Όπως ανέφερε ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης σε ομιλία του στην Παγκύπρια Οργανωτική Συνδιάσκεψη της ΠΕΟ την Παρασκευή, η οργάνωση δεν εστιάζει μόνο στην ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων, αλλά «ίσως πιο σημαντικό σ’ αυτή τη φάση, θεωρούμε τον στόχο για εφαρμογή από την πολιτεία, τέτοιων νομοθετικών και θεσμικών μέτρων που να υποχρεώνουν όλους τους εργοδότες, να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις και να τηρούν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους».
«Νομοθετικά μέτρα που να κατοχυρώνουν ότι η συλλογική σύμβαση υπερέχει των προσωπικών συμβολαίων. Για δε τους τομείς όπου για διάφορους λόγους δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση, απαιτούμε να δημιουργηθεί νομοθετικά, εκείνος ο μηχανισμός, ο οποίος με την συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων να καθορίζει ελάχιστα δικαιώματα για τους εργαζόμενους όσον αφορά το μισθό, το ωράριο και την υπερωρία, τις αργίες και το ταμείο προνοίας», είπε.
Διευκρίνισε ότι η ΠΕΟ, διεκδικώντας νομοθετική κατοχύρωση της υποχρέωσης για εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, σε καμία περίπτωση δεν θέτει θέμα αλλαγής του συστήματος της ελεύθερης συλλογικής διαπραγμάτευσης και της ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων μέσα από τη διαδικασία του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, ούτε επιδιώκει να μεταφέρει την επίλυση των εργασιακών διαφορών από το Υπουργείο Εργασίας στα δικαστήρια και στους δικηγόρους.
«Αντίθετα. Ο αγώνας μας είναι να ενισχύσουμε τις συλλογικές συμβάσεις. Να τις θωρακίσουμε, απέναντι στην ασυδοσία των ασυνείδητων και ταυτόχρονα να περιορίσουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των ίδιων των εργοδοτών, τον οποίο στο τέλος της ημέρας αυτοί που τον πληρώνουν είναι οι εργαζόμενοι», σημείωσε.
Μια τέτοια ρύθμιση, πρόσθεσε, θα είναι ένα σημαντικό εργαλείο για αποκατάσταση του συσχετισμού δυνάμεων ο οποίος είναι φανερό ότι έχει ανατραπεί σε βάρος των εργαζομένων και υπέρ των εργοδοτών. Η ΠΕΟ, πρόσθεσε, θεωρεί υποχρέωση της πολιτείας να παρέμβει ώστε να στηρίξει νομοθετικά την αδύνατη πλευρά που είναι και η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας.
Περαιτέρω ο κ. Κυρίτσης είπε ότι το 2019 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά για το συνδικαλιστικό κίνημα στην οποία θα δοθεί μάχη για ανανέωση των δύο μεγάλων κλαδικών συμβάσεων (οικοδόμοι, ξενοδοχοϋπάλληλοι) και θα υπάρξει σύγκρουση με τις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για ιδιωτικοποίηση μεγάλων οργανισμών κοινής ωφέλειας και για αλλοίωση του χαρακτήρα των Ταμείων Προνοίας, «τα οποία κυριολεκτικά συνωμοτούν, για να τα ισοπεδώσουν με τις ιδιωτικές ασφάλειες, παρά το γεγονός ότι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των συλλογικών συμβάσεων και των εργασιακών σχέσεων».
«Είναι η χρονιά που πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ όπως αυτό έχει ψηφιστεί ομόφωνα από την Βουλή, με κοινωνικό χαρακτήρα, που να στηρίζεται στην αλληλεγγύη και να εξασφαλίζει ισότητα πρόσβασης όλων των πολιτών ΓΕΣΥ για τους πολλούς και όχι προσαρμοσμένο σε συμφέροντα και ιδιοτελής σκοπιμότητες», συμπλήρωσε.
Πρόσθεσε ότι φέτος είναι χρονιά που το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να σηκώσει το ανάστημα του για να βάλει φρένο στην ασυδοσία και την απορρύθμιση, να περάσει στην αντεπίθεση και να διεκδικήσει άμβλυνση της κοινωνικής ανισότητας και καλύτερες συνθήκες ζωής και δουλειάς.
Είπε επίσης ότι παρά τα εμπόδια το συνδικαλιστικό κίνημα έχει σημαντικές νίκες να παρουσιάσει, όπως η διατήρηση των συλλογικών συμβάσεων παρά το κούρεμα και την καταστροφή της οικονομίας το 2013 και το γεγονός ότι ανατράπηκε η ιδιωτικοποίηση της ΣΥΤΑ και της ΑΗΚ, παρά το ότι είχε ψηφιστεί και νομοθεσία από την πλειοψηφία της Βουλής.
«Το γεγονός ότι επιβάλαμε τελικά ομόφωνη ψήφιση στη Βουλή του κοινωνικού ΓΕΣΥ και αποτρέψαμε ΓΕΣΥ των ιδιωτικών συμφερόντων, παρ’ όλο ότι αυτή ήταν επιλογή τόσο της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος όσο και της ΟΕΒ», είπε.
Ανέφερε τέλος ότι νίκη ήταν και η διατήρηση της ΑΤΑ ως θεσμού, έστω και προσωρινά κουτσουρεμένη, παρόλο ότι για την Τρόικα ήταν κόκκινο πανί.
Πηγή: ΚΥΠΕ