«Δεν αποταμιεύει ο Κύπριος» - Πώς να έχετε όφελος και χωρίς τραπεζικές καταθέσεις

Ο Οικονομολόγος Γιάγκος Χατζηγιάννης μιλά για τις επιλογές αποταμίευσης - Τι λέει για τις FinTech και για τις διαφημίσεις που ενδέχεται να είναι παραπλανητικές (ΒΙΝΤΕΟ)

Πρέπει να αποταμιεύουμε και αυτό είναι δεδομένο, τονίζει ο Οικονομολόγος Γιάγκος Χατζηγιάννης, σημειώνοντας, ωστόσο, πως η αποταμίευση δεν είναι μέσα στην κουλτούρα του Κύπριου. 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης, ο κ. Χατζηγιάννης βρέθηκε στο στούντιο του ΣΙΓΜΑ και την εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, όπου ανέλυσε, μεταξύ άλλων, τις επιλογές που υπάρχουν γύρω από την αποταμίευση, υπογραμμίζοντας πως αποταμίευση δεν σημαίνει μόνο τραπεζικές καταθέσεις. 

«Δεν είναι στην κουλτούρα του Κύπριου η αποταμίευση»

Όπως σημείωσε, τους Κύπριους πρέπει συνέχεια να τους θυμίζεις ότι «η αποταμίευση είναι βασικός κανόνας», αφού δεν είναι μέσα στην κουλτούρα τους. 

Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2013. 

«Το έχουμε δει και το 2013», ανέφερε, «τα περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις ήταν υπερχρεωμένα, τα δάνεια ήταν περισσότερα από τις καταθέσεις και γι’ αυτό στον απόηχο της κρίσης δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν». 

Το ίδιο ισχύει, όπως τόνισε και για την οικονομία. 

«Η κουλτούρα της αποταμίευσης δεν ξεκινά από τον ιδιώτη, ξεκινά από το κράτος. Εκεί ήταν το μεγάλο πρόβλημα. Όταν το κράτος δεν αποταμίευε και δεν έκανε αυτά που πρέπει να κάνει, πώς θα το κάνει ο πολίτης;», διερωτήθηκε. 

Ωστόσο σε κάθε περίπτωση, ανέδειξε τη σημασία αυτής της πρακτικής ιδιαίτερα όταν μια οικογένεια, ένας ιδιώτης ή μία επιχείρηση διανύουν μία «καλή περίοδο»

Δεν έχουν κίνητρο οι τράπεζες να αυξήσουν τα καταθετικά επιτόκια 

Αναφερόμενος στην απουσία καταθετικών επιτοκίων από πλευράς τραπεζών, ο κ. Χατζηγιάννης εξήγησε πως ο λόγος πίσω από αυτό έγκειται στο ότι «οι τράπεζες έχουν αυτή τη στιγμή πάρα πολλή ρευστότητα». 

«Δεν θέλουν άλλες καταθέσεις. Εκείνο που θέλουν οι τράπεζες είναι να δώσουν δάνεια σε βιώσιμους δανειολήπτες. Εκεί είναι το κέρδος τους», υπογράμμισε. 

Ακολούθως, ανέφερε πως μετά το 2013 και τα όσα ακολούθησαν, με το κούρεμα καταθέσεων, αλλά και με την αναδιοργάνωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι τράπεζες που λειτουργούν σήμερα, είναι πολύ πιο βιώσιμες και έχουν πολύ περισσότερη ρευστότητα. 

«Άρα δεν έχουν κίνητρο για να δώσουν ψηλά καταθετικά επιτόκια. Δεν είναι αυτοσκοπός να φέρουν νέες καταθέσεις», είπε, προσθέτοντας πως «αυτό γινόταν τα πρώτα χρόνια μετά το κούρεμα, δηλαδή από το 2013 μέχρι το 2019, καθώς έπρεπε να ξαναχτίσουν τους δείκτες ρευστότητας». 

Η αποταμίευση δεν είναι μόνο τραπεζικές καταθέσεις 

Ο κ. Χατζηγιάννης υπογράμμισε πως αποταμίευση δεν είναι μόνο οι καταθέσεις σε μία τράπεζα, αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι. 

«Υπάρχουν πολλά συνταξιοδοτικά σχέδια και πολλά επενδυτικά σχέδια που θα μπορούσε να κάνει ένας ιδιώτης ή ένα νοικοκυριό», επισήμανε, διαμηνύοντας πως εφόσον οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αποταμιεύουν, υπάρχει πληθώρα επιλογών για το πώς θα μεγιστοποιήσουν το όφελος τους. 

Σημείωσε δε, πως το σημαντικό είναι να αξιολογήσει μία οικογένεια και μία επιχείρηση τι πόρους μπορεί να βάζει στο πλάι κάθε μήνα ή κάθε χρόνο, διαμορφώνοντας ένα καλό προϋπολογισμό. 

«Η έννοια της αποταμίευσης περιστρέφεται γύρω από το ότι βάζεις ένα εισόδημα στο πλάι» συμπλήρωσε, λέγοντας πως «είτε το βάζεις στην τράπεζα και παίρνεις μηδέν επιτόκιο ή 1%-3% με πολύ χαμηλό ρίσκο ή μπορεί κάποιος να αγοράσει κρατικά ομόλογα που και πάλι είναι πολύ χαμηλό το ρίσκο και πολύ χαμηλό το όφελος ή να αυξήσει το ρίσκο και πιθανόν την απόδοση». 

Εντούτοις, τόνισε πως το μοντέλο προ-2013, θα πρέπει να αποφευχθεί. 

«Παλαιότερα πολλοί έβαζαν τα λεφτά τους σε τράπεζες που έκλειναν, επειδή είχαν υψηλό καταθετικό επιτόκιο. Δεν θέλουμε αυτό το μοντέλο».  

Κλειδί η έρευνα - Τι λέει για τις FinTech

Ερωτηθείς για το κατά πόσο οι πολίτες μπορούν να εμπιστευτούν τις fintech εταιρείες, που υπόσχονται σε πολλές περιπτώσεις μεγάλες αποδόσεις, ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε πως «για να εμπιστευτείς κάποια επιχείρηση πρέπει να κάνεις τη μελέτη σου». 

 «Δεν θα προβούμε σε μία τέτοια κίνηση από μια διαφήμιση που θα δούμε σε ένα mobile application», εξήγησε. 

Επιπρόσθετα, είπε πως υπάρχουν διεθνείς εταιρείες που βαθμολογούνται (rating), και θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, ενώ συμβούλεψε τον κόσμο να απευθύνεται σε άτομα που εξειδικεύονται στον τομέα. 

Τόνισε όμως, πως δεν θα πρέπει να παρασυρόμαστε από διάφορες διαφημίσεις που υπόσχονται εύκολες λύσεις όσον αφορά την αύξηση της αποταμίευσης γιατί εκεί είναι που “την πάθαμε” και το 2013. 

Εξέφρασε τέλος την ελπίδα να βελτιωθεί η κατάσταση με τον πληθωρισμό και τα επιτόκια για να μπορούν πραγματικά να αποταμιεύουν όλοι.  

Δείτε τη συζήτηση εδώ: 

 

Διαβάστε επίσης: e-φορτίζεται η Κύπρος και.. όσα αλλάζουν με το e-charge της ΑΗΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ