Εκλογική αναμέτρηση για την προεδρία του ΚΕΒΕ αύριο Δευτέρα

Οι δυο υποψήφιοι, οι ανησυχίες του Επιμελητηρίου για την οικονομία και που θα πρέπει να επικεντρωθούμε

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή ετήσια γενική συνέλευση του ΚΕΒΕ. Η συνέλευση είναι εκλογική και θα αναδείξει τον νέο πρόεδρο του Επιμελητηρίου στη θέση του Χριστόδουλου Αγκαστινιώτη ο οποίος αποχωρεί έχοντας διατελέσει πρόεδρος για δυο συνεχόμενες θητείες. Την ίδια ώρα, επισημαίνεται ότι η 96η γενική συνέλευση του ΚΕΒΕ πραγματοποιείται σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις για την οικονομία ευρύτερα, καθώς και για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Την προεδρία του ΚΕΒΕ αναμένεται να διεκδικήσουν δύο στελέχη του Επιμελητηρίου. Ο εκ Πάφου Αντιπρόεδρος του ΚΕΒΕ Ανδρέας Δημητριάδης και ο μέχρι πρότινως πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας Σταύρος Σταύρου. Και οι δύο είναι άτομα με μεγάλη εμπειρία στα επιχειρηματικά δρώμενα και θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις τόσο για το Επιμελητήριο όσο και για την οικονομία. 

Για τον νέο πρόεδρο, στην ουσία θα ψηφίσουν 105 εκλέκτορες του ΚΕΒΕ και συγκεκριμένα 24 μέλη από τη Λευκωσία, 21 από τη Λεμεσό, ενώ από άλλους 20 εκλέκτορες έχουν Λάρνακα, Πάφος και ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Την ίδια ώρα, το ΚΕΒΕ πολύ σύντομα θα προσλάβει οίκο ο οποίος θα τρέξει τη διαδικασία σε σχέση με τον αντικαταστάτη του γενικού γραμματέα Μάριου Τσιακκή, ο οποίος αφυπηρετεί τον Φεβρουάριο του 2024.

Οι δυο υποψήφιοι
Σε προ ημερών δηλώσεις του, ο Ανδρέας Δημητριάδης στάθηκε σε δυο βασικούς άξονες. Από τη μια, όσον αφορά στην οικονομία, στόχος είναι η διατήρηση ψηλών ρυθμών δημοσιονομικής μεγέθυνσης και από την άλλη, όσον αφορά στο ΚΕΒΕ, στόχος είναι η σταθερή αύξηση της προστιθέμενης αξίας προς τα μέλη του Επιμελητηρίου.

Ο κ. Δημητριάδης σχολίασε επίσης ότι ο επιχειρηματικός κόσμος καλείται να λειτουργήσει σε ένα σχετικά εχθρικό περιβάλλον με σοβαρά προβλήματα στο κομμάτι της γραφειοκρατίας και στην αδειοδότηση μεγάλων έργων. Στις εισηγήσεις του στάθηκε στην ανάγκη αποκέντρωσης των υπηρεσιών και στη διεύρυνση του ωραρίου στο δημόσιο.

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Σταύρου ανέφερε ότι ο ίδιος είναι σε θέση να βάλει το λιθαράκι του ώστε να προσφέρει σε αυτό τον τόπο. Άλλωστε, κανένας δεν περισσεύει σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σταύρου στάθηκε στο θέμα της φήμης της χώρας μας με αφορμή και τα πρόσφατα δημοσιεύματα και τόνισε ότι την ανάγκη διεξαγωγής μιας μεγάλης εκστρατείας στο εξωτερικό για να πείσουμε τους ξένους ότι δεν είμαστε μια χώρα απατεώνων.

Κληθείς να σχολιάσει την παλαιότερη εμπλοκή του με τις Κυπριακές Αερογραμμές, ο κ. Σταύρου σημείωσε ότι διορίστηκε με την έγκριση της Βουλής, ωστόσο ήταν ήδη αργά για να σωθεί η εταιρεία, σημείωσε. Θα έπρεπε να δινόταν ο κατάλληλος χρόνος την κατάλληλη στιγμή για να γίνουν οι αλλαγές εκείνες που θα επέτρεπαν στην εταιρεία να συνεχίσει να λειτουργεί, ανέφερε ο κ. Σταύρου.

Η γενική συνέλευση
Στο μεταξύ, όσον αφορά στη γενική συνέλευση, ανακοίνωση του ΚΕΒΕ σημειώνει ότι σε αυτή θα παρευρεθεί και θα  χαιρετίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος αναμένεται να αναπτύξει τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για την οικονομία και τις επιχειρήσεις.
Κύριος ομιλητής στη συνέλευση θα είναι ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χρ. Αγκαστινιώτης, ο οποίος θα παραθέσει τις διαπιστώσεις του Επιμελητήριου για την οικονομία και το «επιχειρείν». Συγκεκριμένα, ο κ. Αγκαστινιώτης θα αναφερθεί στην κατάσταση των δημόσιων οικονομικών, στα θέματα του πληθωρισμού και των επιτοκίων, στο ΓΕΣΥ, στις μεταρρυθμίσεις, στις επενδύσεις, στα εργασιακά και στα προβλήματα των επιχειρήσεων. Η συνέλευση του ΚΕΒΕ αποτελεί πάντα το σημείο αναφοράς για τα οικονομικά και επιχειρηματικά δρώμενα του τόπου, αφού σ’ αυτή συμμετέχουν όλοι σχεδόν οι επιχειρηματίες της Κύπρου. Η φετινή συνέλευση, λόγω της κρίσης στο Ισραήλ, αποκτά ιδιαίτερό ενδιαφέρον, αφού όλοι θέλουν να ακούσουν τις  σκέψεις τόσο του Προέδρου Χριστοδουλίδη, όσο και του ΚΕΒΕ για το πως η χώρα μας θα αντιμετωπίσει ενδεχόμενες επιπτώσεις στην οικονομία και στις  επιχειρηματικές  δραστηριότητες.

Ετήσια Έκθεση
Στα πλαίσια της Γενικής συνέλευσης, κυκλοφόρησε η ετήσια έκθεση του ΚΕΒΕ προς τα μέλη του. Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Χρ. Αγκαστινιώτης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι κατά το 2022, το ΚΕΒΕ ανέλαβε πολλές πρωτοβουλίες, ώστε η οικονομία να συνεχίσει την ανάπτυξη της και τα µέλη του να δραστηριοποιηθούν σ΄ ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ενδεικτικά αναφέρει ότι µε τις προσπάθειες όλων, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας ανήλθε στο αξιοζήλευτο ποσοστό του 5,2% του ΑΕΠ. Επίσης, τονίζει ότι  παρά τις πληθωριστικές πιέσεις που ασκούσε η αύξηση του ενεργειακού κόστους, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε από τα αρχικά υψηλά επίπεδα του 8% και τον Οκτώβρη του 2023 βρισκόταν κάτω από το 4%. Αξιοσημείωτη εξέλιξη το 2022 θεωρεί και  την αύξηση της τουριστικής κίνησης προς την Κύπρο, κάτι που κορυφώθηκε και το 2023. Το ίδιο θετικά, αναφέρει, κινήθηκαν και οι τοµείς των επενδύσεων και των ακινήτων που έδωσαν ζωή στην οικονομία. Όσον αφορά την ανεργία αυτή κυμάνθηκε κοντά στο ποσοστό του 6%.

Συνεχίζοντας, τονίζει ότι σήμερα, πάλι άλλαξαν τα δεδομένα της οικονομίας. Η πολεμική σύρραξη που ξέσπασε στη γειτονιά µας, προκαλεί νέους τριγμούς σε ζωτικούς τοµείς της οικονομίας µας. Ο κ. Αγκαστινιώτης εκφράζει τις ανησυχίες του ΚΕΒΕ για τις προβλέψεις επιβράδυνσης  του ρυθμού ανάπτυξης για το 2023.

Τα σημερινά προβλήματα
Αναφερόμενος στα σημερινά προβλήματα της οικονομίας, είπε ότι αυτά αφορούν:
    Τον υψηλό πληθωρισμό και την ακρίβεια.
    Το υψηλό ενεργειακό κόστος.
    Τα υψηλά επιτόκια και τις δυσκολίες από τις Τράπεζες στην ομαλή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, αλλά και των νοικοκυριών.
    Τη μεγάλη γραφειοκρατία του Δημόσιου Τομέα
    Τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
    Τους αργούς βηματισμούς για το  ψηφιακό µετασχηµατισµό του κράτους και της οικονομίας.
    Την έλλειψη εργατικού δυναμικού σε συγκεκριμένους κλάδους της.
    Τις δυσλειτουργίες του εισαγωγικού εµπορίου µε τις καθυστερήσεις στις εισαγωγές.
    Τις αυξανόμενες ανάγκες για κοινωνικές παροχές που επηρεάζουν τα δημόσια οικονομικά.
    Τις αυξανόμενες απαιτήσεις του Συνδικαλιστικού κινήματος τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τοµέα.

Συνολικός επανασχεδιασμός
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, ο κ. Αγκαστινιώτης ζητά ένα συνολικό επανασχεδιασμό της οικονομίας και των διαφόρων τομέων, ώστε να αντιμετωπίσουμε τόσο τις έξωθεν, όσο και τις έσωθεν προκλήσεις.  Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, πρέπει να κινηθούμε στρατηγικά και συντονισμένα για να διαχειριστούμε τα  προβλήματα και να αξιοποιήσουμε τις όποιες ευκαιρίες.
Και συμπλήρωσε: Το ΚΕΒΕ ζητά βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, ώστε ο επιχειρηματικός κόσμος να µπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα τη δράση του. Στη συνέχεια επισημαίνει ότι το  ΚΕΒΕ είναι  ανήσυχο µε τις νέες απαιτήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος είτε για τον κατώτατο µισθό, είτε για την ΑΤΑ, είτε για αδικαιολόγητα αιτήματα σε δημόσιες υπηρεσίες.
Το ΚΕΒΕ κάλεσε τις Συντεχνίες  να αντιληφθούν ότι οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε µια δύσκολη συγκυρία και δεν µπορούν να αντέξουν άλλα βάρη. Όσον αφορά τις δημόσιες υπηρεσίες επανέλαβε  την πάγια θέση του ΚΕΒΕ για νομοθετική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες.

Επικέντρωση
Για να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης και της προόδου, είπε ο κ. Αγκαστινιώτης θα πρέπει να επικεντρωθούμε:

    Στην διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας
    Στην άμεση υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων
    Στην επιτάχυνση των διαδικασιών για ψηφιακό µετασχηµατισµό
    Στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και της ακρίβειας
    Στη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους, µε την υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού, που προβλέπει την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της ΑΟΖ µας, την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, τη μεγαλύτερη χρήση των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας.
    Στην αξιοποίηση των νέων τομέων της έρευνας, καινοτομίας, της υψηλής τεχνολογίας, της ιδιωτικής ιατρικής και εκπαίδευσης, την πράσινη και γαλάζια ανάπτυξη και της αειφορίας
    Στη στήριξη των παραδοσιακών τομέων, όπως ο τουρισμός και τα ακίνητα
    Στην άμεση προώθηση της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης
    Στην ενίσχυση του «επιχειρείν»
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα επόμενα βήματα για το κοίτασμα Αφροδίτη και η σημασία της πλωτής μονάδας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ