Τα 9 αναπτυξιακά έργα των €86 εκατ. της τριετίας 2024-2026

Το Υπουργείο Εσωτερικών προωθεί σημαντικά έργα στα πλαίσια του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου, τα οποία στοχεύουν στην ενίσχυση της ποιότητας ζωής των κατοίκων

Εννιά σημαντικά, αναπτυξιακά έργα προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών για την τριετία 2024-2026, τα οποία περιλαμβάνονται στα πλαίσια του προϋπολογισμού του 2024, αλλά και του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου 2024-2026. Τα εν λόγω αναπτυξιακά έργα τα οποία θα προωθηθούν σε αριθμό δήμων και κοινοτήτων έχουν σκοπό την ενίσχυση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου παρουσίασε προ ημερών ενώπιον της επιτροπής οικονομικών της Βουλής τις βασικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου που περιλαμβάνονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2024 και στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την τριετία 2024-2026. Όπως αναφέρθηκε, το συνολικό κόστος των αναπτυξιακών έργων ανέρχεται στα €619,6 εκατ. Η πρόνοια που υπάρχει για την τριετία 2024-2026 αφορά σε κονδύλι €414,1 εκατ. Για τις αστικές περιοχές το κονδύλι ανέρχεται στα €314,1 εκατ. και για τις αγροτικές περιοχές στα €305,5 εκατ. Όπως φαίνεται, το ποσό έχει διαμοιραστεί σχεδόν ισόποσα.

Το Υπουργείο Εσωτερικών παραθέτει εννιά σημαντικά αναπτυξιακά έργα τα οποία αναμένεται να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών. Ξεχωρίζουν τα έργα σταθεροποίησης του εδάφους στην περιοχή «Λίμνες» στο Πισσούρι. Το κονδύλι για τα συγκεκριμένα έργα ανέρχεται στα €20 εκατ. Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα με την υποχώρηση του εδάφους στο Πισσούρι χρονολογείται εδώ και αρκετά χρόνια και ένεκα τούτου έχουν προκληθεί σημαντικές ζημιές σε σπίτια και υποστατικά.

Ένα ακόμα μεγάλο κονδύλι της τάξης των €18,1 εκατ., προορίζεται για τη βελτίωση ή και κατασκευή των λεωφόρων Ιπποκράτους και Αργυρουπόλεως σε Λακατάμεια και Στρόβολο. Την πρώτη τριάδα, με έργα άνω των 10 εκατομμυρίων συμπληρώνει το σχέδιο αποχέτευσης όμβριων υδάτων μείζονων περιοχών πόλεων, το κόστος του οποίου έχει υπολογιστεί στα €10,3 εκατ.

Τα υπόλοιπα έξι έργα αφορούν: Βελτίωση του παραλιακού δρόμου Λάρνακας - Δεκέλειας Φάση Γ΄: €9,8 εκατ. Δρόμος πρωταρχικής σημασίας από Μακάριο Αθλητικό Κέντρο έως νέο δρόμο Λευκωσίας – Λεμεσού –  Λεωφόρο Αλεξανδρουπόλεως: €9,3 εκατ. Βελτίωση του δρόμου που συνδέει τη Δερύνεια με τη Σωτήρα: €7,3 εκατ. Διαμόρφωση χώρων στάθμευσης στον πυρήνα Παραλιμνίου:  €5 εκατ. Αναβάθμιση παραδοσιακού πυρήνα στον Δήμο Γεροσκήπου: €3,1 εκατ. Κατασκευή παραλιακού πεζόδρομου στον Δήμο Πέγειας – Φάση Α΄: €3 εκατ.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πάνω από €700 εκατ. ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΣ - Πώς διοχετεύονται τα χρήματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ