Ομάδα από το Κατάρ στην Κύπρο για διερεύνηση προοπτικών επενδύσεων

Θα εξετάσουν τους τομείς των υποδομών, της ενέργειας και του τουρισμού, ανέφερε ο ΠτΔ

Ομάδα από τα διάφορα επενδυτικά ταμεία του Κατάρ θα μεταβεί στην Κύπρο για να διερευνήσει τις προοπτικές για επενδύσεις της χώρας στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας και του τουρισμού, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Εμίρη του Κατάρ, Tamim bin Hamad Al Thani.

Σημείωσε, επίσης, ότι ομάδα εμπειρογνωμόνων από την Κύπρο θα μεταβεί στο Κατάρ σε σχέση με το θέμα της πρότασης της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι το Κατάρ ήταν η πρώτη χώρα από τις χώρες του Κόλπου την οποία επισκέπτεται τόσο για διμερή θέματα, αλλά και με αφορμή τις εξελίξεις στην περιοχή, και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει το Κατάρ.

Ξεκινώντας από τις διμερείς σχέσεις και τη συμφωνία απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών ως προς την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσής τους, ειδικότερα στον οικονομικό τομέα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης χαιρέτισε το γεγονός ότι μέσα στο πλαίσιο της συνάντησης ο Εμίρης του Κατάρ αποφάσισε να στείλει στην Κύπρο τις επόμενες των εβδομάδων μια ομάδα από τα διάφορα επενδυτικά ταμεία της χώρας, προκειμένου να διερευνήσουν τις προοπτικές για επενδύσεις της χώρας του στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας και του τουρισμού.

Συμπλήρωσε ότι σήμερα υπογράφτηκε ένα σημαντικό Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα της Παιδείας το οποίο ανοίγει τον δρόμο, έτσι ώστε τα Πανεπιστήμια της Κύπρου να συμπεριληφθούν στους καταλόγους των πανεπιστημίων για τα οποία το Κατάρ δίνει υποτροφίες σε υπηκόους του να σπουδάσουν στο εξωτερικό.

Είπε επίσης ότι στο πλαίσιο των συζητήσεων έγινε μια μακρά συζήτηση για τις εξελίξεις στην περιοχή και ειδικότερα για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία μέσα από την πρωτοβουλία της για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου.

«Ο Εμίρης του Κατάρ γνώριζε πάρα πολύ καλά την πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ο ίδιος μου ανέφερε τη συζήτησε και με τον Γάλλο Πρόεδρο, στηρίζει απόλυτα, και συμφωνήσαμε ότι τις επόμενες μέρες τεχνική ομάδα από την Κύπρο, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων μας που επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες της πρότασης μας, θα βρίσκεται εδώ, ακριβώς για να προχωρήσουμε με την υλοποίηση όλων αυτών που περιγράφονται στην πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε σχετικά.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τον Εμίρη του Κατάρ και για το Κυπριακό.

«Είναι σε όλους γνωστές οι ιδιαίτερες σχέσεις ανάμεσα στο Κατάρ και την Τουρκία και όποια βοήθεια μπορεί να δοθεί από πλευράς της χώρας προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών, στη βάση του συμφωνημένοι πλαισίου, είναι κάτι το οποίο θα καλωσορίσουμε», κατέληξε.

ΚΥΠΕ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα παράταση και 1η Δεκεμβρίου η απάντηση της Chevron για το Αφροδίτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ