Σε εκκολαπτήριο «πανεπιστημίων» μετατράπηκαν τα κατεχόμενα (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Πάνω από 1000% αυξήθηκαν από το 2007 οι φοιτητές από τρίτες χώρες - Το συνδέουν με αύξηση της εγκληματικότητας πολιτικές φωνές του ψευδοκράτους

Το ένα «πανεπιστήμιο» μετά το άλλο φαίνεται να ξεφυτρώνει στα κατεχόμενα, με μέλη της πολιτικής ζωής του ψευδοκράτους να εκφράζουν πλέον ανοιχτά τις ανησυχίες τους, αφού συνδέουν τη λειτουργία τους με την αύξηση της εγκληματικότητας.

Μάλιστα σε δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό τύπο, τα οποία μετέδωσε το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, γινόταν αναφορά σε ομιλία που πραγματοποίησε ο «βουλευτής» Λευκωσίας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ουρούν Σολιαλί, στη «βουλή» του κατοχικού καθεστώτος με θέμα «Ανώτατη εκπαίδευση, παράνομη ζωή και ευθύνη του κράτους». 

Οι «φοιτητές» στα δικαστήρια 

Συγκεκριμένα, ο Σολιαλί είπε ότι υπάρχουν σχεδόν 100 χιλιάδες άτομα που προέρχονται από άλλες χώρες και εισέρχονται στη «χώρα» για σπουδές, στα 22 «ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» που λειτουργούν στο ψευδοκράτος. 

Αφού σημείωσε ότι ο αριθμός των αλλοδαπών που εισέρχονται στη φυλακή αυξάνεται μέρα με τη μέρα, ο Σολιαλί επεσήμανε ότι το 72% των ατόμων που βρίσκονται στη φυλακή δεν είναι «πολίτες της ΤΔΒΚ» και πρόσθεσε ότι καθημερινά βλέπουν στις εφημερίδες φωτογραφίες φοιτητών από τρίτες χώρες έξω από τα «δικαστήρια».

Τα 23 «πανεπιστήμια»

Απαντώντας στις επικρίσεις, ο λεγόμενος υπουργός παιδείας, Ναζίμ Τσαβούσογλου «διόρθωσε» τον Σολιαλί, επισημαίνοντας πως ο αριθμός των «πανεπιστημίων» στα κατεχόμενα είναι 23 και ότι ο αριθμός των φοιτητών ανέρχεται στις 110 χιλιάδες. 

Παράλληλα, προσπαθώντας να καταρρίψει τους ισχυρισμούς Σολιαλί, ισχυρίστηκε πως ο αριθμός των φοιτητών που καταδικάζονται φτάνει μόλις το 1%.

Το «προφίλ των φοιτητών»

Σύμφωνα με στοιχεία που καταγράφει το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο και παρατίθενται στον πιο κάτω πίνακα, τη χρονιά 2019-2020 στα «πανεπιστήμια» των κατεχομένων, το σύνολο των φοιτητών ανήλθε σε 104.658. 

Το μεγαλύτερο ποσοστό προερχόταν από την Τουρκία, με τον αριθμό να αγγίζει τις 50.602, ενώ 41.836 προέρχονταν από τρίτες χώρες. Αξίζει να σημειωθεί πως εκείνη την χρονιά ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων φοιτητών μόλις που έφτανε τις 12.220. 

2019-20 KKTC yükseköğretim kurumlarının öğrenci payı ve artış oranı

Εντούτοις, εκτός από τα πιο πάνω, στα κατεχόμενα ιδρύθηκαν και λειτουργούν «πανεπιστήμια», τα οποία εδρεύουν στο εξωτερικό όπως είναι το «Πανεπιστήμιο the West of Scotland Cyprus» και το «Anadolu Üniversitesi Lefkoşa Kampüsü» που έχουν την έδρα τους σε Ηνωμένο Βασίλειο και Τουρκία αντίστοιχα.

Πάνω από 1000% η αύξηση

Παράλληλα, μελετώντας τα στοιχεία του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, διαπιστώνεται πως τουλάχιστον από το 2007 μέχρι το 2020 η αύξηση των φοιτητών στα «πανεπιστήμια» των κατεχομένων υπήρξε αλματώδης. 

Αυτό αντανακλάται όμως, ιδιαίτερα στην περίπτωση των φοιτητών από τρίτες χώρες, των οποίων η αύξηση από το 2007 μέχρι και το 2020 ξεπερνά το 1000%. Μάλιστα, σε μία πενταετία ο αριθμός έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, αφού από 15.210 που ήταν τη χρονιά 2013-2014 ανήλθαν σε το 2019-2020 σε 41.836. 

Επενδύσεις εκατομμυρίων από Τουρκία

Η «διπλωματία της εκπαίδευσης» φαίνεται να είναι ένα από τα βασικότερα όπλα της Τουρκίας στις προσπάθειές της για την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. 

Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε συνηγορούν και οι δαπάνες στις οποίες προβαίνει με σκοπό να μετατρέψει το βόρειο τμήμα της Κύπρου σε «εκπαιδευτικό κέντρο». 

Ήδη την τάση αυτή είχε εντοπίσει και το ΓΤΠ, αφού σε μελέτη που διενήργησε το 2017 και στην οποία σκιαγραφούσε τα «πανεπιστήμια» στην κατεχόμενη Κύπρο, καταδείκνυε πως «η Τουρκία προχώρησε σε επενδύσεις εκατομμυρίων δολαρίων στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα κατεχόμενα, αφού στόχος της, μετά το 1974, ήταν και είναι η προσέλκυση φοιτητών από μουσουλμανικές χώρες της Μέσης και Εγγύς Ανατολής και της Ασίας». Όπως επεσήμανε «απώτερος στόχος της Τουρκίας είναι να μετατρέψει το βόρειο τμήμα της Κύπρου σε «εκπαιδευτικό κέντρο».

Οι προσπάθειες αυτές φαίνεται να εντείνονται ακόμη περισσότερο το τελευταίο διάστημα. Ενδεικτικό παράδειγμα η διεθνής συνάντηση πτυχιούχων Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν που διενεργήθηκε πρόσφατα στο Μπακού και στην οποία βρέθηκε ο λεγόμενος αντιπρόεδρος της κατοχικής κυβέρνησης, Φικρί Ατάογλου, υποστηρίζοντας, σύμφωνα με το  Genç TV ότι το ψευδοκράτος περιμένει περισσότερους φοιτητές από το Αζερμπαϊτζάν.

Σε διάφορα προωθητικά υλικά αναφέρει πως τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια της «Βόρειας Κύπρου» είναι ιδιαίτερα προσιτά, υπολογίζοντας πως οι διεθνείς φοιτητές θα ξοδεύουν κατά μέσο όρο για τα βασικά τους έξοδα 450-600 δολάρια, μηνιαίως περιλαμβανομένης και της διαμονής. 

 

Διαβάστε επίσης: Σε κύμα φοιτητών από το Αζερμπαϊτζάν προσβλέπει το ψευδοκράτος

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ