ΥΠΟΙΚ: Αν δεν προσέξουμε, το 50% των δαπανών θα καταλήγουν στους δημόσιους υπαλλήλους

Οι αναφορές του Μάκη Κεραυνού για την ΑΤΑ, τους αργούς ρυθμούς μεταρρυθμίσεων, το ΕΕΕ και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στη διάλεξή του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Στους αργούς ρυθμούς που κινούμαστε για τις μεταρρυθμίσεις, στις ανησυχίες του για την ΑΤΑ, στο προβληματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και στα 615 εκατομμύρια του ΕΕΕ αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός στην «Ετήσια Διάλεξη του Υπουργού Οικονομικών» στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Την διάλεξη διοργάνωσε η Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο πλαίσιο της «Ετήσιας Διάλεξης του Υπουργού Οικονομικών».

Οι ρυθμοί μας είναι αργοί

«Με ανησυχεί γιατί δεν βλέπω τους αναγκαίους ρυθμούς στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στην αυτοδιοίκηση, στην δικαιοσύνη, στη δημόσια υπηρεσία και αλλού», ανέφερε.

Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «Με ανησυχεί γιατί οι ρυθμοί μας είναι αργοί και δεν είμαι βέβαιος αν με τις μεταρρυθμίσεις θα πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα αποδοτικότητας και οικονομίες κλίμακος με χαμηλότερο κόστος κτλ».

«Μέσα στον προϋπολογισμό και το τριετές μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο, για παράδειγμα, για την τοπική αυτοδιοίκηση που μέσα στους επόμενους μήνες θα γίνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές μπαίνουν πρόσθετα από τα 170 εκατομμύρια χορηγίες ακόμα 22 εκατομμύρια και δεν αφορούν μόνο την πρώτη φάση αλλά υπάρχει ανάγκη για συνέχιση για τα επόμενα τρία χρόνια».

«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δούμε και να μην το αφήσουμε να περάσει έτσι χωρίς μελέτη», σημείωσε.

 Αν δεν προσέξουμε οι μισθοί του Δημοσίου θα αφορούν το 50% των δαπανών

Σε σχέση με την απασχόληση στο Δημόσιο Τομέα ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε «το 29% του Προϋπολογισμού – των δαπανών – αφορά το κρατικό μισθολόγιο».

Σημείωσε ότι αυξήθηκε κατά 15% σε σχέση με πέρσι λόγω της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής που δόθηκε πρόσφατα.

Τόνισε ότι, η ΑΤΑ πρέπει να συνδεθεί με την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα, διαφορετικά, αν δεν προσέξουμε, θα φτάσουμε σε ένα ποσοστό του προϋπολογισμού, της τάξης του 50%, που θα αφορά τις αμοιβές του δημόσιου τομέα.

Κρούει τον κώδωνα κινδύνου για το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

«Είναι ανησυχητικό» το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και θα πρέπει το αντιμετωπίσουμε, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να εξετάσουμε τι παράγουμε στην Κύπρο», ενώ εξέφρασε την άποψη πως «μπορούμε να παραγάγουμε πάρα πολλά».

«Να φέρουμε ξένες επενδύσεις, αλλά το όραμα το δικό μου λέει ότι θα πρέπει – και έχω κάνει κάποια πρώτα βήματα – να μαζέψουμε τους Κύπριους βιομηχάνους και βιοτέχνες, μικρούς και μεγάλους, και να τους ρωτήσουμε τι χρειάζονται για να επενδύσουν περισσότερο», ανέφερε και πρόσθεσε πως θα πρέπει «να βρούμε ξένους επενδυτές που θα θέλουν να συνεργαστούν με τους Κύπριους και να δημιουργήσουμε υποδομές στην Κύπρο και παραγωγικές μονάδες».

Σημείωσε πως με τη διαφοροποίηση σε κάποιο βαθμό του οικονομικού μοντέλου θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Επιπλέον, ο κ. Κεραυνός αποκάλυψε ότι το ΥΠΟΙΚ και η Κυβέρνηση έχουν δει «με μεγαλύτερη προσοχή» το γεγονός ότι η καθαρή επενδυτική θέση της Κύπρου ανέρχεται στο 100% του ΑΕΠ και «γίνονται σκέψεις και προτάσεις για να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα».

Ο ΥΠΟΙΚ εξήγησε ότι «αυτός ο δείκτης δείχνει ότι τα χρήματα που φεύγουν από την Κύπρο είναι πολύ περισσότερα από αυτά που έρχονται» και ότι «οι εισαγωγές μας είναι πολύ μειωμένες σε σχέση με τις εισαγωγές μας» και σημείωσε ότι αυτός ο δείκτης θα πρέπει σύμφωνα με την ΕΕ να είναι στο 35%.

«Είναι ένας δείκτης τον οποίο δεν παρακολουθούμε όλοι όσοι έπρεπε, στον βαθμό που θα έπρεπε», πρόσθεσε.

Με την τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών συμφώνησε και ο Γιώργος Συρίχας, επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

615 εκατομμύρια Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα μέσα σε τρία χρόνια

Ο Υπουργός Οικονομικών έκανε αναφορά για τις κοινωνικές παροχές που αγγίζουν σχεδόν τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2024 με 2026.

Από αυτά, ανέφερε ενδεικτικά ότι τα 615 εκατομμύρια ευρώ αφορούν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

«Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να σταθούμε και να το δούμε», σημείωσε αναφέροντας ότι «καθημερινά γίνομαι λήπτης παραπόνων από διάφορους εργοδότες, ξενοδόχους, μικρές επιχειρήσεις που μου λένε ότι ψάχνουν υπαλλήλους και όταν τους ρωτήσουμε που θα βάζουν τις κοινωνικές ασφαλίσεις, τους λένε ότι δεν θέλουν κοινωνικές ασφαλίσεις γιατί θέλουν να συνεχίσουν να παίρνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα».

«Αυτό είναι μία στρέβλωση που πρέπει να αντιμετωπιστεί επίσης», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ