Αύξηση άδειας μητρότητας και πατρότητας ανήγγειλε ο Πρόεδρος

"Σχεδιάζουμε να αυξήσουμε την άδεια μητρότητας από 18 σε 22 βδομάδες και την πληρωμένη άδεια πατρότητας σε 8 βδομάδες, οι οποίες μπορούν να συμπληρώνουν την άδεια μητρότητας" ανέφερε ο ΠτΔ

Εργαζόμαστε με έναν ολιστικό τρόπο για να προωθήσουμε την ισότητα των φύλων, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαιρετίζοντας το 6ο Μεσογειακό Συμπόσιο της BPW, με τίτλο "Γυναίκες πρωταγωνίστριες σε μια οικονομία που αλλάζει το παιχνίδι", το Σάββατο. Ο Πρόεδρος ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της πρόθεσης για αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των γυναικών στην κυβέρνηση το 2024, καθώς και πρόθεση αύξησης της άδειας μητρότητας και πατρότητας.

"Ως πατέρας τεσσάρων κόρων, ξέρω καλά ότι δεν υπάρχουν δίκαιες και ίσες ευκαιρίες σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αρνητικών στερεοτύπων που επιβάλλονται στις γυναίκες", είπε.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες τον 21ο αιώνα γίνονται όλο και πιο απαιτητικές, είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι τώρα είναι η ώρα για να δράσουμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά για να τις αντιμετωπίσουμε και να σχηματίσουμε δημιουργικές στρατηγικές και λύσεις. Επικαλούμενος στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι το χάσμα μεταξύ των φύλων στη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό κυμαίνεται από 13-26%, με τις γυναίκες συχνά να εργάζονται σε χαμηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και τομείς, ενώ όταν συμμετέχουν στο εργατικό δυναμικό, έχουν λιγότερη πρόσβαση σε κοινωνικά δίκτυα ασφαλείας.

Επιπλέον, η πανδημία χειροτέρευσε την κατάσταση, με δυσανάλογες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις να επιβαρύνουν τις γυναίκες, οι οποίες επιβαρύνθηκαν με περισσότερη απλήρωτη εργασία για υπηρεσίες φροντίδας.

"Εκτιμάται ότι η μείωση του χάσματος των φύλων στην αγορά εργασίας μπορεί να προσθέσει 28 τρισ. δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ. Φανταστείτε την επιπρόσθετη αξία στην κοινωνία, αν προστεθούν σε αυτά τα οικονομικά οφέλη τα ανθρώπινα δικαιώματα και η κοινωνική ισότητα", υπογράμμισε.

Σημειώνοντας την έλλειψη συμμετοχής γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων, είπε ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι ο πληθυσμός εκπροσωπείται ως σύνολο. "Χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες σε θέσεις λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα. Οι γυναίκες φέρνουν μια διαφορετική προοπτική στο τραπέζι λήψης αποφάσεων", είπε, προσθέτοντας ότι "αυτός είναι ένας από τους λόγους που διόρισα συνολικά 44% γυναίκες στην κυβέρνησή μου. Και αυτό είναι το ψηλότερο ποσοστό από το 1960 στην Κύπρο και ένα από τα ψηλότερα στην ΕΕ", ανέφερε, προσθέτοντας ότι εντός του 2024 το ποσοστό θα ανέλθει στο 50%.

Επισήμανε ότι το σημαντικό είναι το τι κάνουμε στην πράξη για να επιτευχθεί η ισότητα, προσθέτοντας ότι "πιστεύω έντονα ότι έφτασε η ώρα να εργαστούμε με έναν ολιστικό τρόπο για να προωθήσουμε πραγματικά την ισότητα των φύλων". Σε αυτό το πλαίσιο, είπε ότι το πρόγραμμα διακυβέρνησης περιλαμβάνει έναν αριθμό οριζόντιων ουσιαστικών μέτρων που στοχεύουν στην προώθηση της ισότητας ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες. "Ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με τη διασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης για όλους και ίση πρόσβαση σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένης της υγείας και της εργασίας", είπε.

Αναφέροντας μερικά από αυτά τα μέτρα που προωθούν την ισότητα των φύλων, ανέφερε την εφαρμογή του έμφυλου προϋπολογισμού, σημειώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να ενσωματώσει τη διάσταση του φύλου σε όλα τα επίπεδα της διαδικασίας της προετοιμασίας του κρατικού προϋπολογισμού.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην πρόληψη της βίας εναντίον γυναικών και κοριτσιών, συμπεριλαμβανομένης και της ενδοοικογενειακής βίας και στην προστασία των θυμάτων.

Αναφερόμενος στην εξισορρόπηση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι "σχεδιάζουμε να αυξήσουμε την άδεια μητρότητας από 18 σε 22 βδομάδες και την πληρωμένη άδεια πατρότητας σε 8 βδομάδες, οι οποίες μπορούν να συμπληρώνουν την άδεια μητρότητας". Την ίδια ώρα, είπε ότι η κυβέρνηση, μέσω του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, εφαρμόζει πολιτικές που θα επιτρέπουν στις γυναίκες να εξισορροπήσουν επαγγελματική και προσωπική ζωή, μέσω της δημιουργίας δομών για παιδιά και ηλικιωμένους.

Το Γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας Φύλων έχει πρόσφατα υπογράψει Μνημόνιο Συναντίληψης με το ΚΕΒΕ, για να προωθηθεί στρατηγικά η ισότητα των φύλων στον τομέα των επιχειρήσεων, πρόσθεσε.

Αναφορικά με μέτρα στον τομέα της Υγείας, είπε ότι η κυβέρνηση έχει ενισχύσει τα εθνικά προγράμματα πρόληψης, με βάση ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα. Όσον αφορά την εκπαίδευση, ανέφερε ότι μέσα από τον εμπλουτισμό του περιεχομένου των εκπαιδευτικών προγραμμάτων με δράσεις που προωθούν την ενσυναίσθηση, την ισότητα των φύλων, την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών, τη συναίνεση, τον σεβασμό, τα σχολεία ανταποκρίνονται στην πολυπολιτισμική διάσταση ενός μοντέρνου κόσμου και κυρίως προωθούν τις υγιείς σχέσεις. 

Ο Πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης τον σχεδιασμό για διορισμό Πρέσβη Ισότητας Φύλων, ακολουθώντας το παράδειγμα της ΕΕ και άλλων κράτων-μελών.

Επιπρόσθετα, ο ρόλος του Γραφείου της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων θα ενισχυθεί. "Από τον Μάρτιο 2023 που ανέλαβα καθήκοντα, έχουμε επίσης ξεκινήσει την εκπόνηση μιας νέας στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων για την περίοδο 2024-2026 σε συνεργασία με όλα τα Υπουργεία και τα Υφυπουργεία".

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επισήμανε τον σημαντικό ρόλο της BPW στην ενδυνάμωση των γυναικών μέσα από επαγγελματική ανάπτυξη και ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων, με την προώθηση και διατήρηση των δικαιωμάτων των γυναικών και ίσων ευκαιριών.

ΚΥΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αύξηση της συμμετοχής γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα το 2024

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ