Η Κομισιόν κρούει 3 φορές τον κώδωνα στην Κύπρο - Πλημμύρες, βίζες και τεχνολογία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλεί με διαδικασία επί παραβάσει και παραπομπή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Μία πιθανή διαδικασία επί παραβάσει και δύο ενδεχόμενες παραπομπές στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζει η Κύπρος για μη συμμόρφωσή της με οδηγίες της Κομισιόν που αφορούν ασφαλιστικές δικλείδες για προστασία των εγγράφων των θεωρήσεων εισόδου (βίζες), προστασία από πλημμύρες και συμμόρφωση με ψηφιακούς κανόνες στο εταιρικό δίκαιο.

Δεν προστατεύονται με barcode οι βίζες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε χθες ότι έχει κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει αποστέλλοντας προειδοποιητικές επιστολές στην Κύπρο, όπως επίσης και στην Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Λιθουανία για τη μη εφαρμογή του δισδυάστατου barcode στις βίζες ενιαίου τύπου.

Το 2D barcode εισήχθη για την προστασία των εγγραφών που αφορούν τις βίζες από απόπειρες παραποίησης.

Όπως αναφέρει η Κομισιόν, όλα τα κράτη μέλη ενημερώθηκαν για την εκτελεστική απόφαση C(2020)2672 της Επιτροπής για τη θέσπιση γραμμικού κώδικα 2D για την ενιαία μορφή θεώρησης στις 30 Απριλίου 2020.

Η προθεσμία για την εφαρμογή έληξε τον Μάιο του 2022. Και τα τέσσερα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη δεν εκτυπώνουν ακόμη το 2D-barcode στα αυτοκόλλητα visa που εκδίδουν.

Η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Λιθουανία έχουν τώρα δύο μήνες για να απαντήσουν στην επιστολή και να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις που εντόπισε η Επιτροπή. Εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική απάντηση, η Επιτροπή μπορεί να προχωρήσει την διαδικασία.

Προειδοποιήσεις και για τις πλημμύρες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί 8 κράτη μέλη, ανάμεσά τους και την Κύπρο, ότι αν δεν συμμορφωθούν για σχέδια που αφορούν τις πλημμύρες θα τις οδηγήσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Συγκεκριμένα η Κομισιόν καλεί τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία, την Σλοβακία και τη Σλοβενία να ολοκληρώσουν την αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού, όπως απαιτείται σύμφωνα με την οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα και τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας.

Και οι δύο οδηγίες απαιτούν από τα κράτη μέλη να επανεξετάζουν, να ενημερώνουν και να αναφέρουν αυτά τα σχέδια κάθε έξι χρόνια. Τα σχέδια διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού περιλαμβάνουν Ένα πρόγραμμα μέτρων για τη διασφάλιση της καλής κατάστασης όλων των υδατικών συστημάτων και τα σχέδια διαχείρισης του κινδύνου πλημμύρας καταρτίζονται με βάση χάρτες που δείχνουν τις πιθανές δυσμενείς συνέπειες που σχετίζονται με τα σενάρια πλημμύρας.

Τον Φεβρουάριο του 2023, η Επιτροπή εξέδωσε προειδοποιητικές επιστολές καλώντας αυτά τα κράτη μέλη να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους και να ολοκληρώσουν την αναθεώρηση των υδάτινων σχεδίων τους.

Ωστόσο, τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη εξακολουθούν να μην συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους βάσει της μιας ή και των δύο οδηγιών. Η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Ισπανία, η Μάλτα και η Πορτογαλία καθυστερούν να επανεξετάσουν, να εγκρίνουν και να υποβάλουν εκθέσεις για τα τρίτα σχέδια διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού και τα δεύτερα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας.

Η νομοθεσία της ΕΕ για τα ύδατα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως για να επιτευχθεί η κυκλική οικονομία, η βιοποικιλότητα, η μηδενική ρύπανση και οι φιλοδοξίες της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή, σημειώνει η Κομισιόν.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κρούει τον κώδωνα κινδύνου σε αυτά τα 9 κράτη μέλη, τα οποία έχουν πλέον δύο μήνες για να απαντήσουν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Εάν δεν δοθεί ικανοποιητική απάντηση, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τα κράτη μέλη στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μη συμμόρφωση με οδηγία χρήσης τεχνολογίας στο εταιρικό δίκαιο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επίσης, έχει αποστείλει χθες αιτιολογημένη γνώμη στη Βουλγαρία και στην Κύπρο επειδή δεν συμμορφώθηκαν στους κανόνες της ΕΕ για τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών όσον αφορά τις νομοθεσίες που διέπουν το εταιρικό δίκαιο.

Η οδηγία απαιτεί από τα κράτη μέλη να θεσπίσουν διαδικασίες για τη σύσταση ορισμένων τύπων εταιρειών, την εγγραφή διασυνοριακών υποκαταστημάτων και την υποβολή εγγράφων στα μητρώα επιχειρήσεων.

Επίσης, κατέστησε διαθέσιμα περισσότερα εταιρικά δεδομένα δωρεάν από τα μητρώα επιχειρήσεων μέσω του Συστήματος Διασύνδεσης Μητρώων Επιχειρήσεων. Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στη Βουλγαρία και την Κύπρο επειδή δεν κοινοποίησαν τα εθνικά μέτρα για την πλήρη μεταφορά της οδηγίας εντός της προθεσμίας, δηλαδή έως την 1η Αυγούστου 2022. Μετά τις απαντήσεις τους, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τόσο η Βουλγαρία όσο και η Κύπρος απέτυχαν να κοινοποιήσουν τα εθνικά μέτρα που διασφαλίζουν την πλήρη μεταφορά της οδηγίας.

Αυτά τα κράτη μέλη έχουν πλέον δύο μήνες για να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις που εντόπισε η Επιτροπή. Εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική απάντηση, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να τους παραπέμψει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ