"Στον πάγο" η εφαρμογή παλιών αποφάσεων Επ. Ανταγωνισμού αναμένοντας το Εφετείο

Ένεκα απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου που αμφισβητεί τη νόμιμη σύνθεση της προηγούμενης Επιτροπής

"Στον πάγο" βρίσκεται η υλοποίηση και εφαρμογή παλιών αποφάσεων της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, εξαιτίας απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου που αμφισβητεί τη νόμιμη σύνθεση της προηγούμενης Επιτροπής, είπε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η Πρόεδρος της ΕΠΑ, Εύα Παντζαρή, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού της Επιτροπής.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Άριστου Δαμιανού, για το πού βρίσκεται η υλοποίηση και εφαρμογή των αποφάσεων της Επιτροπής, η κ. Παντζαρή σημείωσε ότι «είμαστε σε μια πολύ δύσκολη φάση», εξαιτίας δύο αντικρουόμενων αποφάσεων Διοικητικού Δικαστηρίου. Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Δικαστήριο είχε αποφασίσει στις 15 Μαΐου 2023 ότι η συγκρότηση της προηγούμενης Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού ήταν παράνομη, θέτοντας σε αμφισβήτηση τις αποφάσεις που έλαβε η Επιτροπή.

Ταυτόχρονα, το Διοικητικό Δικαστήριο με απόφαση στις 24 Σεπτεμβρίου 2021 είχε αποφασίσει ότι η συγκρότηση της Επιτροπής ήταν νόμιμη.

Όπως ανέφερε, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ασκήσει έφεση εναντίον της απόφασης Μαΐου 2023 και αναμένεται η απόφαση του Δικαστηρίου. Ως αποτέλεσμα, η Πρόεδρος της ΕΠΑ, είπε ότι η εφαρμογή παλιών υποθέσεων βρίσκεται «στον πάγο».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είπε ότι η εύρυθμη λειτουργία μίας Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι καίριας σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας. «Ό,τι μπορεί η Επιτροπή Οικονομικών ή ό,τι μπορούμε ως Βουλή να υποβοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε τη λειτουργία και τη βελτίωση της λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, είμαστε εδώ, γιατί σωστή οικονομία, χωρίς μία σωστά επανδρωμένη Επιτροπή που να λειτουργεί εύρυθμα, δεν μπορεί να υπάρξει».

Σύμφωνα με το υπόμνημα της Προέδρου, ο προϋπολογισμός της ΕΠΑ για το 2024 είναι μειωμένος κατά 49,7% σε σχέση με το 2023. Η μείωση οφείλεται σε ποσό €2,9 εκ. που δόθηκε το 2023 ως επιστροφή προστίμου στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου.

Ο προϋπολογισμός της Επιτροπής περιλαμβάνει €2,1 εκ. για μισθοδοσία, ενώ εκκρεμούν προς πλήρωση μία κενή θέση Α13, μία Α11, 5 Α8-10, και μία κενή θέση για λειτουργό στο Υπουργείο Οικονομικών. Επιπλέον, 10% περίπου του προϋπολογισμού ή €266,478, για λειτουργικές δαπάνες και συντηρήσεις, €124.010 για εκπαίδευση προσωπικού και €82.020 για εξειδικευμένες έρευνες, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και δημιουργία λογισμικών προγραμμάτων δικανικής πληροφορικής και προγραμμάτων συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών.

Στο υπόμνημά της για τον απολογισμό του έργου της ΕΠΑ για το 2023, η Πρόεδρος Εύα Παντζαρή αναφέρει ότι η Επιτροπή πραγματοποίησε 80 συνεδριάσεις και εξέδωσε 39 αποφάσεις. Το σύνολο των διοικητικών προστίμων που επιβλήθηκαν το 2023 ανέρχεται σε €5.087.718,10. Το σύνολο των διοικητικών προστίμων που εισπράχθηκαν το 2023 ανέρχεται σε €509.489,10.

Επιπλέον, η Επιτροπή αξιολόγησε και ενέκρινε ως συμβατές με τη λειτουργία του Ανταγωνισμού στην αγορά 29 πράξεις συγκέντρωσης.

ΚΥΠΕ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πάνω από €700 εκατ. ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΣ - Πώς διοχετεύονται τα χρήματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ