Διαφορετικές φαίνεται πως εξακολουθούν να είναι οι αναγνώσεις εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων σε σχέση με το θέμα της αναλογιστικής αναπροσαρμογής (πέναλτι) του 12%. Με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, αλλά και ενόψει της συζήτησης του θέματος την Παρασκευή στα πλαίσια του Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εκπρόσωποι της εργοδοτικής και της συνδικαλιστικής πλευράς, τοποθετήθηκαν για το θέμα στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι στο Σίγμα.
Ο Χρίστος Τομπάζος κεντρικός οργανωτικός γραμματέας της ΠΕΟ αφού τόνισε ότι είναι αδόκιμο να συζητούμε για το θέμα πριν από την συνάντηση της Παρασκευής, εξέφρασε τη πρόθεση της συντεχνίας να είναι εποικοδομητική στη συνάντηση για να εξευρεθεί μια λύση στο συγκεκριμένο θέμα. Ο κ. Τομπάζος χαρακτήρισε μη ορθολογιστικό και κοινωνικά άδικο το πέναλτι του 12% υποστηρίζοντας ότι δεν μπορείς να πεις σε ένα οικοδόμο που εργαζόταν μια ζωή και πλέον δυσκολεύεται να είναι παραγωγικός ότι θα αφυπηρετήσει στα 63 του χρόνια αλλά θα έχει αποκοπή στη σύνταξη του.
Ο κ. Τομπάζος μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, σημειώνοντας ότι το 2012 για ιδεολογικούς και όχι οικονομικούς λόγους επέβαλε το μέτρο του πέναλτι του 12% αφού όπως είπε δεν τεκμηριωνόταν με οικονομικά δεδομένα η επιβολή ενός τέτοιου μέτρου. Συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχουν πολλές άλες παράμετροι που θα πρέπει να εξετάσουμε όσον αφορά στο συνταξιοδοτικό αλλά επικεντρωνόμαστε μόνο στο πέναλτι.
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου υποστήριξε πως κακώς ονομάζουμε τη συγκεκριμένη ρύθμιση αφού όπως είπε είναι λογικό κάποιος που επιλέγει να συνταξιοδοτηθεί δυο χρόνια νωρίτερα από κάποιο άλλο να λαμβάνει μικρότερη σύνταξη. Δεν είναι τιμωρία αλλά θα πρέπει να το δούμε ως μια πρόσθετη επιλογή που έχει δοθεί στους εργαζόμενους, να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα σε σχέση με το 65ο έτος που είναι και το όριο συνταξιοδότησης.
Πάντως, ο κ. Αντωνίου δήλωσε πως η ΟΕΒ είναι ανοικτή στο διάλογο και θα αναμένουμε να ακούσουμε την Παρασκευή όλες τις πλευρές. Ωστόσο τόνισε ότι η Ομοσπονδία θέτει δύο παραμέτρους που δεν θα δεχτεί να διαφοροποιηθούν. Πρώτο να μην χρειαστεί να αυξηθούν οι εισφορές από κανένα μέρος και δεύτερο να μην αφαιρεθούν χρόνια ζωής από το σύστημα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Για να προσθέσει λέγοντας ότι υπάρχουν τρεις παράγοντες που δεν κινούνται αυτόνομα και πρέπει να έχουμε υπόψη πως αν πειράξουμε τον ένα θα επηρεαστούν και οι άλλοι. Δηλαδή το ύψος των συντάξεων το ύψος των εισφορών και ο χρόνος στον οποίο παίρνουμε σύνταξη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιδού τα νέα στεγαστικά σχέδια της Κυβέρνησης - Αναλυτικά τι προβλέπουν (Πίνακες)