οποία παρατηρούνται οι μεγαλύτερες ποσοστιαίες μεταβολές του σχετικού Πίνακα της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή όπου φαίνεται ότι για το ίδιο ακριβώς προϊόν οι καταναλωτές καλούνται να δώσουν ακόμη και 2μιση φορές περισσότερα στο σημείο πώλησης με την ψηλότερη τιμή σε σχέση με αυτό με την χαμηλότερη τιμή.

Δεν εξηγούνται από τις προσφορές - «Αυτή είναι η τιμή. Αν θέλεις αγοράζεις»

Όπως εξήγησαν από την Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή στο Economy Today, τα εν λόγω δεδομένα συλλέχθηκαν από 400 διαφορετικά σημεία πώλησης από όλη την Κύπρο άρα, το ενδεχόμενο οι μεγάλες αποκλίσεις της υψηλότερης τιμής από τον σταθμισμένο μέσο όρο να εξηγούνται από την ύπαρξη προσφορών από τα σημεία πώλησης αποκλείεται.

Συνεπώς, οι μεγάλες διαφορές μπορούν να εξηγηθούν τόσο από την «ελεύθερη αγορά» και τις τάσεις αισχροκέρδειας που έχουν ορισμένα σημεία πώλησης και κάτι που σε όλους θυμίζει την γνωστή ατάκα που λίγο πολύ όλοι ακούσαμε «Αυτή είναι η τιμή. Αν θέλεις αγοράζεις».

Μπορεί αυτό να δικαιολογείται από διαφορετικά επιχειρηματικά μοντέλα του κάθε σημείου πώλησης, είτε πρόκειται για περίπτερο, υπεραγορά, 24ωρο κατάστημα ή φούρνο, ωστόσο πάντα αυτό που καθορίζει τις τιμές είναι οι καταναλωτές και κατά πόσον θα δεχτούν να «πέσουν θύματα της αισχροκέρδειας» και αν θα επιλέξουν να πληρώσουν περισσότερα από τους μέσους όρους της αγοράς για να αγοράσουν το ίδιο προϊόν.

Η τιμωρία μπορεί να επιβληθεί από τους καταναλωτές

Κληθείς να σχολιάσει τα εν λόγω δεδομένα ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Συνδέσμου Υπεραγορών, Αντρέας Χατζηαδάμου ανέφερε ότι λειτουργούμε στο πλαίσιο του ανταγωνισμού και της ελεύθερης αγοράς, άρα ο καθένας βάζει ό,τι τιμές θέλει και επαφίεται στον καταναλωτή να επιλέξει την πιο προσιτή επιλογή.

«Αν οι τιμές ήταν ευθυγραμμισμένες και ίδιες παντού θα δημιουργούνταν πολλά ερωτηματικά», σημείωσε ο κ. Χατζηαδάμου.

Οι καταναλωτές τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά υποψιασμένοι για τις τιμές και επιλέγουν να αγοράζουν τα προϊόντα τους εκεί που τα βρίσκουν φθηνότερα», σημειώνοντας ό,τι «ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις υπεραγορές είναι σκληρός καθώς οι καταναλωτές είναι απαιτητικοί».

Σε ότι αφορά τις ψηλές τιμές, καθώς και για το που θεωρεί ότι είναι πιθανόν να εντοπίστηκαν ο κ. Χατζηαδάμου εκτιμά ότι δύσκολα θα εντοπίζονταν σε υπεραγορές αλλά πιθανόν να αφορούν μικρότερα σημεία πώλησης.

«Εμείς εδώ και χρόνια προσπαθούσαμε να σπάσουμε τα μονοπώλια τα οποία λειτουργούσαν εις βάρος του καταναλωτή και δημιουργούσαν παρόμοια φαινόμενα αισχροκέρδειας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ