Υπ. Εργασίας: Ανεδαφική η πλήρης κατάργηση του πέναλτι 12%

Δεν κάνουμε πειράματα με το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων – Αν δεν υπάρξει συμφωνία θα συνεχίσει να ισχύει το υφιστάμενο καθεστώς, ανέφερε

Κόβει τον βήχα όσων επιδιώκουν πλήρη κατάργηση του πέναλτι 12% ο υπουργός Εργασίας. Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο Γιάννης Παναγιώτου σημειώνει ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι ανεδαφική. Όπως είπε, όσοι υποστηρίζουν κατάργηση του πέναλτι σε όσους επιλέγουν να βγαίνουν στη σύνταξη πριν από το 65ο έτος, ουσιαστικά αυτό που προτείνουν είναι τη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης. Κάτι τέτοιο θα συνεπάγεται με αύξηση των εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να μπορέσει να παραμείνει βιώσιμο, σημείωσε για να προσθέσει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πειράματα με το ΤΚΑ.

Αναφορικά με την πρόταση της κυβέρνησης, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι έχει ως στόχο την ελάφρυνση από την αναλογιστική μείωση που επιβάλλεται σε όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος. Η ελάφρυνση στοχεύει σε όσους έχουν συμπληρώσει αρκετά χρόνια εισφορών στο ΤΚΑ και ιδιαίτερα σε αυτούς που εργάζονται σε συγκεκριμένα επαγγέλματα. Θα έχει άμεση θετική επίπτωση στο 25% όσων επηρεάστηκαν από την αναλογιστική μείωση του 12% και συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας υπολογίζεται ότι από το 12% που είναι σήμερα το λεγόμενο πέναλτι, θα μειωθεί στο 6%.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις των συντεχνιών, αλλά και μερίδας κομμάτων στην κυβερνητική πρόταση, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα την ερχόμενη Δευτέρα και εκεί όπως είπε οι κοινωνικοί εταίροι είναι ευπρόσδεκτοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Το μόνο στοιχείο, το οποίο δεν είναι προς διαπραγμάτευση, υπογράμμισε, είναι το συνολικό κόστος που θα έχει η τελική πρόταση. Οι υπόλοιπες παράμετροι μπορούν να συζητηθούν.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι θα επιδιώξει όπως η συζήτηση εξελιχθεί μέσα στις επόμενες βδομάδες. Αν τελικά προκύψει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία, πρόσθεσε, τότε θα συνεχίσει να ισχύει το υφιστάμενο καθεστώς σε σχέση με την αναλογιστική μείωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζες: Γιατί προβληματίζει η εκδίκαση υπερχρεώσεων σε υποθέσεις εκποιήσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ