ΥΠΟΙΚ: Το πιο σημαντικό είναι η μείωση των ΜΕΔ στην πραγματική οικονομία

Σε σχέση με την προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας περί αλλαγής των κλιμάκων για τον φόρο εισοδήματος από 19.500 σε 24.000, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι αποφάσεις θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης το 2025

Το πιο σημαντικό είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην πραγματική οικονομία, όπως έχουν μειωθεί και στον τραπεζικό τομέα ώστε η οικονομία να λειτουργεί χωρίς εμπόδια, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης» που δημοσιεύεται σήμερα, Κυριακή.

Ο κ. Κεραυνός σχολιάζοντας τις τρέχουσες εξελίξεις με τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, είπε ότι πολλές ναυτιλιακές επιχειρήσεις έχουν αποφασίσει να μην διακινούν τα εμπορικά τους πλοία μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, αλλά να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής, γεγονός που αυξάνει το κόστος και τους χρόνους παράδοσης των προϊόντων. «Όλα αυτά οδηγούν σε πληθωριστικές πιέσεις και αυξήσεις τιμών», ανέφερε ο κ. Κεραυνός σημειώνοντας ότι πολύ πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι είμαστε ακόμα μακριά από την περίοδο μείωσης των επιτοκίων και προειδοποίησε για ύφεση.

Σε ερώτηση για το εάν δεν θα πρέπει να αναμένεται μείωση επιτοκίων το επόμενο διάστημα, ο κ. Κεραυνός απάντησε ότι είναι δύσκολο να κάνει κανείς προβλέψεις, αλλά στο αμέσως επόμενο διάστημα ίσως παραμείνουν εκεί που είναι, εν αναμονή των εξελίξεων, ελπίζοντας ότι θα υπάρξει σταδιακή μείωσή τους.

«Για εμάς στην Κύπρο, το πιο σημαντικό είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην πραγματική οικονομία, όπως έχουν μειωθεί και στον τραπεζικό τομέα, ώστε η οικονομία να λειτουργεί χωρίς εμπόδια. Γεγονός που θα βοηθήσει και το τραπεζικό σύστημα να ανταποκριθεί στις δανειστικές απαιτήσεις της οικονομίας είτε των επιχειρήσεων είτε των νοικοκυριών», είπε στη συνέντευξη ο κ. Κεραυνός. Σημείωσε ότι η πρόσφατη ψήφιση από τη Βουλή του πακέτου για τις εκποιήσεις που κατέθεσε η Κυβέρνηση είναι μια πολύ καλή συγκυρία η οποία, όπως είπε, θα έχει θετικό αντίκτυπο στην κυπριακή οικονομία.

Σε παρατήρηση ότι ο ίδιος δέχεται επικρίσεις από το ΑΚΕΛ ότι οι δανειολήπτες αφήνονται ακάλυπτοι έναντι των τραπεζών, χωρίς δυνατότητα αποτελεσματικής πρόσβασης στη δικαιοσύνη, ο κ. Κεραυνός είπε ότι «ποτέ δεν υπήρξε εμπόδιο σε οποιονδήποτε ήθελε να προσφύγει στη δικαιοσύνη», προσθέτοντας ότι δόθηκε έμφαση στην εξωδικαστική διαδικασία με ενίσχυση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, ενώ λειτούργησαν επίσης το σχέδιο «Ενοίκιο έναντι Δόσης» για τα πολύ ευάλωτα νοικοκυριά και το «Οικία» μέσω του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης. «Υπάρχει δίκτυ προστασίας», είπε.

Μιλώντας για τις αντιδράσεις που προέκυψαν για τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι έχουν ήδη γίνει κάποια βήματα για βελτίωση της κατάστασης, λέγοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται σε εξέλιξη σχεδιασμοί για ένα δεύτερο στάδιο πώλησης «κόκκινων δανείων».

Σε ερώτηση για το πότε θα διοριστεί ο νέος Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, ο κ. Κεραυνός απάντησε ότι εγκρίθηκε το νέο ΔΣ του οργανισμού, το οποίο θα προχωρήσει στη διαδικασία για προκήρυξη της θέσης και θα υποβάλει εισηγήσεις στην Κυβέρνηση για τα πρόσωπα. Για το ενδεχόμενο αντικατάστασης ή επαναδιορισμού του Κεντρικού Τραπεζίτη λόγω του ότι λήγει η θητεία του ο κ. Κεραυνός απάντησε ότι «δεν έχουμε ακόμη κάνει σκέψεις γι’ αυτό το θέμα».

Σε σχέση με την προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας περί αλλαγής των κλιμάκων για τον φόρο εισοδήματος από 19.500 σε 24.000, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι αποφάσεις θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης το 2025, επισημαίνοντας ότι τα δημόσια οικονομικά θα πρέπει να επιτρέπουν μια τέτοια εξέλιξη.

Ερωτηθείς για το ποιές σκέψεις γίνονται για την προσέλκυση επενδύσεων, ο κ. Κεραυνός απάντησε ότι εξετάζεται το νομικό πλαίσιο και θα γίνουν οι τροποποιήσεις που χρειάζονται, ώστε να αντιμετωπίζονται θέματα διαφθοράς, αλλά ταυτόχρονα λαμβάνονται και αποφάσεις που έχουν τη μορφή νομοσχεδίων για διευκόλυνση της εισόδου νέων επιχειρήσεων στην Κύπρο.

Ο Υπουργός Οικονομικών διασύνδεσε την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων της οικονομίας με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος λέγοντας ότι «η πραγματική και τελική αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων μας θα είναι η επίλυση του Κυπριακού και η επανένωση της πατρίδας μας».

Ταυτόχρονα, σχολιάζοντας τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου σε συνέντευξη στον «Πολίτη» για συζητήσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας πριν από τη λύση του Κυπριακού, ο Μάκης Κεραυνός συμφώνησε, προσθέτοντας ότι «δεν θα έβλεπα κανένα αρνητικό σημείο να μιλήσει η Κυπριακή Δημοκρατία με την Τουρκία για τα θέματα που μας απασχολούν, και γιατί όχι και για τα ενεργειακά».

ΚΥΠΕ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κρυπτονομίσματα: Η πορεία τους από το περιθώριο προς τη «νομιμοποίηση»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ