Υπ. Εργασίας: Οι προοπτικές οικονομίας καθορίζουν προοπτικές συνταξιοδοτικού

Ο Υπουργός κάλεσε τους πάντες, όταν η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα είναι στο επίκεντρο για τα επόμενα 1-2 χρόνια, να συμμετάσχουν σε αυτήν και να παρουσιάσουν τεκμηριωμένες απόψεις

Πρέπει να αξιολογούμε σωστά τις δυνατότητες της οικονομίας και της κοινωνίας, ανέφερε την Πέμπτη ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, απευθύνοντας χαιρετισμό στο 14ο Συνταξιοδοτικό Φόρουμ στη Λευκωσία. 

Αναφερόμενος στο συνταξιοδοτικό σύστημα στην Κύπρο, ο κ. Παναγιώτου τόνισε ότι «οι προοπτικές της οικονομίας καθορίζουν τις προοπτικές του συνταξιοδοτικού συστήματος», προσθέτοντας ότι «έχουμε να καθορίσουμε το ύψος των εισφορών, το ύψος των συντάξεων και την περίοδο της εργασίας και πρέπει να είμαστε μεθοδικοί και προσεκτικοί». 

Αναφερόμενος στον διάλογο για την αναλογιστική προσαρμογή του 12%, ο Υπουργός επεσήμανε ότι «οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τη βιωσιμότητα του Ταμείου, άρα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις αποφάσεις μας. Όσο ξεφεύγουμε από τα καθορισμένα όρια, η βιωσιμότητα του Ταμείου θα περιοριστεί, άρα θα επιβαρυνθούν τα παιδιά και τα εγγόνια μας», υπέδειξε. 

Μιλώντας για τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ο Υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι «πρέπει να αξιολογούμε σωστά τις δυνατότητες της οικονομίας και της κοινωνίας». Ακόμη, ανέφερε ότι δίνεται έμφαση σε πτυχές όπως η ενίσχυση και η διατήρηση της βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ), η διασφάλιση επαρκών συντάξεων, η ισορροπία μεταξύ της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας, αλλά κυρίως η ενίσχυση της ασφαλιστικής κουλτούρας και της προσωπικής υπευθυνότητας του καθενός και η σημασία της κατανόησης του τρόπου λειτουργίας του συνταξιοδοτικού συστήματος, «το οποίο στοχεύουμε να απλοποιήσουμε», όπως είπε. 

Επιπλέον, ο Υπουργός κάλεσε τους πάντες, όταν η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα είναι στο επίκεντρο για τα επόμενα 1-2 χρόνια, να συμμετάσχουν σε αυτήν και να παρουσιάσουν τεκμηριωμένες απόψεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για την αναλογιστική προσαρμογή του 12%, ο κ. Παναγιώτου, είπε ότι «από το 2012 και μετά, όλοι οι εμπλεκόμενοι δεν εξηγήσαμε σωστά τι είναι η αναλογιστική προσαρμογή», σημειώνοντας ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα δίνει την ευελιξία της πρόωρης συνταξιοδότησης χωρίς να επιβαρύνει το ΤΚΑ. «Το κόστος για το Ταμείο θα ανέρχεται σε €100 εκατ. τον χρόνο χωρίς την ύπαρξη της αναλογιστικής προσαρμογής», υπογράμμισε. 

Αναφερόμενος στην κάλυψη των τριών ασφαλιστικών πυλώνων, ο κ. Παναγιώτου εξέφρασε τη βούληση της Κυβέρνησης για εφαρμογή του δεύτερου πυλώνα σε όλους τους εργαζομένους, σημειώνοντας ότι «δεν είναι κάτι απλό». Ακόμη εξέφρασε την ελπίδα για κατάληξη σε προσεγγίσεις αποδεκτές από τους εταίρους και από την κοινωνία.

Απαντώντας σε ερώτημα για το θέμα της ενίσχυσης της εποπτείας, ο Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι αυτή είναι απαραίτητη, υποδεικνύοντας ότι χωρίς αυτήν δεν μπορεί να ενισχυθεί ο δεύτερος ασφαλιστικός πυλώνας. «Κρίναμε ότι θα είναι πιο αποτελεσματικό αν επανεξεταστεί στο πλαίσιο της συζήτησης για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού», πρόσθεσε. 

Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα αν υπάρχει σκέψη για αναθεώρηση του ύψους των εισφορών στο ΤΚΑ προς ενίσχυση του δεύτερου ασφαλιστικού πυλώνα, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι «σήμερα μπορούμε, παρά τις διάφορες μεταβλητές, να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία». Παράλληλα, τόνισε ότι η κυπριακή οικονομία είναι δυνατή και ότι τα πράγματα εξελίσσονται καλά ως προς τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ. «Οι κανόνες της οικονομίας πρέπει να είναι γνωστοί και σταθεροί. Θέλουμε να προσφέρουμε πλαίσιο ομαλότητας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Τρύφωνος, μέλος του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου, μίλησε για την ενδυνάμωση του συνταξιοδοτικού εισοδήματος στην Κύπρο, και παρουσίασε την πρόταση του Συμβουλίου για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η οποία άπτεται του δεύτερου ασφαλιστικού πυλώνα. 

Όπως εξήγησε, στην πρόταση γίνεται λόγος για πολυεπιχειρησιακά ταμεία. Ακόμη, ανέφερε ότι προτείνεται η αυτόματη εγγραφή όλων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, η μικρή εισφορά του εργοδότη στο Επαγγελματικό Ταμείο Σύνταξης, καθώς και η συνεισφορά του κράτους στις περιπτώσεις όπου το ύψος του εισοδήματος δεν φορολογείται. 

Ο κ. Τρύφωνος πρόσθεσε ότι η πρόταση του Συμβουλίου προνοεί το δικαίωμα μεταφοράς των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων, την ανάληψη χρημάτων με τη συμπλήρωση του ορίου αφυπηρέτησης, τη μέθοδο είσπραξης του ποσού από τα επαγγελματικά ταμεία σύνταξης και την παροχή οικονομικών και φορολογικών κινήτρων σε ατομικά σχέδια σύνταξης. 

Καταληκτικά, αναφέρθηκε στην ανάγκη για αυστηρή εποπτεία των εμπλεκόμενων φορέων, δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού και καλλιέργεια χρηματοοικονομικής παιδείας στην Κύπρο. 

ΚΥΠΕ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτό είναι το Σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για Όλους» - Πώς θα είναι οι λογαριασμοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ