Διάταγμα εξέδωσε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, με το οποίο επιτρέπει την πρόσβαση στην αγορά εργασίας των αιτητών ασσύλου, εννέα μήνες μετά από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης τους για παραχώρηση διεθνούς προστασίας.
Μέχρι σήμερα, οι αιτητές διεθνούς προστασίας μπορούσαν να απασχοληθούν στην αγορά εργασίας σε συγκεκριμένους τομείς ένα μήνα μετά την κατάθεση της αίτησής τους για παραχώρηση διεθνούς προστασίας. Ωστόσο, πλέον αυτό δεν θα υφίσταται, αφού το νέο διάταγμα μετακινεί την περίοδο εννέα μήνες αργότερα.
Παράλληλα, «αγκάθι» εξακολουθεί να αποτελεί η οικοδομική βιομηχανία, αφού και πάλι ο κατασκευαστικός κλάδος δεν περιλήφθηκε στους τομείς που οι αιτητές ασύλου μπορούν να εργοδοτηθούν, παρά τις προειοδοποιήσεις των εμπλεκόμενων φορέων.
Σύμφωνα με το νέο Διάταγμα, οι αιτητές ασύλου θα μπορούν να δραστηριοποιούνται στους τομείς της γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας, σε καταφύγια και ξενοδοχεία ζώων, στον κλάδο της μεταποίησης και της διαχείρισης αποβλήτων, όπως επίσης και στους τομείς του Εμπορίου Επισκευών, της Παροχής Υπηρεσιών και του Επισιτιστικού / Ξενοδοχειακού Κλάδου.
Πιο κάτω παρατίθενται τα επαγγέλματα, βάσει του νεοεκδοθέντος Διατάγματος, όπως έχει δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας
Αξίζει να σημειωθεί πως τα συμβόλαια απασχόλησης των Αιτητών Διεθνούς Προστασίας που είχαν πρόσβαση στην αγορά εργασίας ένα μήνα μετά την κατάθεση της αίτησής τους για παραχώρηση διεθνούς προστασίας και τα οποία βρίσκονται σε ισχύ κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος Διατάγματος, εξακολουθούν να ισχύουν. Δηλαδή αιτητές ασύλου που ήδη απασχολούνται και δεν έχουν περάσει 9 μήνες από τη μέρα κατάθεσης της αίτησης τους θα εξακολουθούν να απασχολούνται.
Διαβάστε επίσης: Υπάρχουν περιθώρια για ακόμη μεγαλύτερη αναβάθμιση της οικονομίας