Νέα πρόταση Πλατή: Να επεκταθεί και για άλλους το «Ενοίκιο Έναντι Δόσης» 

Το επόμενο διάστημα πολλοί δανειολήπτες, που σήμερα ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, δεν θα μπορούν να είναι συνεπείς, εκτιμά ο οικονομολόγος Δρ. Στέλιος Πλατής - Τι αναφέρει ο Σύμβουλος Αφερεγγυότητας, Μάριος Ιερόπουλος (Βίντεο)

Την άποψη πως το Σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης» θα πρέπει να επεκταθεί, συμπεριλαμβάνοντας περισσότερους δανειολήπτες από όσους θεωρούνται σήμερα ως επιλέξιμοι, εξέφρασε ο οικονομολόγος Δρ. Στέλιος Πλατής. 

Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ, Μεσημέρι και Κάτι, ο Δρ Πλατής, υπογράμμισε πως είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος πολλοί δανειολήπτες που σήμερα μπορούν ακόμη να ανταποκρίνονται  στις υποχρεώσεις τους, να πάψουν να είναι συνεπείς, αφού οι επιπτώσεις των πληθωριστικών πιέσεων φαίνεται να λυγίζουν ολοένα και πιο έντονα τα μεσαία στρώματα. 

Αφορμή για την όλη συζήτηση στάθηκε η ψήφιση, την Πέμπτη, από την Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης νόμου των βουλευτών του ΑΚΕΛ, βάσει της οποίας η υποβολή αίτησης στο σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης» αποτελεί επιπρόσθετο λόγο για την αναστολή της διαδικασίας εκποίησης κατοικίας. Υπενθυμίζεται πως παράλληλα, εγκρίθηκε και τροπολογία, που υπέβαλε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Σταύρος Παπαδούρης, και η οποία προνοεί πως στην αναστολή της διαδικασίας εκποίησης μπορεί να λαμβάνεται επίσης υπόψη και η ένσταση ενός αιτητή για σκοπούς συμμετοχής του στο συγκεκριμένο σχέδιο. 

Πότε επιτυγχάνεται αναστολή εκποίησης

Στο στούντιο  φιλοξενούμενος ήταν και ο Σύμβουλος Αφερεγγυότητας, Μάριος Ιερόπουλος, ο οποίος εξήγησε πως βασική προϋπόθεση για να μπορεί ένας αιτητής του Σχεδίου “Ενοίκιο Έναντι Δόσης” να πετύχει μέσω δικαστηρίου την αναστολή της εκποίησής του είναι να πληροί τα δύο πιο σημαντικά κριτήρια: 

  • Να ανήκει σε ευάλωτη ομάδα, σύμφωνα με τα κριτήρια όπως αυτά ορίζονται στο Σχέδιο
  • Να έχει αξιολογηθεί ή ενταχθεί στα Σχέδια ΕΣΤΙΑ και ΟΙΚΙΑ και η ένταξη στη συνέχεια να τερματίστηκε.

Όπως είπε, η τροποποίηση της νομοθεσίας ήταν αναγκαία, αφού υπήρξαν περιπτώσεις δανειοληπτών των οποίων η αξία της κύριας κατοικίας τους δεν ξεπερνούσε τις €250.000, όπως προβλεπόταν στο Σχέδιο, ωστόσο, έλαβαν ειδοποιήσεις πως η εκποίηση τους θα προχωρούσε. Πλέον, διευκρίνισε, εάν ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες, θα μπορούν να την σταματήσουν. 

Ο κ. Πλατής, από την πλευρά του, ξεκαθάρισε πως η ψήφιση στην Ολομέλεια δεν συνεπάγεται «αναστολή εκποιήσεων» με την μορφή που είχε προηγηθεί παλαιότερα, όταν είχαν εγκριθεί νομοσχέδια που «παγοποιούσαν» καθολικά και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα όλες τις διαδικασίες πλειστηριασμών, αλλά αφορά μόνο σε αυτούς οι οποίοι είναι δικαιούχοι και έχουν υποβάλει αίτηση για το «Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης», χαρακτηρίζοντας ως «πολύ συγκεκριμένες» τις πρόνοιες της αναστολής των εκποιήσεων. 

Η πρόταση Πλατή για διευρυμένο δίχτυ προστασίας 

Αφού τόνισε πως «τώρα πρέπει να κινηθούμε με πολύ γοργούς ρυθμούς και πολύ συγκεκριμένα, ούτως ώστε να παρέχουμε ένα δίχτυ προστασίας, εκεί που απαιτείται», ο Δρ Πλατής εξήγησε πως το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ αριθμούσε γύρω στις 6.000 δικαιούχους, με τις 4.000 να υποβάλλουν αίτηση και περίπου 1.000 εξ αυτών να λαμβάνουν τελικά έγκριση.

Στην περίπτωση του Σχεδίου «Ενοίκιο έναντι Δόσης» οι δικαιούχοι, όπως σημείωσε, που θα έχουν τη δυνατότητα να εγκριθούν αγγίζουν τις 2.500 επομένως καθίσταται εμφανές πως υπάρχουν ακόμη πολλοί συμπολίτες μας -από τις 6.000 του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ- που ακόμη χρήζουν προστασίας.  

«Η δική μου εισήγηση είναι ότι πρέπει να επεκταθεί αυτό το Σχέδιο, ούτως ώστε να καλύψει περισσότερους συμπολίτες μας», υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως η «μεσαία τάξη» στη χώρα μας, την οποία δεν καλύπτει η σημερινή μορφή του «Ενοικίου Έναντι Δόσης» δεδομένου πως αφορά τις πλέον ευάλωτες ομάδες, περνά πάρα πολύ δύσκολα, λόγω και του πληθωρισμού, που την έχει «χτυπήσει ανελέητα». 

Ο Δρ Πλατής περιέγραψε πως «με ένα σχετικά μικρό κόστος μπορούμε να επεκτείνουμε το δίχτυ προστασίας καλύπτοντας περισσότερους συμπολίτες μας» οι οποίοι, όπως είπε, αν σήμερα τα βγάζουν πέρα «σχετικά», ενδεχομένως να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα την επόμενη περίοδο. Προειδοποίησε δε, πως πιθανόν να οδηγηθούν σε αθέτηση των όρων των δανείων τους επειδή «απλούστατα δεν θα μπορούν να συνεχίσουν να είναι συνεπείς δανειολήπτες».

Το παράδειγμα της Ιρλανδίας

Κληθείς να σχολιάσει για το κατά πόσο ένα τέτοιο μέτρο πιθανόν να έστελνε λάθος μήνυμα σε αυτούς που δεν πληρώνουν, ο κ. Ιερόπουλος ανέφερε πως όντως δεν τρέχουν όλοι πλέον με τους ίδιους ρυθμούς, σημειώνοντας πως μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην, ιδιαίτερα με το κόστος της ενέργειας. 

«Ειδικά από τον Ιούλιο του 2022 οι αυξήσεις των επιτοκίων και οι αυξήσεις βασικών αγαθών λόγω των τιμών ενέργειας έχουν δημιουργήσει μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των μεσαίων στρωμάτων», ανέφερε.  

Παράλληλα, ο κ. Ιερόπουλος αναφέρθηκε στην Ιρλανδία ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, λέγοντας πως αριθμός δανείων μεταφέρθηκε σε ένα ειδικό φορέα και όσοι δανειολήπτες χτυπήθηκαν σοβαρά από την κρίση, αλλά διαχρονικά ήταν συνεπής και εξέφρασαν την προθυμία τους να προχωρήσουν σε αποπληρωμές με τη βελτίωση της κατάστασης, τους δόθηκαν στοχευμένες διευκολύνσεις. 

Ο κ. Ιερόπουλος υπογράμμισε πως θα πρέπει να βρεθούν αντίστοιχες λύσεις, αφού ολοένα και περισσότερος κόσμος δυσκολεύεται, ενώ προειδοποίησε πως μπορεί να φαίνεται ότι οδεύουμε προς μείωση επιτοκίων, αλλά εάν η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή επεκταθεί τότε δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις, γεγονός που θα οδηγήσει σε αλυσιδωτές επιπτώσεις. 

Αναφερόμενος επίσης στα επιτόκια, ο Δρ Πλατής διεμήνυσε πως οι όποιες μειώσεις τουλάχιστον μέσα στο 2024 δεν θα επαναφέρουν το κόστος δανεισμού οπουδήποτε κοντά εκεί που ήταν πριν να ξεκινήσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων, δηλώνοντας πως «θα μάθουμε να ζούμε πια με ψηλότερα επιτόκια». Υπενθύμισε δε, πως ο πληθωρισμός είναι συσσωρευτικός, ενώ οι μισθοί δεν έχουν ανεβεί με τον ίδιο τρόπο. 

«Γι’ αυτό επιμένω ότι το πολύ σωστό, κατά τη δική μου άποψη, Ενοίκιο Έναντι Δόσης πρέπει να επεκταθεί», ανέφερε, προσθέτοντας πως «είναι πολύ σημαντικό το σύστημα να είναι για πρώτη φορά Προμηθέας και όχι Επιμηθέας». Προς αυτή την κατεύθυνση, απαιτείται η συμβολή τόσο της Πολιτείας, όσο και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, κατέληξε ο Δρ. Πλατής. 

Δείτε το βίντεο εδώ: 

 

Διαβάστε επίσης: Θα αναστέλλεται η εκποίηση μετά την αίτηση στο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ