Επιφυλάξεις για ν/σ Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών - Όχι Κεντρικής για συμμετοχή στο ΔΣ

Δυσαρέσκεια και προς ΥΠΟΙΚ γιατί δεν κλήθηκε να εμπλακεί στα αρχικά στάδια της διαμόρφωσης του νομοσχεδίου

Σοβαρές επιφυλάξεις σε αριθμό προνοιών του προωθούμενου από την κυβέρνηση νομοσχεδίου για τη λειτουργία του Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης εκφράζει η Κεντρική Τράπεζα.

Σε επιστολή της προς το Υπουργείο Οικονομικών, ημερομηνίας 3 Νοεμβρίου 2023 η Κεντρική αναφέρεται στο νομοσχέδιο με τίτλο «ο περί της Σύστασης και Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023», και καταθέτει τις θέσεις και απόψεις της επί τούτου. Η Κεντρική πάντως, εκφράζει και την έντονη δυσαρέσκεια της για το γεγονός ότι το Υπουργείο δεν την έχει προσκαλέσει, όπως αναφέρει, να εμπλακεί στα αρχικά στάδια της διαμόρφωσης του νομοσχεδίου όπως ήταν πρέπον να γίνει βάσει του θεσμικού της ρόλου, σημειώνει.

Οι κίνδυνοι που βλέπει η Κεντρική

Αναλυτικότερα, η Κεντρική σημειώνει μεταξύ άλλων στην επιστολή της προς το ΥΠΟΙΚ ότι η σημαντική διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του μέρους VIA που προνοεί το εν λόγω νομοσχέδιο (διορισμός Διαμεσολαβητή για σκοπούς αναδιάρθρωσης ή επαναδιαπραγμάτευσης) προκαλεί εύλογες ανησυχίες σε σχέση με τη δυνατότητα του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου να ανταποκρίνεται με επάρκεια και αποτελεσματικότητα. Η Κεντρική προσθέτει ότι ο κίνδυνος να προκύπτουν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της διαδικασίας διαμεσολάβησης με βάση το προτεινόμενο νομοσχέδιο φαίνεται ότι κατά την άποψη της Κεντρικής είναι σημαντικός. Και προσθέτει: Ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι απευκταίο καθώς ενδέχεται (α) να έχει αρνητικές συνέπειες στην κουλτούρα αποπληρωμής των δανειοληπτών και (β) α επηρεάσει αρνητικά την αποτελεσματικότητα των εκποιήσεων ως εργαλείο έσχατης ανάγκης (last resort).

Νομική ασάφεια

Πέραν των πιο πάνω, η Κεντρική αναφέρει ακόμα ότι ο ορισμός της πιστωτικής διευκόλυνσης περιλαμβάνει και χορηγήσεις με υποθήκη επαγγελματική στέγη. Επί τούτου, σημειώνει, δεν καθορίζεται στο νομοσχέδιο ο ορισμός της επαγγελματικής στέγης. Αυτό προκαλεί νομική ασάφεια η οποία, όπως αναφέρει η Κεντρική ενδεχομένως να παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τους δανειολήπτες με συνολική συμβατική υποχρέωση μέχρι του ποσού των €350.000 και ασχέτως του μεγέθους της εταιρείας να προσφεύγουν στον Χρημ. Επίτροπο. Η εν λόγω πρόνοια υποστηρίζει η Κεντρική χρήζει πρόσθετου προβληματισμού και μελέτης καθώς πέραν της νομικής ασάφειας ενδέχεται να αποτελέσει αντικείμενο κατάχρησης από επιχειρήσεις.

Ένα άλλο σημείο το οποίο θίγει η Κεντρική αφορά στη συμπερίληψη των εξυπηρετούμενων δανειοληπτών, κάτι που όπως αναφέρει ενδέχεται να δημιουργήσει λανθασμένα κίνητρα, ωθώντας τους να επικοινωνούν πρώτα με τον ΧΕ αντί με τους δανειστές κατά την προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης ή αναδιάρθρωσης των συμβατικών τους υποχρεώσεων. Επιπρόσθετα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί η λανθασμένη αντίληψη ότι ο ΧΕ υποκαθιστά τις σχετικές διαδικασίες αναδιάρθρωσης που λειτουργούν στα αδειοδοτημένα ιδρύματα.

Όχι σε συμμετοχή στο ΔΣ

Αναφορικά με τη δομή και τις αρμοδιότητες του διοικητικού συμβουλίου του Φορέα, η Κεντρική σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ενδεχόμενη συμμετοχή της Κεντρικής στο ΔΣ του Φορέα προκαλεί σύγκρουση συμφέροντος καθώς οι διά νόμου αρμοδιότητες της περιορίζονται σε αυτές της ενάσκησης προληπτικής εποπτείας και διατήρησης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και δεν περιλαμβάνουν προστασία των δανειοληπτών καταναλωτών. Ως εκ τούτου, η Κεντρική δεν μπορεί να συμμετάσχει στο ΔΣ.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε λειτουργία το πρώτο Ταμείο Χρηματοδότησης Κεφαλαίου στην Κύπρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ