Υπο διερεύνηση ο Νίκος Αναστασιάδης από την Αρχή Κατά της Διαφθοράς

Ο Επίτροπος Διαφάνειας, Χάρης Πογιατζής επιβεβαίωσε πως η Αρχή Κατά της Διαφθοράς προχωρά σε έρευνα για τα όσα καταλογίζονται σε βιβλίο στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς και σε άλλα πρόσωπα, ενώ στρέφεται στο εξωτερικό για ερευνώντες λειτουργούς

Στο μικροσκόπιο της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς τίθεται η δράση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, αποκάλυψε ο Επίτροπος Διαφάνειας, Χάρης Πογιατζής. 

Σε παρέμβασή του στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Πογιατζής ανέφερε πως σε χθεσινή συνάντηση της Αρχής Κατά της Διαφθοράς με τον συγγραφέα του βιβλίου «Κράτος Μαφία», Μακάριο Δρουσσιώτη και τη δικηγόρο του, καταγράφηκαν οι υποθέσεις τις οποίες αναφέρει στο βιβλίο και για τις οποίες ο συγγραφέας φέρεται να διαθέτει στοιχεία, που θα δώσουν στην Αρχή τη δυνατότητα να προχωρήσει σε διερεύνηση. 

Όπως επιβεβαίωσε ο κ. Πογιατζής, μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται και στοιχεία τα οποία αφορούν τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ως εκ τούτου η Αρχή θα προχωρήσει στη διερεύνησή τους. Πρόσθεσε δε, πως υπό διερεύνηση βρίσκονται και άλλα άτομα, μεταξύ αυτών και αξιωματούχοι, που αναφέρονται στο βιβλίο. 

Διευκρίνισε πως εάν υπάρχουν πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται σε πράξεις διαφθοράς αυτό θα διαφανεί μέσα από την έρευνα. 

Στο εξωτερικό για εμπειρογνώμονες

Ο Επίτροπος Διαφάνειας εξήγησε πως λόγω της καχυποψίας που υπάρχει εντός της κοινωνίας και που έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές αμφισβητούνται οι ικανότητες ή ακόμη και η εντιμότητα ατόμων που αναλαμβάνουν τέτοιου είδους καθήκοντα, η Αρχή Κατά της Διαφθοράς προτιμά να εντοπίσει άτομα από το εξωτερικό για τους σκοπούς των ερευνών που δεν έχουν καμία σχέση με την Κύπρο, όπως είπε. 

"Θα είναι πιο αντικειμενικό και θα είναι πιο αποδεκτοί από την κοινωνία ότι θα κάνουν μία σωστή έρευνα οι ξένοι", δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Καμία υπόθεση πολιτογράφησης στο συρτάρι 

Σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις πολιτογραφήσεων, ο κ. Πογιατζής τόνισε πως η Αρχή έχει ενώπιόν της καταγγελία, ωστόσο, επειδή ο νόμος απαγορεύει ρητά τη διεξαγωγή δύο παράλληλων ερευνών, προχώρησαν σε μία άτυπη συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα που προνοεί πως η Αρχή θα ζητά να ενημερώνεται εκ των προτέρων από την Νομική Υπηρεσία, για το κατά πόσον υπάρχει σε εξέλιξη νομική έρευνα προτού αρχίσει να διερευνά μία υπόθεση.

Για τις καταγγελίες του Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χρίστου Χριστοφίδη, για τις οποίες η Αρχή έχει δεχθεί επικρίσεις για το ότι δεν τις έχει ακόμη διερευνήσει, ο κ. Πογιατζής εξήγησε πως οι καταγγελίες υποβλήθηκαν από τον κ. Χριστοφίδη τον Σεπτέμβριο του 2022 προτού ακόμη θεσπιστούν οι κανονισμοί της Αρχής. 

Υπενθυμίζεται πως οι καταγγελίες αφορούσαν τη διασύνδεση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος με χορηγίες στον Δημοκρατικό Συναγερμό και άλλους φορείς από πολιτογραφηθέντες. 

Διαβεβαίωσε πως θα διερευνηθούν τόσο οι καταγγελίες του κ. Χριστοφίδη όσο και όλες οι υποθέσεις των διαβατηρίων, για τις οποίες θα αρχίσει έρευνα όταν αυτές δεν θα βρίσκονται πλέον στη Νομική Υπηρεσία. Ο κ. Πογιατζής τόνισε πως καμία υπόθεση δεν θα παραμείνει στο συρτάρι και ότι όλες θα διερευνηθούν. 

Διαβάστε επίσης: Σταματήσαμε να αποταμιεύουμε – Από τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ