Εκτός μένει για την ώρα ο δημόσιος τομέας, όσον αφορά στο θέμα της ρύθμισης της τηλεργασίας. Στο κυβερνητικό νομοσχέδιο, το οποίο άρχισε να συζητείται στην επιτροπή Εργασίας της Βουλής προνοείται η προαιρετική εφαρμογή της τηλεργασίας σε ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Αναλυτικότερα, μιλώντας στο Τρίτο, ο πρόεδρος της επιτροπής Εργασίας της Βουλής Αντρέας Καυκαλιάς ανέφερε ότι ο δημόσιος τομέας κρίθηκε ανέτοιμος να εφαρμόσει την τηλεργασία και έτσι προς το παρόν μένει εκτός του κυβερνητικού νομοσχεδίου. Ωστόσο διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση αναμένεται να επανέλθει στο θέμα πριν από το τέλος του 2024 με στόχο να περιληφθεί στην τηλεργασία και ο δημόσιος τομέας. Θα έπρεπε, σημείωσε ο κ. Καυκαλιάς να είχαμε ένα πλαίσιο στο οποίο να ρυθμίζεται η τηλεργασία και στον δημόσιο τομέα, καθότι αυτή ήδη εφαρμόζεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής ξεκαθάρισε ότι η τηλεργασία θα μπορεί να εφαρμοστεί κατόπιν γραπτής συμφωνίας των δυο πλευρών, ενώ τόνισε ότι η εφαρμογή της δεν είναι υποχρεωτική αλλά θα εφαρμόζεται προαιρετικά. Παράλληλα, ο κ. Καυκαλιάς σημείωσε ότι η Επιτροπή Εργασίας έχει αρκετά θέματα να ξεκαθαρίσει. Υπάρχουν όπως είπε ιδιαίτερες ανησυχίες για το δικαίωμα των εργαζομένων στην αποσύνδεση. Δεν μπορεί ο υπάλληλος να εργάζεται ή να είναι on call ολόκληρο το 24ωρο και αυτό είναι κάτι που πρέπει να διασαφηνιστεί. Ανέφερε. Πρόσθετα, είναι ανοικτό το θέμα της κάλυψης του λειτουργικού κόστος των εργαζομένων, ενώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν και τα ζητήματα ασφάλειας και υγείας, τόνισε ο κ. Καυκαλιάς.
Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Ηλία εκ μέρους της ΟΗΟ ΣΕΚ εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η νέα νομοθεσία για την τηλεργασία δεν μπορεί να ανατρέπει υφιστάμενες συλλογικές συμβάσεις. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως για παράδειγμα στη CYTA η τηλεργασία εφαρμόζεται από το 2007 και καλύπτεται από τις υφιστάμενες συλλογικές συμβάσεις. Αυτό που ζητούσαμε και τελικά φαίνεται να υιοθετείται, όπως είπε, είναι το κυβερνητικό νομοσχέδιο να μην ανατρέπει τις συλλογικές συμβάσεις. Το παράδειγμα της Cyta σημείωσε αποτελεί ένα πολύ καλό προηγούμενο για την εφαρμογή της τηλεργασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ο κ. Καυκαλιάς επιβεβαίωσε ότι έχει υιοθετεί το συγκεκριμένο αίτημα των συντεχνιών και περιλήφθηκε πρόνοια στο νομοσχέδιο σύμφωνα με την οποία οι συλλογικές συμβάσεις θα υπερέχουν του κυβερνητικού νομοσχεδίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημόσιο: Χιλιάδες οι υποψήφιοι για τις κυβερνητικές - Πόσα εισέπραξε το κράτος;