Υπαναχώρηση καταλογίζουν οι συντεχνίες στο ΥΠΟΙΚ για χαμηλόμισθους δημοσίου

Ζητούν παρέμβαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ρύθμιση της διαφοράς που προέκυψε

Οι συντεχνίες ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ και ΠΕΟ επικρίνουν το Υπουργείο Οικονομικών ότι υπαναχώρησε από τα συμφωνηθέντα όσον αφορά τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους του δημοσίου και ζητούν παρέμβαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ρύθμιση της διαφοράς που προέκυψε.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση των τριών συντεχνιών, ενώ την περασμένη Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου, είχε ολοκληρωθεί η συζήτηση για σειρά τεχνικών λεπτομερειών της συμφωνίας για τους χαμηλόμισθους και ετοιμάστηκε το σχετικό προσχέδιο συμφωνίας, είχαν μεταφερθεί επιφυλάξεις και οι προβληματισμοί του Υπουργείου Οικονομικών για την πρόνοια να συνυπολογιστεί και η υπηρεσία στις κλίμακες Α1-Α2-Α5(ii) και ότι η πρόνοια αυτή θα διαταράξει τις μισθοδοτικές ισορροπίες μεταξύ των υπαλλήλων.

Οι συντεχνίες, όπως αναφέρουν, αντέτειναν ότι η πρόνοια αυτή συμπεριλαμβάνεται στα συμφωνηθέντα στις 31/10/2023 στη βάση της θέσης αρχής ότι η συνεχόμενη υπηρεσία που αφορά στην πλέον χαμηλόμισθη κατηγορία υπαλλήλων θα πρέπει να προσμετρήσει και να συνυπολογιστεί στα δεκαοκτώ (18) χρόνια που απαιτούνται για την ανέλιξη στην αφετηρία της κλίμακας Α7.

«Ταυτόχρονα δηλώσαμε την ετοιμότητά μας να υπογράψουμε άμεσα το προσχέδιο της συμφωνίας όπως ετοιμάστηκε και που προνοούσε πέραν της υπηρεσίας στην Κλ.Α1 και όλες τις άλλες πτυχές του θέματος περιλαμβανομένου και του συνυπολογισμού των 30 μηνών για τους έκτακτους μέχρι να γίνουν αορίστου».

Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι συντεχνίες, το Υπουργείο Οικονομικών επανήλθε το Σαββατοκύριακο με σκέψεις και εισηγήσεις για αναλογικό συνυπολογισμό της υπηρεσίας στην κλίμακα Α1 σε σχέση με την κλίμακα Α2 για να μην επηρεαστεί η μισθοδοτική ισορροπία μεταξύ των υπαλλήλων.

«Μετά από σχετική συνεννόηση και των τριών Συντεχνιών η θέση του Υπουργείου Οικονομικών για λόγους αρχής, αλλά και για λόγους ουσίας και παρά το γεγονός ότι πέραν της υπηρεσίας στην Κλ. Α1 η συμφωνία είχε ολοκληρωθεί και σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα δεν έγινε αποδεκτή», αναφέρουν οι συντεχνίες και συμπληρώνουν ότι «επαναλάβαμε ότι η συμπερίληψη της υπηρεσίας στην κλίμακα Α1 σε ίδια καθήκοντα είναι θέση μας και οποιαδήποτε προσπάθεια να μη συμπεριληφθεί δεν είναι αποδεκτή και είναι επίσης εκτός του πλαισίου των όσων είχαν συμφωνηθεί στις 31.10.2023».

«Μια τέτοια εξέλιξη στην ουσία συνιστά υπαναχώρηση της Κυβέρνησης από την υπό αναφορά συμφωνία», προστίθεται.

Καταλήγοντας, οι τρεις συντεχνίες σημειώνουν ότι επειδή το θέμα των χαμηλόμισθων υπαλλήλων του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα έχει τεθεί ως προτεραιότητα και των τριών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και το ζήτημα αυτό περιλαμβάνεται και στις προεκλογικές δεσμεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας «έχουμε ήδη ενημερώσει σχετικά τον Πρόεδρο και αναμένουμε την άμεση παρέμβασή του για ρύθμιση της διαφοράς που προέκυψε και οπωσδήποτε τη συμπερίληψη της συμφωνίας στον προϋπολογισμό του 2024».

ΚΥΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αρχίζει λειτουργία το 2025 το πρώτο πανεπιστημιακό νοσοκομείο στην Κύπρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ