ΚΕΒΕ: Χαιρετίζει αναβάθμιση Moody's και ζητά αντιμετώπιση των προκλήσεων

Τα πλεονεκτήματα που δημιουργούνται για την Κύπρο απ’ αυτή την αναβάθμιση είναι οφθαλμοφανέστατα, σημειώνει το Επιμελητήριο

Τη μεγάλη ικανοποίηση του για την αναβάθμιση  κατά δύο μονάδες της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τον οίκο Moody’s, εκφράζει το ΚΕΒΕ.

Σε ανακοίνωση το ΚΕΒΕ αναφέρει ότι η σημαντική αυτή εξέλιξη "επαναφέρει τη χώρα μας μετά από 11 χρόνια στην επενδυτική βαθμίδα και τη θέτει εκτός της κατηγορίας “σκουπίδια”".

"Τα πλεονεκτήματα που δημιουργούνται για την Κύπρο απ’ αυτή την αναβάθμιση είναι οφθαλμοφανέστατα, αφού τώρα θα μπορούμε να απευθυνθούμε χωρίς βαρίδια στις ξένες αγορές, να προωθήσουμε ευκολότερα τις επενδύσεις μας και γενικά να προβάλουμε ουσιαστικότερα το οικονομικό πρόσωπο της χώρας μας στο εξωτερικό", αναφέρεται.

Το ΚΕΒΕ σημειώνει όμως ότι ο οίκος Moody’s επισημαίνει ότι στην οικονομία μας παραμένουν και σοβαρές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Προσθέτει ότι σε αυτές περιλαμβάνει την ενδεχόμενη βραδύτερη πρόοδο στην υλοποίηση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου καθώς και τους εναπομένοντες κινδύνους που σχετίζονται με το τραπεζικό σύστημα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη θετική οικονομική και δημοσιονομική δυναμική. Ο οίκος αναμένει επίσης ότι οι αρχές θα παραμείνουν προσηλωμένες στη δημοσιονομική πειθαρχία, λέει το ΚΕΒΕ.

Ακόμα αναφέρει ότι «οι κλιματικοί κίνδυνοι στους οποίους εκτίθεται η Κύπρος θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ανάπτυξη περισσότερο από ό,τι αναμενόταν επί του παρόντος».

Το ΚΕΒΕ στην ανακοίνωσή του επισημαίνει την ανάγκη διατήρησης της δημοσιονομικής σταθερότητας της χώρας, την άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων, τη έγκαιρη και σωστή αξιοποίηση των πόρων 1,2 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την πλήρη εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και την προώθηση πολιτικών για την κλιματική αλλαγή.

"Καλούμε όλους, λοιπόν, κυβέρνηση, Βουλή, συνδικαλιστικό κίνημα, να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να εργαστούμε από κοινού για να αξιοποιήσουμε το νέο ευνοϊκό περιβάλλον που δημιουργεί η αναβάθμιση από τους Moody’s για την οικονομία μας", καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Η αναβάθμιση δείχνει τις αξιοσημείωτες επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ