Άνοιξε τα χαρτιά του ο Κεραυνός στη συνάντηση με υπουργούς και κοινωνικούς εταίρους

Στην πρώτη συνεδρία της ΣΟΕ επί Μάκη Κεραυνού τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα που αφορούν την κυπριακή οικονομία

Οι όποιες αποφάσεις για θέματα όπως την ΑΤΑ και την αναθεώρηση του εθνικού κατώτατου μισθού θα πρέπει να λαμβάνονται μέσα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της διατήρησης της οικονομίας στο καλό επίπεδο που βρίσκεται σήμερα, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, έπειτα από την συνεδρία της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής (ΣΟΕ).

Ο κ. Κεραυνός συγκάλεσε σήμερα την πρώτη συνεδρία της ΣΟΕ υπό την υπουργία του, κατά την οποία συζητήθηκαν ευρύτερα όλα τα θέματα που αφορούν την κυπριακή οικονομία, τα δημόσια οικονομικά και το κρατικό μισθολόγιο, η αγορά εργασίας, ο πληθωρισμός, η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η φορολογική μεταρρύθμιση, ο κατώτατος μισθός και η ΑΤΑ. Ο Υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι θα πραγματοποιούνται συνεδρίες της ΣΟΕ σε τακτά χρονικά διαστήματα με στοχευμένη θεματολογία.

Η συνεδρία πραγματοποιήθηκε παρουσία των Υπουργών Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, (εργοδότες και συνδικαλιστικές οργανώσεις).

Οι συγκρούσεις το μεγαλύτερο αγκάθι

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο κ. Κεραυνός τόνισε πως το μεγαλύτερο αγκάθι στην οικονομία είναι δυστυχώς ο πόλεμος που συνεχίζεται στην Ουκρανία λόγω της εισβολής της Ρωσίας και ο πόλεμος που έχει αρχίσει εδώ στη γειτονιά μας στο Ισραήλ και στη Γάζα, «που έχουν πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις και πληθωριστικές πιέσεις, που οδηγούν στην ακρίβεια και στην ταλαιπωρία των μεσαίων νοικοκυριών».

«Επομένως καθημερινά μας απασχολεί αυτό το θέμα και προσαρμόζουμε τις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές μας, ώστε να αμβλύνουμε τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά μας και οι μικρές μας επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Φορολογική μεταρρύθμιση: Εμπλοκή κοινωνικών εταίρων από την αρχή της συζήτησης

Σε ερώτηση για τη φορολογική μεταρρύθμιση και αν έχει λάβει απόψεις από τους κοινωνικούς εταίρους, ο κ. Κεραυνός είπε πως έχει αρχίσει η διαδικασία της μεταρρύθμισης, η οποία ανατέθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, προσθέτοντας πως αυτό που έχει ζητηθεί, και ο ίδιος συμφωνεί, είναι ότι όλοι οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να εμπλακούν στις συζητήσεις από το αρχικό στάδιο, ούτε ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις.

«Στόχος της φορολογικής μεταρρύθμισης είναι ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού πλαισίου, η ενθάρρυνση του επιχειρείν και η ανακούφιση των φυσικών προσώπων, με την έννοια ότι αναμένουμε ότι αυτή η φορολογική μεταρρύθμιση θα λειτουργήσει και ως μηχανισμός δικαιότερης ισοκατανομής του εισοδήματος», είπε.

Σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της, ο κ. Κεραυνός είπε ότι η μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια, αλλά «θα υπάρχουν παραδοτέα στο μεσοδιάστημα, τα οποία θα συζητούμε και θα εφαρμόζονται σταδιακά».

Αποφάσεις στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας

Ερωτηθείς για την ΑΤΑ και για τις απόψεις ότι το επίδομα αυτό δημιουργεί πληθωριστικές πιέσεις αλλά και πιέσεις στα δημόσια οικονομικά, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι η συζήτηση άγγιξε και το θέμα του κρατικού μισθολογίου και της δομής της δημόσιας υπηρεσίας. «Και συμφωνήσαμε ότι ήρθε η ώρα που πρέπει να δούμε τη δημόσια υπηρεσία και πώς διαμορφώνεται ένα οργανόγραμμα, ούτως ώστε έγκαιρα να προβλέπονται οι ανάγκες της δημόσιας υπηρεσίας, διότι διαφοροποιούνται και αυξάνονται κάποτε λόγω και της συμμετοχής στην ΕΕ», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό και το θέμα της ΑΤΑ, ο κ. Κεραυνός, αφού επεσήμανε ότι αυτά είναι θέματα τα οποία χειρίζεται το Υπουργείο Εργασίας, τόνισε ότι «όμως όλα όσα πρέπει να τύχουν διαχείρισης και να αποφασιστούν πρέπει να είναι μέσα στα πλαίσια πρέπει να είναι στα πλαίσια μιας δημοσιονομικής πειθαρχίας για να διατηρηθεί η οικονομία μας στο καλό επίπεδο που βρίσκεται σήμερα».

Σε παρατήρηση ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις επιμένουν στην ολική επαναφορά της ΑΤΑ, είπε πως πάντοτε θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, όπως ισχύει σε κάθε διαφοροποίηση ή σε κάθε αλλαγή ή νέα πολιτική απόφαση. «Αναμένω ότι μέσα από ένα ειλικρινή και παραγωγικό διάλογο θα υπάρξει σύγκλιση όλων των απόψεων», είπε.

Εύσημα από τον Πρόεδρο του Eurogroup

Εξάλλου, ο κ. Κεραυνός αναφέρθηκε στη αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας και του προϋπολογισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, σημειώνοντας ότι η κυπριακή οικονομία μαζί με μια ομάδα κρατών – μελών αξιολογήθηκε ως μια από τις καλύτερες χώρες όσον αφορά την πορεία της οικονομίας και τους δείκτες της οικονομίας.

Σημείωσε ότι δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόνοχιου, ο οποίος τον «συνεχάρη για την κατάσταση της οικονομίας μας και την οικονομική πολιτική που εφαρμόζουμε».

Μιλώντας ενώπιον των της συνεδρίας, ο κ. Κεραυνός σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά τον τερματισμό των οριζόντιων μέτρων στήριξης μέχρι το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: ΥΠΟΙΚ: Συγκάλεσε σύσκεψη της ΣΟΕ για την πορεία της οικονομίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ