Σε τεχνοκρατικούς λόγους αποδίδει ο Υπουργός Οικονομικών τη συμπερίληψη της Κύπρου στη νέα λίστα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) της Ελληνικής Δημοκρατίας, στην οποία περιλαμβάνονται χώρες που χαρακτηρίζονται ως κράτη με «ευνοϊκό» φορολογικό καθεστώς.
Συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ προχώρησε στην κατάρτιση ενός καταλόγου με κράτη τα οποία θεωρεί πως διαθέτουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς, σε σύγκριση με τον συντελεστή φορολογίας που ισχύει στην Ελλάδα. Στον κατάλογο περιλήφθηκαν συνολικά 42 κράτη, μεταξύ των οποίων η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία,
Σκοπός της πρακτικής είναι η πάταξη της φοροαποφυγής, αφού στην ουσία όσοι φορολογούμενοι συναλλάσσονται με τα κράτη της λίστας θα πρέπει να αποδεικνύουν πως οι δραστηριότητές τους δεν αποσκοπούσαν σε απόκρυψη κερδών.
Ουδέν μεμπτό
Κληθείς να σχολιάσει τη συμπερίληψη της Κύπρου στον εν λόγω κατάλογο, ο Υπουργός Οικονομικών περιέγραψε πως δεν προκύπτει οτιδήποτε μεμπτό, αφού η χώρα μας τοποθετήθηκε στη λίστα, καθότι η ισχύουσα φορολογία είναι χαμηλότερη συγκριτικά με την Ελλάδα.
«Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων της Ελλάδας, συστάθηκε το 2017 και μάλιστα εποπτεύεται από την Βουλή και όχι από το Υπουργείο Οικονομικών», σημείωσε, προσθέτοντας πως ο φορέας έχει βάλει κάποιες κατευθύνσεις και πρόνοιες, μία από τις οποίες αφορά κράτη που κατέχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς όπου τα υποκείμενα τους σε φόρο έχουν ως συντελεστή ίσο ή κατώτερο του 60% του συντελεστή φορολογίας στην Ελλάδα».
Ως εκ τούτου, ο Υπουργός Οικονομικών απέδωσε τη συμπερίληψη της Κύπρου στον κατάλογο της ΑΑΔΕ καθαρά λόγω του χαμηλού εταιρικού φορολογικού συντελεστή που διατηρεί η χώρα μας, ο οποίος φθάνει το 12,5%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετές ελληνικές εταιρείες να αξιοποιούν το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, λόγω της υψηλής φορολογίας που ισχύει στην Ελλάδα, με την ΑΑΔΕ να προσπαθεί να αναχαιτίσει τυχόν φαινόμενα φοροαποφυγής.
Όπως εξήγησε ο Υπουργός Οικονομικών, ο Φόρος Εισοδήματος, παραμένει στη δικαιοδοσία των εθνικών κυβερνήσεων. «Επομένως δεδομένου πως η φορολογία στην Κύπρο είναι χαμηλότερη, όπως και σε άλλες χώρες, συνδέεται με το πώς διασφαλίζει η Αρχή αυτή τα φορολογικά εισοδήματα στην Ελλάδα από τους φορολογούμενούς της», σημείωσε, τονίζοντας πως το ότι η Ελλάδα έχει βάλει σε μία λίστα στην Κύπρο δεν έχει «καμία σχέση με παραδείσους».
Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη λίστα δημοσιοποιείται σε ετήσια βάση, με την Κύπρο να περιλαμβάνεται σε αυτήν τα τελευταία χρόνια.
Απο το 2014 η Κύπρος στη λίστα
Στη συνέχεια, το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα, λέγοντας πως η Κύπρος βρίσκεται από το 2014 στον κατάλογο κρατών με προνομιακό φορολογικό καθεστώς της Ελληνικής Δημοκρατίας, επισημαίνοντας πως αυτό δεν επηρεάζει τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δυο κρατών.
Ειδικότερα, το Υπουργείο αναφέρει ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων της Ελληνικής Δημοκρατίας δημοσίευσε στις 27 Δεκεμβρίου τον επικαιροποιημένο κατάλογο κρατών με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, στον οποίο περιλαμβάνεται και η Κυπριακή Δημοκρατία, με άλλες 41 δικαιοδοσίες.
Όπως αναφέρει το Υπουργείο, η Κυπριακή Δημοκρατία περιλαμβάνεται στον υπό αναφορά κατάλογο από τις 7 Μαρτίου 2014, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις συμπερίληψης της, με βάση την ελληνική νομοθεσία. Σύμφωνα με αυτήν, στον κατάλογο περιλαμβάνονται τα κράτη που ο φορολογικός συντελεστής επί των κερδών ή των εισοδημάτων ή του κεφαλαίου, είναι ίσος ή μικρότερος από το 60% του συντελεστή φορολογίας νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, σύμφωνα με την ελληνική φορολογική νομοθεσία.
Ως εκ τούτου, καθότι ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής στην Κύπρο βρίσκεται στο 12,5% και είναι μικρότερος από το 60% του αντίστοιχου εταιρικού συντελεστή των ελληνικών Αρχών (22%), η Κύπρος περιλαμβάνεται από το 2014 στον κατάλογο.
Μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία στον ελληνικό κατάλογο περιλαμβάνονται και άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Ιρλανδία, η Ουγγαρία και Βουλγαρία, παρόλο που κανένα από τα υπό αναφορά κράτη δεν περιλαμβάνονται στον ευρωπαϊκό κατάλογο μη συνεργάσιμων δικαιοδοσιών, αφού τα κριτήρια συμπερίληψής, δεν βασίζονται στον εταιρικό φορολογικό συντελεστή αλλά σε κριτήρια που αφορούν τη φορολογική διαφάνεια, την ανταλλαγή πληροφοριών και τη δίκαιη φορολόγηση, διευκρινίζει το Υπουργείο.
Καταλήγοντας, το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι η συμπερίληψη της Κύπρου δεν επηρεάζει τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δυο κρατών, ούτε και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες μεταξύ των κυπριακών και ελληνικών εταιρειών.
Διαβάστε επίσης: Σε κατάλογο με «φορολογικούς παραδείσους» η Κύπρος