Cyprus Confidential: Διέρρευσαν 3,6 εκατομμύρια αρχεία από 6 κυπριακές εταιρείες

Τα πρώτα δημοσιεύματα του #CyprusConfidential που όπως αναφέρει το ICIJ αποκαλύπτει το πώς κυπριακές εταιρείες βοήθησαν να θωρακιστεί ο ρωσικός πλούτος παρά τις κυρώσεις.

Κυκλοφόρησαν τα πρώτα έγγραφα και υλικό που αφορούν τις αποκαλύψεις με την επωνυμία Cyprus Confidential.

Το πρότζεκτ είναι προϊόν έρευνας του ICIJ (Διεθνής Κοινοπραξία Διερευνητικών Δημοσιογράφων) και αφορά τη ρωσική επιρροή στο νησί και το ρόλο διάφορων παραγόντων στη διακίνηση ρωσικού πλούτου και κεφαλαίων.

Όπως φαίνεται τα έγγραφα που παρουσιάζονται εξασφαλίστηκαν από την ομάδα των δημοσιογράφων μετά από διαρροή δεδομένων από κυπριακές εταιρείες του τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Όπως αναφέρει το ICIJ, "σχεδόν 70 οργανισμοί μέσων ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο συνεργάστηκαν με την ICIJ σε αυτήν την έρευνα για τα οικονομικά μυστικά της Κύπρου".

3,6 εκατομύρια αρχεία διέρρευσαν από 6 παρόχους

Σύμφωνα με το ICIJ, τα 3,6 εκατομμύρια αρχεία που διέρρευσαν στο επίκεντρο της έρευνας του Cyprus Confidential προέρχονται από έξι παρόχους χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. 

Οι δημοσιογράφοι σημειώνουν ότι οι πάροχοι είναι: ConnectedSky, Cypcodirect, DJC Accountants, Kallias & Associates, MeritKapital και MeritServus στην Κύπρο, ενώ τα αρχεία MeritServus και MeritKapital αποκτήθηκαν από το Distributed Denial of Secrets.

Τα αρχεία που διέρρευσαν από τις Cypcodirect, ConnectedSky και i-Cyprus ελήφθησαν από την Paper Trail Media. Στην περίπτωση της Kallias & Associates, τα έγγραφα ελήφθησαν από το Distributed Denial of Secrets, το οποίο τα μοιράστηκε με την Paper Trail Media και την ICIJ.

Τα αρχεία των λογιστών της DJC ελήφθησαν από το Distributed Denial of Secrets και κοινοποιήθηκαν από το Σχέδιο Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς. Οι οργανισμοί-εταίροι μοιράστηκαν όλα τα αρχεία που διέρρευσαν στο έργο με την ICIJ, η οποία τα δομούσε, τα αποθήκευσε και τα μετέφρασε από πολλές γλώσσες προτού τα μοιραστεί με δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο. Πρόσθετα αρχεία προήλθαν από την Dataset SIA με έδρα τη Λετονία, η οποία διατηρεί την ιστοσελίδα i-Cyprus, μέσω της οποίας πουλά πληροφορίες για κυπριακές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των κυπριακών εγγράφων εταιρικού μητρώου.

Τι είναι το Cyprus Confidential

Η έρευνα του Cyprus Confidential είναι μια παγκόσμια συνεργασία υπό την ηγεσία της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων και Paper Trail Media που βασίζεται σε μια συλλογή περισσότερων από 3,6 εκατομμυρίων εγγράφων από επτά ξεχωριστές διαρροές.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η έρευνα αποκαλύπτει πώς οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες στην Κύπρο βοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες και δισεκατομμυριούχους να προστατεύσουν τον πλούτο τους για χρόνια - μεταξύ άλλων από οικονομικές κυρώσεις.

«Δεν είναι μυστικό ότι Ρώσοι ολιγάρχες και δισεκατομμυριούχοι έχουν διαρθρώσει εδώ και καιρό τις επενδύσεις τους μέσω της Κύπρου, απολαμβάνοντας έναν ελκυστικό φορολογικό συντελεστή, το εταιρικό απόρρητο (οι πληροφορίες για τους τελικούς δικαιούχους εταιρειών δεν είναι διαθέσιμες στο κοινό) και, μέχρι πρόσφατα, ένα πρόγραμμα «χρυσής βίζας» που έδινε σε πολίτες τρίτων χωρών την κυπριακή υπηκοότητα εάν αγόραζαν ακίνητα στην Κύπρο».

Αλλά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, ο πλούτος που οι Κύπριοι πάροχοι υπεράκτιων υπηρεσιών βοήθησαν προσεκτικά να οικοδομήσουν τους κάποτε λαμπερούς πελάτες τους έχει γίνει στόχος για τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο που προσπαθούν να αποδυναμώσουν το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η ανάλυση του ICIJ για τα αρχεία που διέρρευσαν βρήκε σχεδόν 800 εταιρείες και καταπιστεύματα εγγεγραμμένα σε μυστικές «δικαιοδοσίες» που ανήκαν ή ελέγχονταν από Ρώσους που έχουν τιμωρηθεί από το 2014. Αυτές περιλαμβάνουν περισσότερες από 650 κυπριακές εταιρείες και καταπιστεύματα. Μεταξύ αυτών είναι μητρικές εταιρείες με ρωσική συμμετοχή, θυγατρικές ρωσικών ομίλων ετερογενών δραστηριοτήτων και εταιρείες και καταπιστεύματα που αφορούν επενδύσεις σε ακίνητα, γιοτ και παγκοσμίου φήμης έργα τέχνης.

Για να διερευνήσει τα έγγραφα η ICIJ συγκέντρωσε και συντόνισε έναν διεθνή συνασπισμό 69 εταίρων μέσων ενημέρωσης (συμπεριλαμβανομένου του ICIJ) σε 54 χώρες και μία επικράτεια. Περισσότεροι από 270 δημοσιογράφοι συμμετείχαν στη συνεργασία, η οποία διήρκεσε οκτώ μήνες. Η ICIJ πραγματοποίησε εκτεταμένες εκπαιδευτικές συνεδρίες για συνεργάτες σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας ICIJ για την εξερεύνηση, την εξόρυξη και την καλύτερη κατανόηση των αρχείων.

Τα αρχεία που διέρρευσαν περιλαμβάνουν διαγράμματα δομής εταιρειών, αιτήσεις τραπεζικών λογαριασμών, τεκμηρίωση «γνωρίζω τον πελάτη σας», έντυπα φορολογικής δήλωσης, πιστοποιητικά εταιρικού μητρώου και ανταλλαγές email. Αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για τις επενδύσεις που πραγματοποιούν Ρώσοι ολιγάρχες που έχουν υποστεί κυρώσεις χρησιμοποιώντας κυπριακές εταιρείες και καταπιστεύματα για να πλουτίσουν τους εαυτούς τους, τους επιχειρηματικούς εταίρους τους και τις οικογένειές τους — ενισχύοντας τη δύναμη του Πούτιν στη διαδικασία.

Η φήμη του σκοτεινού οικονομικού κόμβου

Το ρεπορτάζ αναφέρει αρχικά πως το μεσογειακό νησί της Κύπρου αποτελεί εδώ και πολύ καιρό γεωπολιτικό σταυροδρόμι, ένα «βραβείο» που διεκδικούσαν αυτοκρατορίες και ένα σημείο συνάντησης λαών, θρησκειών - και χρημάτων, η έρευνα κάνει λόγο για «μια εκπληκτική πλημμύρα ξένου χρήματος, κυρίως ρωσικού, έχει εισρεύσει στο νησί επί δεκαετίες, φέρνοντας πλούτο σε λίγους, αλλά αφήνοντας στην Κύπρο τη φήμη ενός σκοτεινού οικονομικού κόμβου».

Όπως σημειώνει, η Κύπρος ήταν ευρέως γνωστή στη διακίνηση βρώμικου χρήματος για το αυταρχικό καθεστώς του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλων βίαιων δικτατόρων και αντιδημοκρατικών παραγόντων.

Ανάμεσά τους: συνεργάτες του Κρεμλίνου που διοχέτευσαν πληρωμές μέσω της Κύπρου σε έναν γνωστό Γερμανό δημοσιογράφο, ο οποίος κάλυπτε με "κολακευτικό τρόπο" τον αυταρχικό ηγέτη της Ρωσίας.

Το ICIJ συγκέντρωσε μια ομάδα περισσότερων από 270 δημοσιογράφων από 54 χώρες, επιτυγχάνοντας πρόσβαση σε αρχεία που διέρρευσαν μέσω της πλατφόρμας έρευνας εγγράφων Datashare. Το ICIJ και η Paper Trail Media οργάνωσαν και συντόνισαν το έργο μέσω της ασφαλούς πλατφόρμας επικοινωνίας του ICIJ, I-Hub. Στο πλαίσιο του έργου Cyprus Confidential, η ομάδα δεδομένων και έρευνας του ICIJ διερεύνησε εις βάθος τα αρχεία μαζί με τους εταίρους της προκειμένου να "ξετρυπώσει"  Ρώσους ολιγάρχες, δισεκατομμυριούχους και πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα (ΠΕΠ) στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις, αποκαλύπτοντας τις υπεράκτιες εταιρείες τους. 

Τα εσωτερικά αρχεία που διέρρευσαν, χρονολογούνται από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έως τον Απρίλιο του 2022, περιλαμβάνουν εμπιστευτικούς ελέγχους ιστορικού, οργανογράμματα, οικονομικές καταστάσεις, αιτήσεις τραπεζικών λογαριασμών και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Οι Ρώσοι δεν έφεραν μόνο διαφθορά, έφεραν οργανωμένο έγκλημα»

Η δημοσιογραφική ομάδα επικαλείται παράλληλα, δηλώσεις ενός Ρώσου, του Boris Demash, που διαμένει στην Κύπρο εδώ και αρκετά χρόνια και τον οποίο χαρακτηρίζει ως «επικριτή» του Κρεμλίνου. 

Σύμφωνα με τον Demash, «όταν οι Ρώσοι ήρθαν στην Κύπρο, δεν έφεραν μόνο τη ρωσική διαφθορά, έφεραν το ρωσικό οργανωμένο έγκλημα, έφεραν Ρώσους πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών».

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά σε δηλώσεις του οικονομολόγου Αλέξανδρου Αποστολίδη, ο οποίος φέρεται να λέει πως οι πολιτικά διασυνδεδεμένες επαγγελματικές εταιρείες του νησιού φαίνεται να βρίσκουν τρόπους να "κάνουν τα πράγματα που είναι είτε παράνομα είτε τουλάχιστον ανήθικα".

Τι απάντησε η Κυβέρνηση στο ICIJ 

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ICIJ, εκπρόσωπος της Κυβέρνησης είπε ότι «από το 2013, η Κύπρος έχει καταβάλει επίμονες προσπάθειες και έχει καταφέρει να σταθεροποιήσει τον τραπεζικό της τομέα και να καταστεί κορυφαία δικαιοδοσία τόσο για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος όσο και για την επιβολή κυρώσεων».

Επιπρόσθετα, επισήμανε ότι η χώρα διαθέτει σήμερα «ένα ισχυρό πλαίσιο και ο τραπεζικός μας τομέας εφαρμόζει ένα από τα πιο αυστηρά ρυθμιστικά πλαίσια διεθνώς», μια άποψη που υποστηρίζεται, όπως ανέφερε, από τις αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2015 για την οικονομία και τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου, αλλά και από μία αξιολόγηση του 2022 από την κύρια συμβουλευτική ομάδα του Συμβουλίου του Ευρώπης για θέματα καταπολέμησης ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, επικαλείται παράλληλα και πολλές αξιολογήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης και μίας που δημοσιεύθηκε πέρσι και η οποία διαπίστωνε ότι ο «παραδοσιακός τραπεζικός τομέας της Κύπρου είναι σημαντικά λιγότερο ευάλωτος στο ξέπλυμα χρήματος από ό,τι πριν από λίγα χρόνια».

Όπως αναφέρει η έρευνα, ο εκπρόσωπος, τον οποίο δεν κατονομάζει, σημείωσε επίσης πως η Κύπρος κατατάσσεται πλέον στο “top 25%” της διεθνούς κατάταξης για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ενώ το τραπεζικό σύστημα έχει «απομοχλευθεί σημαντικά» μειώνοντας την έκθεση στις ρωσικές καταθέσεις, οι οποίες στο τέλος του 2021 ανέρχονταν μόνο στο 4% περίπου των συνολικών καταθέσεων. 

Οι αναφορές σε Αναστασιάδη

Το δημοσίευμα συνεχίζει αναφέροντας «χαρακτηριστική η περίπτωση του Νίκου Αναστασιάδη. Ένας δικηγόρος που παρείχε υπηρεσίες offshore και προσέλκυε Ρώσους πελάτες, ενώ υπηρέτησε ως πρόεδρος της Κύπρου από το 2013 έως τις αρχές του 2023. Μια έρευνα του 2019 από τον συνεργάτη μέσων ενημέρωσης της ICIJ, OCCRP, διαπίστωσε ότι πριν αναλάβει ο Αναστασιάδης, εταίροι στο δικηγορικό του γραφείο υπηρέτησαν ως αξιωματούχοι σε offshore που συνδέονται με ύποπτες δραστηριότητες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων συμφωνιών που συνδέονται με συμμάχους του Πούτιν.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Αναστασιάδης άφησε την εταιρεία στις δύο του κόρες και άλλους συνεργάτες και ταξίδεψε στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Πούτιν και εξασφάλισε συμφωνίες που προωθούσαν στενότερους οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς δεσμούς.

Κυπριακές εταιρείες έκαναν «δουλειές» για πολλούς Ρώσους που βρίσκονταν υπό κυρώσεις

Σύμφωνα με την ανάλυση της ICIJ, τα ευρήματά απεικονίζουν τον «αναπόσπαστο» ρόλο της Κύπρου στη μετακίνηση του πλούτου των ολιγαρχών, που άλλοτε κρυβόταν υπό τη μορφή είτε γιοτ, εκτός Ρωσίας, είτε ακινήτων και χρηματοοικονομικών μέσων, είτε να επανεπενδυθούν στη Ρωσία είτε να χρησιμοποιηθούν για την υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών στη Δύση.

Όπως αναφέρει, η δημοσιογραφική Κοινοπραξία, διαπίστωσε ότι κυπριακές εταιρείες επαγγελματικών υπηρεσιών εργάζονταν για λογαριασμό 25 Ρώσων που τέθηκαν υπό δυτικές ή ουκρανικές κυρώσεις μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και τον πόλεμο στο Ντονμπάς.

Αναλύοντας τα δεδομένα, η ICIJ αντιστοίχιζε ονόματα μεταξύ εκατομμυρίων, όπως αναφέρει, εγγράφων με δημόσια αρχεία και ιδιωτικές βάσεις δεδομένων, εντόπισε επιπλέον 71 Ρώσους πελάτες που έχουν υποστεί κυρώσεις από τον Φεβρουάριο του 2022, ανεβάζοντας το σύνολο των ατόμων που βρίσκονταν υπό καθεστώς κυρώσεων σε 96.

Μεταξύ των Ρώσων πελατών στους οποίους είχαν επιβληθεί κυρώσεις, η ICIJ εντόπισε 44 ΠΕΠ, δημόσιους αξιωματούχους, συγγενείς τους ή άλλους συνδεδεμένους με κρατικές εταιρείες ή οργανισμούς που θεώρησε ότι θα έπρεπε να διερευνηθούν περαιτέρω λόγω του «αυξημένου», όπως επισημαίνει, «κινδύνου διαφθοράς ή άλλης παράνομης δραστηριότητας». 

Επιπλέον, η ICIJ λέει πως μεταξύ των 104 Ρώσων δισεκατομμυριούχων που εντοπίστηκαν το 2023 το περιοδικό Forbes, τα 2/3 —συνολικά 67 άτομα— εμφανίζονται επίσης σε Κυπριακά Εμπιστευτικά έγγραφα, μαζί με μέλη της οικογένειάς τους, ως πελάτες των παρόχων επαγγελματικών υπηρεσιών του νησιού.

Συνολικά, η ICIJ εντόπισε, στα έγγραφα που διέρρευσαν, σχεδόν 800 εταιρείες και καταπιστεύματα εγγεγραμμένα σε δικαιοδοσίες “απορρήτου” που ανήκαν ή ελέγχονταν από Ρώσους στους οποίου επιβλήθηκαν από το 2014. 

Όπως εξηγεί, οι δικαιοδοσίες απορρήτου είναι χώρες και περιοχές που παρέχουν καθεστώς χαμηλής φορολογίας και ανωνυμίας εταιρικής ιδιοκτησίας, περιορίζουν την πρόσβαση σε εταιρικά έγγραφα, ενώ είναι πιο επιεικής σε υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων.

Μέχρι τον Απρίλιο του 2022 τα αρχεία

Τα πιο πρόσφατα αρχεία του Cyprus Confidential που διέρρευσαν είναι από τον Απρίλιο του 2022, αν και υπάρχουν ορισμένα που αφορούν μεταγενέστερες ημερομηνίες, επομένως, δεν καταδεικνύουν εάν κάποιος από τους παρόχους συνέχισε να εργάζεται με πελάτες που τέθηκαν έκτοτε υπό καθεστώς κυρώσεων. 

Στο σύνολό τους, τα 3,6 εκατομμύρια έγγραφα του project - παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν ένα μικρό κλάσμα των αρχείων της “βιομηχανίας των offshore της Κύπρου” - αποκαλύπτουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι το κράτος μέλος της ΕΕ υπήρξε ένας τεράστιος οικονομικός κόμβος για τη Ρωσία του Πούτιν. Τα έγγραφα προσφέρουν επίσης, μια ματιά στον χλιδάτο τρόπο ζωής των ολιγαρχών: τα υπερπολυτελή σκάφη τους, τις ανεκτίμητες συλλογές έργων τέχνης των Matisse, Monet και Lucian Freud, αλλά και ιδιωτικές συναυλίες με την Amy Winehouse, τους Red Hot Chili Peppers και άλλους ροκ σταρ.

Αυτοί που «βοήθησαν»

Η έρευνα της Κοινοπραξίας στη συνέχεια κάνει αναφορά στην PwC. 

Όπως λέει το ρεπορτάζ, η έρευνα επικεντρώνεται στο πώς η PwC βοήθησε τον Alexey Mordashov, έναν από τους πλουσιότερους βιομηχάνους της Ρωσίας, να μεταφέρει μια επένδυση ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το όνομά του σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις κυρώσεις της ΕΕ.

Όπως δήλωσε τον Νοέμβριο στο ICIJ αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών, το Υπουργείο είναι ενήμερο για την υπόθεση με τις μεταβιβάσεις μετοχών και βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική έρευνα. 

Η εκπρόσωπος του Mordashov, Anastasia Mishanina, σε γραπτή της δήλωση, σημείωσε πως όλες οι σχετικές πληροφορίες και έγγραφα «γνωστοποιήθηκαν δεόντως στις αρμόδιες αρχές και δημοσιοποιήθηκαν στο βαθμό που απαιτείται από το νόμο».

«Ούτε μία φορά στη μακρά καριέρα του ο κ. Mordashov, ή οποιαδήποτε από τις εταιρείες που διευθύνει, δεν παραβίασε κανέναν νόμο, είτε στην Ευρώπη, είτε στη Ρωσία, είτε σε οποιαδήποτε άλλη δικαιοδοσία», συμπλήρωσε. 

Περίπου την ίδια εποχή, προσθέτει το δημοσίευμα, η PwC Κύπρου βοήθησε στη μεταφορά άλλων 100 εκατομμυρίων δολαρίων για ένα ζευγάρι Ρώσων ολιγαρχών, τους οποίους το Ηνωμένο Βασίλειο θα χαρακτήριζε σύντομα ως μέρος της "συμμορίας επιλεγμένων ελίτ" που βοηθούσε τον Πούτιν να διεξάγει τον πόλεμό του στην Ουκρανία.

Καταλήγοντας, το δημοσίευμα αναφέρει πως η ICIJ διαπίστωσε ότι η PwC Cyprus συνεργάστηκε με τουλάχιστον 12 από τους 25 Ρώσους που είχαν ήδη υποστεί κυρώσεις από τις δυτικές κυβερνήσεις ή την Ουκρανία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και τον πόλεμο στο Ντονμπάς. 

Όπως σημειώνει, χρειάστηκε να περάσουν λίγοι μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 προκειμένου η PwC να ανακοινώσει ότι εγκαταλείπει τη Ρωσία και να διατάξει τις θυγατρικές της να σταματήσουν να εργάζονται για πελάτες στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις. 

"Οποιαδήποτε κύρωση σε συγκεκριμένες ρωσικές οντότητες ή άτομα που θα περάσει οπουδήποτε στον κόσμο θα εφαρμοστεί παντού στον κόσμο", ανέφερε η εταιρεία στην ιστοσελίδα της.

Τέλος, γίνεται λόγο σε συνεταίρους της PwC Cyprus που εγκατέλειψαν την εταιρεία, δημιουργώντας έναν νέο πάροχο, μέσω του οποίου ανέλαβαν τη διαχείριση εταιρειών που ελέγχονται από το ζεύγος των ολιγαρχών, το οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε στη "συμμορία" του Πούτιν. 

Η εταιρεία με την επωνυμία Kiteserve είχε γραφεία στο ίδιο κτίριο με τα γραφεία της PwC στη Λεμεσό. Η Kiteserve διέκοψε τους δεσμούς της μόνο αφού το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε κυρώσεις στο ζεύγος πέρυσι.

Το Cyprus Confidential δείχνει, όπως αναφέρεται, το πώς η PwC και άλλες λογιστικές εταιρείες επωφελούνται από την παγκόσμια εμβέλειά τους, ενώ αποστασιοποιούνται, όταν χρειάζεται, από τις σε μεγάλο βαθμό αυτόνομες τοπικές μονάδες τους ή τα παρακλάδια τους.

Συμμορφώθηκε λέει η PwC

Η PwC αρνήθηκε να σχολιάσει, όπως σημειώνεται, τις συναλλαγές της με μεμονωμένους πελάτες, επικαλούμενη την ανάγκη τήρησης του απορρήτου. 

Πρόσθεσε δε, ότι συμμορφώθηκε με τις κυρώσεις της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και έκτοτε διέκοψε τους δεσμούς της με 60 πελάτες της ως αποτέλεσμα της νέας πολιτικής κυρώσεων της εταιρείας σχετικά με τη Ρωσία. 

"Τα εσωτερικά πρότυπα της PwC επανεξετάζονται και επικαιροποιούνται ώστε να αντικατοπτρίζουν τόσο τα διδάγματα που αντλήθηκαν όσο και τις μεταβαλλόμενες συνθήκες", ανέφερε σε δήλωσή του ο Mike Davies, εκπρόσωπος της PwC, συμπληρώνοντας πως "δεν διστάζουμε να αναλάβουμε δράση όταν τα πρότυπα μας δεν τηρούνται. Κάθε ισχυρισμός για μη συμμόρφωση με τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη, διερευνάται και λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα, εάν είναι απαραίτητο".

Διαβάστε επίσης: Ιδού η γερμανική εκπομπή «Ηλιόλουστη Κύπρος, βρώμικο χρήμα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ