ΕΚΚ: Ανάγκη για ενίσχυση των εποπτικών αρχών 

Με προσωπικό για αποτελεσματική εποπτεία, τονίζει η Δ. Καλογήρου.

Την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης των εποπτικών Αρχών με προσωπικό και νέες τεχνολογίες, για να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στις συνεχώς αυξανόμενες εποπτικές τους υποχρεώσεις, όπως αυτές προκύπτουν από τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες, τονίζει η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου Δήμητρα Καλογήρου.
 
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ η κ. Καλογήρου υπέδειξε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης, ιδιαίτερα των Τμημάτων Εποπτείας και Ερευνών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενόψει του ότι υπάρχει αύξηση του αριθμού των εποπτευόμενων οντοτήτων (γύρω στις 660). Οι αυξημένες ανάγκες παρατηρούνται κυρίως σε σχέση με τους διαχειριστές κεφαλαίων, έναν τομέα που παρουσιάζει συνεχή ανάπτυξη, όπως σημείωσε.
 
Ανέφερε πως έργο της Επιτροπής είναι να προβαίνει σε εποπτικούς ελέγχους για να διαπιστώνει κατά πόσον οι εποπτευόμενοι συμμορφώνονται με τις αυξανόμενες ευρωπαϊκές νομοθεσίες που αφορούν, μεταξύ άλλων, ξέπλυμα χρήματος, ΚΕΠΕΥ, επενδυτικά ταμεία και διαχειριστές επενδυτικών ταμείων και πρόσθεσε ότι τυχόν αδυναμία της Επιτροπής να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες απαιτήσεις της θα έχει αντίκτυπο στην εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό. 
 
«Πάντα υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της Επιτροπής. Έρχονται συνεχώς νέες νομοθεσίες από την ΕΕ τις οποίες έχουμε υποχρέωση να τηρούμε, για να νοιώθουν και οι ξένοι επενδυτές ασφαλείς πως υπάρχει αποτελεσματική εποπτεία», υπογράμμισε.
 
Σημείωσε πως στην μεγάλη ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς με νέες οντότητες, συνέβαλε και η ύπαρξη αποτελεσματικής εποπτείας, καθώς όλοι αυτοί οι ξένοι επενδυτές, που επενδύουν μέσω Κύπρου, όπως είπε, θέλουν να νοιώθουν ασφάλεια ότι γίνεται υπεύθυνη διαχείριση των χρημάτων τους.
 
Για να προλάβουμε αρνητικά φαινόμενα είναι καλύτερα να έχουμε από την αρχή όλα τα εργαλεία που βοηθούν στην εποπτεία αυτών των οντοτήτων, υπογράμμισε.
 
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είπε ότι αναμένει από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής να ξεπαγώσει τις 20 νέες θέσεις προσωπικού που περιλαμβάνονταν στον προϋπολογισμό του 2018, οι οποίες θα βοηθήσουν στην ενίσχυση των τμημάτων εποπτείας και ερευνών, σημειώνοντας ότι νέες θέσεις εργασίας περιλαμβάνονται και στον προϋπολογισμό του 2019.
 
Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, λόγω της έλλειψης εξιδεικευμένου προσωπικού στην Κύπρο για θέματα Κεφαλαιαγοράς, θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα να εκπαιδευτεί το νέο προσωπικό που θα προσληφθεί και να ενταχθεί στα διάφορα τμήματα της Επιτροπής.
 
Νέα ηλεκτρονικά συστήματα - Μηχανογράφηση

Αναφορικά με νέα ηλεκτρονικά συστήματα και προγράμματα, η κ. Καλογήρου τόνισε πως η τεχνολογία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας της Επιτροπής και υπογράμμισε πως για κάθε νέα νομοθεσία που εφαρμόζεται στην ΕΕ, προκύπτει η ανάγκη ενίσχυσης της Επιτροπής με τα τεχνολογικά μέσα που θα της επιτρέψουν να ανταποκριθεί και να είναι αποδοτική στον εποπτικό της ρόλο.
 
Ως παράδειγμα, η κ. Καλογήρου έφερε το εργαλείο που διαθέτει σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την διαχείριση των κινδύνων, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 2015.
 
Σημείωσε πως είναι ένα αρκετά καλό σύστημα που διαθέτουν και άλλες εποπτικές Αρχές, το οποίο λαμβάνει πληροφορίες από την αγορά, τις αναλύει και εξάγει συμπεράσματα σε σχέση με τις εταιρείες που ενέχουν περισσότερους κινδύνους. Μέσα από αυτή την αξιολόγηση, σημείωσε, καθορίζεται το εποπτικό πρόγραμμα του Τμήματος Εποπτείας της Επιτροπής, σε σχέση με την εφαρμογή διαφόρων νομοθεσιών μεταξύ των οποίων και αυτής που αφορά το ξέπλυμα χρήματος.
 
Ανέφερε ότι υπάρχει η ανάγκη το συγκεκριμένο σύστημα να αναβαθμίζεται συνεχώς, λόγω της εφαρμογής νέων νομοθεσιών και οδηγιών, όπως το MiFID II που εφαρμόστηκε αρχές του 2018 και το οποίο θέτει νέες παράμετρους  
 
Η κ. Καλογήρου είπε στο ΚΥΠΕ ότι η Κεφαλαιαγορά έχει καταρτίσει πρόγραμμα μηχανογράφησης για όλες τις εργασίες που σήμερα διεκπεραιώνονται μη αυτοματοποιημένα, με στόχο να μειωθεί η γραφειοκρατία και πρόσθεσε πως και άλλα προγράμματα χρειάζονται μηχανογράφηση, όπως είναι η νέα υποχρέωση της Επιτροπής να τηρεί το ενιαίο μητρώο όλων των πραγματικών ιδιοκτητών που περιλαμβάνονται στα Εμπιστεύματα. Εξήγησε ότι μέχρι σήμερα οι Εταιρείες Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών, οι δικηγόροι  και οι ελεγκτές, διατηρούσαν χωριστά μητρώα για τα Εμπιστεύματα. Πλέον, σημείωσε, το μητρώο θα το διαχειρίζεται με καινούργιο ηλεκτρονικό σύστημα η Επιτροπή και οι Εμπιστευματοδόχοι θα εισάγουν σε αυτό τα στοιχεία τους.

Σημείωσε, πάντως, ότι μερικά από αυτά τα συστήματα έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό της Επιτροπής για το 2019.
  
Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ