Στον «αέρα» η κατάργηση του εταιρικού τέλους των €350

Σχεδόν €500 εκατομμύρια μπήκαν στα ταμεία του κράτους σε μία δεκαετία (ΠΙΝΑΚΑΣ) - Ενώπιον της Επ. Εμπορίου σήμερα το θέμα - Δουλειά της Κυβέρνησης και όχι της Βουλής το χαράτσι των εταιρειών λέει ο Γενικός Εισαγγελέας

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η διαδικασία που ξεκίνησε στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την τροποποίηση του περί Εταιρειών Νόμου, με σκοπό την κατάργηση ή τη μείωση του τέλους των €350 που καλούνται να καταβάλουν κάθε χρόνο οι εταιρείες, ανεξαρτήτως μάλιστα του μεγέθους τους. 

Συγκεκριμένα, φαίνεται πως η Νομική Υπηρεσία, χαλάει τα σχέδια των νομοθετών, αφού θεωρεί πως η ευθύνη για την εν λόγω αλλαγή βρίσκεται στο γήπεδο της κυβέρνησης. 

Κατά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, θα τεθούν πάντως εκ νέου στο τραπέζι και οι πέντε σχετικές προτάσεις νόμου, οι οποίες έχουν ήδη συζητηθεί δύο φορές μέχρι στιγμής, στις 30 Μαΐου και στις 8 Ιουνίου.   

Μέρος της δημοσιονομικής πολιτικής 

Σε επιστολή που απέστειλε η Νομική Υπηρεσία προς τους Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων Οικονομικών και Εμπορίου, αλλά και στον Έφορο Εταιρειών, εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη αναφέρει πως «εμπίπτει στο πλαίσιο της εκτελεστικής φύσεως αρμοδιότητας της κυβέρνησης να διασφαλίζει και να εκτελεί τη δημοσιονομική πολιτική με τέτοιο τρόπο ώστε να συνάδει με τις  υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως απορρέουν από τις δεσμεύσεις της ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και δυνάμει του εθνικού δικαίου». 

Σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία, η άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής είναι συνεπώς αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας, τόσο από τη φύση της, όσο και εκ του Νόμου. 

Οι πέντε κρίσιμες αρχές 

Στην επιστολή σημειώνεται ρητά πως «είναι η κυβέρνηση που έχει την ευθύνη της διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών, με βάση τον περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμο του 2014, η οποία έχει τη συνολική εικόνα των δημοσίων οικονομικών, ώστε με ασφάλεια και τεχνογνωσία να τηρεί τις πέντε κρίσιμες αρχές της βιωσιμότητας, της συναίνεσης, της σταθερότητας, της συνέπειας και της διαφάνειας». 

Αντισυνταγματικές οι προτάσεις νόμου

Ως εκ τούτου, η Εισαγγελία καταλήγει πως «οι προτάσεις Νόμου που σκοπό έχουν, μεταξύ άλλων, την τροποποίηση του περί Εταιρειών Νόμου, ώστε να καταργηθεί η επιβολή του ετήσιου τέλους ύψους €350, η οποία προβλέπεται στο άρθρο 391 αυτού ή να μειωθεί το ύψος του πιο πάνω τέλους, επηρεάζουν τον δημοσιονομικό σχεδιασμό».  

«Επομένως», συμπληρώνεται, «παραβιάζουν την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, η οποία είναι διάχυτη στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και αντιβαίνουν των προνοιών του Συντάγματος».

«Όχι» και από Υπουργό Οικονομικών

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, είχε ήδη εκφράσει από την πρώτη κιόλας συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου για το θέμα την αντίθεσή του, υποστηρίζοντας πως δεν προκρίνεται η κατάργηση ή / και η τροποποίηση του εν λόγω τέλους, καθότι θα επιφέρει μεγάλη απώλεια στα δημόσια έσοδα και επηρεάζει το δημοσιονομικό σχεδιασμό. 

Παράλληλα, ανέφερε πως στο πλαίσιο της ευρείας φορολογικής μεταρρύθμισης που τροχοδρομείται, έχει ανατεθεί σε εξωτερικούς μελετητές η αξιολόγηση του φορολογικού συστήματος και ο καθορισμός επιλογών για προσδιορισμό του νέου φορολογικού πλαισίου που θα βασίζεται στη διαφάνεια, απλότητα και χαμηλό φορολογικό βάρος. 

Μισό δισεκατομμύριο σε 10 χρόνια

Σύμφωνα πάντως με στοιχεία που κοινοποίησε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, μεταξύ 2012 και 2022, το κράτος εισέπραξε συνολικά €473.148.232 από τις εταιρείες που κατέβαλαν το ετήσιο τέλος. 

Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλεί η αύξηση των οφειλόμενων ποσών αφού σε μία δεκαετία δείχνει να έχει εκτοξευθεί. Μόνο για το 2022, οι οφειλές αγγίζουν το ποσό των €30.976.330, την ώρα που 10 χρόνια προηγουμένως, το αντίστοιχο ποσό έφτανε τα  €5.872.650. 

Αυτό που διαφαίνεται στον πιο κάτω πίνακα είναι πως μαζί με τον αριθμό των εταιρειών που είχαν υποχρέωση να καταβάλουν το ετήσιο τέλος, αυξανόταν κατά πολύ και εκείνος που δεν συμμορφώνονταν. 

Διαγράφηκαν χιλιάδες εταιρείες

Στην επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Επιτροπής, Κυριάκο Χατζηγιάννη, ο Υπουργός Ενέργειας τον ενημέρωσε επίσης, πως το 2017 ο Έφορος Εταιρειών προχώρησε στην τρίμηνη προειδοποιητική δημοσίευση διαγραφής για περίπου 81.683 εταιρείες, οι οποίες όφειλαν έστω και ενός έτους ετήσιο τέλος, συμπεριλαμβανομένου και του τέλους για το 2015. 

Στις 16 Μαΐου του 2018, το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας προχώρησε σε διαγραφή 10.500 εταιρειών οι οποίες δεν είχαν συμμορφωθεί και για τις οποίες δεν είχε υποβληθεί οποιαδήποτε ένσταση στη διαγραφή τους. 

Επιπρόσθετα, εκτός από αυτές, περίπου ακόμη 29.500 εταιρείες διαγράφηκαν το 2021 καθώς δεν είχαν υποβάλει τις ετήσιες εκθέσεις τους. Σε προηγούμενες εκστρατείες που είχε διενεργήσει το Τμήμα Φορολογίας για το ίδιο ζήτημα είχαν διαγραφεί, το 2016, γύρω στις 55.222 εταιρείες και άλλες 2.376 εταιρείες το 2017.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο παρόν στάδιο το Τμήμα Φορολογίας εξακολουθεί να έχει ένσταση στη διαγραφή για περίπου 68.000 εταιρείες. 

 Οι πέντε προτάσεις νόμου

Αναλυτικά, οι πέντε προτάσεις νόμου που σχετίζονται με την κατάργηση ή τη μείωση του εταιρικού τέλους είναι οι ακόλουθες:

1. Πρόταση νόμου των Χρίστου Χρίστου και Λίνου Παπαγιάννη, βουλευτών (EΛΑΜ), Ηλία Μυριάνθους, (ΕΔΕΚ), Ζαχαρία Κουλία (ΔΗΚΟ) Χαράλαμπου Θεοπέμπτου και Σταύρου Παπαδούρη (Οικολόγοι) που προνοεί την απάλειψη της υποχρέωσης καταβολής ετήσιου τέλους ύψους €350 από όλες τις εγγεγραμμένες εταιρείες.

2. Πρόταση νόμου του Μιχάλη Γιακουμή (ΔΗΠΑ) που προβλέπει την εξαίρεση των εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του Εφόρου Εταιρειών και των οποίων ο κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τις €30.000 ετησίως, από την υποχρέωση παράδοσης ετήσιας έκθεσης για καταχώρηση στον Έφορο Εταιρειών και την υποχρέωση καταβολής του ετήσιου τέλους ύψους €350.

3. Πρόταση νόμου του Πανίκου Λεωνίδου (ΔΗΚΟ) που τροποποιεί τον βασικό νόμο ώστε οι εταιρείες μικρού μεγέθους να καταβάλλουν ετήσιο τέλος ύψους €100, ενώ οι εταιρείες μεσαίου και μεγάλου μεγέθους να καταβάλλουν ετήσιο τέλος ύψους €350

4. Πρόταση νόμου του Μιχάλη Γιακουμή (ΔΗΠΑ) που προβλέπει εξαίρεση από την υποχρέωση παράδοσης ετήσιας έκθεσης για καταχώρηση στον Έφορο Εταιρειών και από την υποχρέωση καταβολής του ετήσιου τέλους ύψους €350 των εταιρειών οι οποίες δεν ασκούν οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα, δεν έχουν προβεί σε οποιαδήποτε συναλλαγή από την ημερομηνία σύστασής τους, δεν είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Φ.Π.Α. δυνάμει των διατάξεων του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμου, δεν είναι εγγεγραμμένες στο Φορολογικό Μητρώο δυνάμει των διατάξεων του περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων Νόμου και δεν διατηρούν οποιονδήποτε τραπεζικό λογαριασμό.

5. Πρόταση νόμου του Μάριου Μαυρίδη (ΔΗΣΥ) που προβλέπει την εξαίρεση των καινοτόμων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) από την υποχρέωση καταβολής των τελών και δικαιωμάτων που καθορίζονται σε κανονισμούς οι οποίοι εκδίδονται από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει των διατάξεων του περί Εταιρειών Νόμου, καθώς και από την υποχρέωση καταβολής του ετήσιου τέλους ύψους €350. 

Διαβάστε επίσης: Ποιες θα είναι οικονομικές συνέπειες του πολέμου για την Κύπρο; Ο Τ. Γιασεμίδης απαντά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ