Στο μικροσκόπιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας το e-justice

Μετά τις καταγγελίες του ΠΔΣ για σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία του νέου συστήματος ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, η Ελεγκτική Υπηρεσία, κίνησε διαδικασίες προκειμένου να διαπιστώσει τα ζητήματα που προκύπτουν με ένα σύστημα που κόστισε.. 40 φορές περισσότερο από το προηγούμενο που βρισκόταν σε ισχύ

Ούτε 10 μέρες δεν έχουν συμπληρωθεί από την ανάληψη των καθηκόντων του και ο νέος Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημος Δαμιανού, ενδέχεται να κληθεί να διαχειριστεί μία κρίση που έχει ήδη αρχίσει να εκκολάπτεται στους κόλπους της δικαιοσύνης.  

Συγκεκριμένα, η Ελεγκτική Υπηρεσία φαίνεται να έχει θέσει στο μικροσκόπιο της το νέο σύστημα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης e-justice, το οποίο τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024. Πρόκειται για το σύστημα που επιτρέπει την ηλεκτρονική καταχώρηση εγγράφων σε όλα τα στάδια της δικαστικής διαδικασίας, με σκοπό να διευκολύνει το έργο δικαστών, πρωτοκολλητών και δικηγόρων και το οποίο λειτουργούσε πιλοτικά από τις 18 Δεκεμβρίου 2023.

Σε κίνδυνο "ολόκληρη η δικαιοσύνη"

Ωστόσο, μία μόλις μέρα μετά την εφαρμογή του, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από πλευράς Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ο οποίος εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα του συστήματος. Ειδικότερα, με ανακοίνωσή του, ο ΠΔΣ ανέφερε πως διαπίστωνε ότι το e-Justice "όχι μόνο δεν είναι σε θέση να επιτελέσει το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε αλλά, απεναντίας, φαίνεται να δημιουργεί είτε πρακτικές είτε ουσιαστικές ανωμαλίες στη διεκπεραίωση των δικαστικών διαδικασιών προκαλώντας αναστάτωση στον δικηγορικό κόσμο και θέτοντας σε κίνδυνο τα δικαιώματα πολιτών". 

Όπως επεσήμανε, "τα προβλήματα, τα οποία προκύπτουν από τη χρήση του συστήματος φαίνεται να το καθιστούν ακροσφαλές", αποκαλύπτοντας πως έχει ήδη προβεί σε παραστάσεις σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Παράλληλα, πέραν του αιτήματός του όπως επιλυθούν άμεσα τα σοβαρότατα προβλήματα που ανακύπτουν, ο ΠΔΣ ζητούσε να εξεταστούν, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, άλλες λύσεις, μη αποκλειόμενης της επαναλειτουργίας του iJustice. Ο Πρόεδρος του ΠΔΣ, Μιχάλης Βορκάς, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, υπογράμμιζε μάλιστα πως, ολόκληρη η δικαιοσύνη στηρίζεται στο εν λόγω σύστημα.

iJustice vs eJustice

Πριν από την εφαρμογή του eJustice, ο νομικός κόσμος είχε στη διάθεσή του το πληροφοριακό σύστημα iJustice, το οποίο είχε λειτουργήσει την 1η Φεβρουαρίου του 2022. 

Σε αυτό καταχωρίζονταν όλες οι υποθέσεις ηλεκτρονικά, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία δικηγόρου.Στην ουσία το εν λόγω σύστημα επέτρεπε την ηλεκτρονική καταχώριση εγγράφων και την πληρωμή τελών, την τήρηση ηλεκτρονικών φακέλων, την ηλεκτρονική λήψη πιστών αντιγράφων και την παρακολούθησης υποθέσεων. Παράλληλα, στο σύστημα iJustice υπήρχε ηλεκτρονικό πινάκιο για τις υποθέσεις που είχαν καταχωριστεί ηλεκτρονικά, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, δινόταν η δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας με το Δικαστήριο.

To κόστος του εν λόγω έργου έφθανε περίπου τις 250 χιλιάδες ευρώ σε αντίθεση με το eJustice, το οποίο στοίχισε πολλά περισσότερα, αφού το κόστος του άγγιζε τα 11 εκατομμύρια ευρώ για 10 χρόνια.

Απαντήσεις εντός της άλλης εβδομάδας 

Η όλη κατάσταση κινητοποίησε την Ελεγκτική Υπηρεσία, με τον Γενικό Ελεγκτή να διαμηνύει, με παρέμβαση του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, πως αρχές της ερχόμενης εβδομάδας πρόκειται να σταλεί στο Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής που υπάγεται στο Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, επιστολή με τις παρατηρήσεις και τα κατ' αρχήν ευρήματά της. 

Διαβάστε επίσης: Νέα εποχή για τη Δικαιοσύνη - Ξεκινά από σήμερα το e-justice

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ