«Αξιοποιήστε το σύστημα εγγραφής ανέργων» - Δεν έγινε update από το 2008

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χ. Θεοπέμπτου, αποκαλύπτει πως η τελευταία φορά που ανανεώθηκε η βάση δεδομένων του συστήματος ήταν το 2008, ενώ πολλές ειδικότητες απουσιάζουν - Με επιστολή του προς τον Υπ. Εργασίας παραθέτει εισηγήσεις για το πώς η εν λόγω βάση θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο για την αγορά εργασίας και την οικονομία ευρύτερα - Πώς σχολιάζει το ΚΕΒΕ

H τελευταία φορά που ανανεώθηκε η βάση δεδομένων στο σύστημα εγγραφής ανέργων του Υπουργείου Εργασίας, ήταν πριν από 16 χρόνια, αποκάλυψε ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. 

Την ίδια ώρα, πολλές ειδικότητες, επαγγέλματα ή σπουδές που μπορεί να προσφέρονται ακόμη και σε κυπριακά πανεπιστήμια, δεν είναι καν καταχωρημένα στο εν λόγω σύστημα, κάτι που φαίνεται να δημιουργεί στρεβλώσεις για την αγορά εργασίας και το κατά πόσο αποτυπώνεται ορθά η κατάστασή της. 

«Το να διατηρεί μία Κυβέρνηση μία βάση δεδομένων για το ποιοι είναι άνεργοι στη χώρα της είναι ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα που θα πρέπει οπωσδήποτε να αποτυπώνονται σωστά, για να μπορείς να προγραμματίσεις την αγορά εργασίας και να έχεις ξεκάθαρη εικόνα για το πού βρίσκεται η οικονομία», ανέφερε ο κ. Θεοπέμπτου στο Economy Today. «Για παράδειγμα», σημείωσε, «αν υπάρχουν πάρα πολλοί εγγεγραμμένοι άνεργοι σε ένα τομέα, μπορεί να διερευνηθεί εάν μπορούν να γίνουν μετεκπαιδεύσεις», φέρνοντας ως παράδειγμα τη δική του εμπειρία από όταν εργαζόταν ως καθηγητής στο ΑΤΙ. 

Όπως είπε, το Υπουργείο Εργασίας είχε τότε εντοπίσει πως υπήρχε μεγάλη ζήτηση σε επαγγελματίες πληροφορικής, ως εκ τούτου αποτάθηκε στο ΑΤΙ, διαμορφώνοντας ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθυνόταν σε αποφοίτους άλλων ειδικεύσεων που δυσκολεύονταν να βρουν δουλειά. «Με τη συμπλήρωση του προγράμματος όλοι βρήκαν αμέσως δουλειά και ορισμένοι μάλιστα διέπρεψαν στον τομέα της πληροφορικής», τόνισε.

Αφού υπάρχει, ας αξιοποιηθεί 

Σήμερα δηλώνονται ως άνεργοι κυρίως όσοι είναι δικαιούχοι του ανεργιακού επιδόματος, το οποίο παρέχεται μετά από τη διακοπή εργασίας, για περίοδο περίπου έξι μηνών. Ο κ. Θεοπέμπτου, ωστόσο, φέρνει στο κάδρο την αξιοποίηση του συστήματος από νέους πτυχιούχους, όπως συμβαίνει εκτενώς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, από εργοδότες, αλλά και από το ίδιο το κράτος.   

Για παράδειγμα, στην Κύπρο δεν είναι σύνηθες ένας απόφοιτος πανεπιστημίου, με το πέρας των σπουδών του να εγγράφεται στην εν λόγω βάση δεδομένων. Οι πτυχιούχοι θα μπορούσαν συνεπώς να το πράττουν, όχι κατ’ ανάγκη για να εξασφαλίσουν ανεργιακό επίδομα, αλλά προκειμένου να εξεύρουν εργασία στον τομέα τους, δίνοντας παράλληλα, την ευκαιρία στο κράτος να έχει μια πιο σαφή εικόνα για τον αριθμό των ατόμων που εισέρχονται στην αγορά εργασίας, αλλά και το ποιες ειδικότητες είναι διαθέσιμες ή όχι στη χώρα. Εντούτοις, το γεγονός πως η βάση δεδομένων δεν έχει ανανεωθεί από το 2008 λειτουργεί αποτρεπτικά, αφού πολλοί τίτλοι σπουδών δεν είναι καταχωρημένοι. 

Αυτό επηρεάζει και την εργοδοτική πλευρά, αφού όπως επισήμανε ο κ. Θεοπέμπτου ένας εργοδότης αναζητά προσωπικό για να εργαστεί σε μία συγκεκριμένη θέση, με βάση τίτλους που χρησιμοποιούνται σήμερα στην κυπριακή βιομηχανία. Διερωτήθηκε, εάν το Υπουργείο Εργασίας έχει περασμένες αυτές τις θέσεις σε ένα σύστημα που δεν έχει ανανεωθεί εδώ και 16 χρόνια. 

Ταυτόχρονα, η βάση δεδομένων μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο για να αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, λειτουργώντας και ως «οδηγός» για τους νέους σε θέματα σπουδών, αλλά και για τον μελλοντικό σχεδιασμό της οικονομίας και του χώρου της εκπαίδευσης. 

Τέτοιους καταλόγους, όπως σημείωσε ο κ. Θεοπέμπτου, διαθέτει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας ILO και κυρίως το «Ευρωπαϊκό σύστημα ταξινόμησης δεξιοτήτων, ικανοτήτων, προσόντων και επαγγελμάτων – ESCO».

Με επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, και που δημοσιεύει το Economy Today, ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών θέτει ενώπιόν του το ζήτημα της ανανέωσης της βάσης δεδομένων εγγραφής ανέργων, παραθέτοντας εισηγήσεις για τις διαδικασίες που θα μπορούσαν να ακολουθηθούν. Επιπρόσθετα, ο κ. Θεοπέμπτου εξέφρασε την πρόθεσή του να οδηγήσει το θέμα προς συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας. 

“Onboard” και το ΚΕΒΕ

Σε παρέμβαση του για το θέμα στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, σημείωσε πως «θα πρέπει να εκσυγχρονίσουμε το σύστημα με το οποίο ταξινομούνται τα διάφορα επαγγέλματα, ούτως ώστε να μπορεί κάποιος με ακρίβεια να προσδιορίζει, αν είναι για παράδειγμα εργοδότης, τι ανάγκη έχει και από πλευράς ανέργων σε ποιο επάγγελμα είναι εξειδικευμένοι, ούτως ώστε να γίνεται πιο αποτελεσματική και σωστή αυτή η σύζευξη ζήτησης και προσφοράς». 

Συμφώνησε δε, πως το Υπουργείο Εργασίας ίσως θα πρέπει να υιοθετήσει αυτό το ευρωπαϊκό σύστημα ταξινόμησης επαγγελμάτων και προσόντων. Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο σύστημα επισήμανε πως περιλαμβάνει περίπου 14.000 επαγγέλματα. «Θα μπορούσε να περιοριστεί σε κάποιες μεγάλες ενότητες με υποδιαιρέσεις», σημείωσε ο κ. Τσακκής, προσθέτοντας πως με αυτό τον αριθμό θα καλύπτονται όλα τα πιθανά επαγγέλματα ή δεξιότητες που υπάρχουν και ανάλογα ο κάθε επιχειρηματίας που βάζει στο σύστημα ότι θέλει να εργοδοτήσει κόσμο με συγκεκριμένες ειδικότητες ή ο άνεργος που επιθυμεί΄να προσδιορίσει που εξειδικεύεται να μπορεί να το πράττει». 

Τόνισε ακόμη πως θα πρέπει να χρησιμοποιούμε πλέον τις τεχνολογίες προκειμένου αυτή η σύζευξη - το matching όπως το χαρακτήρισε - να γίνεται αυτόματα και να ειδοποιεί τις δύο πλευρές. «Υπάρχουν αυτά τα εργαλεία, δεν χρειάζεται να τα ανακαλύψουμε εμείς. Απλά είναι θέμα του λογισμικού του συστήματος του Τμ. Εργασίας να προστεθούν αυτές οι κατηγοριοποιήσεις και να ζητείται από τις δύο πλευρές να είναι ακριβείς στην περιγραφή τους για να γίνεται καλύτερα το matching», υπογράμμισε.  

Απ΄ εκεί και πέρα, το γεγονός ότι τα πράγματα διαφοροποιούνται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, δημιουργούνται επαγγέλματα που δεν υπήρχαν, κάποια εγκαταλείπονται, προκύπτει έντονα το θέμα της επανακατάρτισης -reskilling, unskilling- ούτως ώστε εάν κάποια δραστηριότητα / ειδικότητα που υπάρχει και δεν χρειάζεται πλέον, να μπορούν να γίνονται προγράμματα επανακατάρτισης και απόκτησης νέων δεξιοτήτων, συμπλήρωσε ο κ. Τσιακκής. 

Προσπαθεί το Υπ. Εργασίας

Ερωτηθείς για το κατά πόσο έχουμε πραγματική εικόνα για το ύψος της ανεργίας στην Κύπρο, ο κ. Τσιακκής απάντησε πως το Υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να κάνει μία πιο σαφή αποτύπωση της πραγματικής ανεργίας, διότι υπάρχουν κάποιοι που είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν και κάποιοι άλλοι οι οποίοι είτε δεν έχουν εγγραφεί, είτε που δεν εμφανίζονται να εργαστούν και προσπαθούν να εντοπίσουν ακριβώς τι συμβαίνει, εν μέσω και των μεγάλων ελλείψεων που υπάρχουν στην αγορά εργασίας. 

«Πρέπει όντως να γίνει μία χαρτογράφηση του πεδίου, να ξέρουμε ότι πραγματικά έχουμε τόσους ανέργους, σε ποιες ειδικότητες είναι, ούτως ώστε πρώτα να εργοδοτηθούν οι Κύπριοι άνεργοι από τις επιχειρήσεις και μετά να προχωρήσουμε να καλύψουμε τις τυχόν κενές θέσεις με εισαγωγή από τρίτες χώρες. Όμως πρέπει και άνεργοι να δηλώνουν την κατάστασή τους». 

Η επιστολή Χαράλαμπου Θεοπέμπτου: 

Διαβάστε επίσης: Προειδοποιητικό καμπανάκι για παράνομη εργασία - Τι προτείνουν οι εργολάβοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ