Πανίκος Νικολάου: Το σημαντικότερο περιουσιακό μας στοιχείο είναι η φήμη μας

Η απόλυτη προτεραιότητα για εμάς στην Κύπρο είναι να αποκαταστήσουμε τη φήμη και την εμπιστοσύνη της χώρας μας είπε ο CEO της Τράπεζας Κύπρου.

Στο πλαίσιο του έβδομου Business Leaders Summit που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, ο Πανίκος Νικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, τόνισε ότι πρέπει να αποκατασταθεί η φήμη της Κύπρου αφού αποτελεί το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο που έχουμε όντας μικρή χώρα.

Εξέφρασε την άποψη ότι η Κύπρος έχει τις δυνατότητες να γίνει επιχειρηματική «πρωτεύουσα» της περιοχής, αν υπάρξει μακροπρόθεσμη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης και ανάληψη τολμηρών αποφάσεων.

Ο κ. Νικολάου επεσήμανε ότι η Κύπρος πρέπει να ελκύει διεθνείς οργανισμούς και επενδύσεις που προσθέτουν αξία στη χώρα, δημιουργούν θέσεις εργασίας, αυξάνουν την κατανάλωση, και βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο.

Τόνισε τη σημασία των αποφάσεων και την ανάγκη για μακροπρόθεσμη στρατηγική για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Ο κ. Νικολάου παρατήρησε ότι η Κύπρος έχει ισχυρή οικονομική αντοχή και αντέχει σε πολλές δυσκολίες, με τη δυνατότητα να μετατρέψει τις κρίσεις σε ευκαιρίες.

Επεσήμανε, τη σημασία των άμεσων ξένων επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας και δημιουργούν ευκαιρίες για τις επόμενες γενιές.

«Η φήμη μας είναι το σημαντικότερο περιουσιακό μας στοιχείο»

Είναι απόλυτη προτεραιότητα για εμάς, στην Κύπρο, να αποκαταστήσουμε τη φήμη και την εμπιστοσύνη της χώρας μας, σημείωσε.

«Χρειάζονται 20 χρόνια για να χτίσεις φήμη και μόλις πέντε λεπτά για να την καταστρέψεις όπως πολύ σωστά το είπε και ο Warren Buffet ή όπως έλεγαν οι παλαιότεροι και είχαν δίκαιο καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά να σου βγει το όνομα».

Ως Κύπρος, πρέπει να ενισχύσουμε την προσπάθεια αποκατάστασης της φήμης μας. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε για να χτίσουμε μια εντελώς διαφορετική εικόνα για την χώρα μας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους λίγους να υπονομεύουν την εικόνα των πολλών.

Ο Πανίκος Νικολάου ανέφερε ότι «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι πολιτικές μας πρέπει να είναι μακροπρόθεσμες και ανθεκτικές σε πολιτικές αλλαγές, ατζέντες και αντιπαραθέσεις. Οι επενδυτές βαθμολογούν υψηλά την αξιοπιστία και τη σταθερότητα. Είναι απαραίτητο να είμαστε προβλέψιμοι στα μάτια των επενδυτών και να μην αντιμετωπιζόμαστε ως χώρα με υψηλό πολιτικό κίνδυνο που προσαρμόζει τις πολιτικές ανάλογα με τις συγκυρίες και τις πιέσεις. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι όντας μία μικρή αγορά, η αξιοπιστία είναι το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο».

Σε σχέση με την ψηφιακή μετάβαση, πρέπει να συνεργαστούμε και να επιταχύνουμε την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα. Είναι επίσης αναγκαίο να αντιμετωπίσουμε τη γραφειοκρατία και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες για τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων.

Επιπλέον, πρέπει να επικεντρωθούμε στην απλούστευση των διαδικασιών σύναψης δημόσιων συμβάσεων, προκειμένου να γίνουν πιο γρήγορες και αποτελεσματικές.

«Πιστεύω ότι η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να διασφαλιστεί πιο γρήγορη παροχή δικαιοσύνης».

Τέλος, ανέφερε ότι πρέπει να εξετάσουμε τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που να προσελκύει εταιρείες τεχνολογίας και καινοτομίας.

«Αυτό το οικοσύστημα θα μπορούσε να προσελκύσει επιπλέον εταιρείες παρόμοιας φύσης και να αναπτύξει δευτερεύοντες τομείς υποστήριξης των επενδύσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ