Αποκαλύψεων συνέχεια για τα ΜΕΔ πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων

Συνέχεια στις αποκαλύψεις για τα δάνεια των «Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων» στην πρώην Συνεργατική έδωσε χθες βράδυ το ΣΙΓΜΑ στις «Τομές στα Γεγονότα» αποκαλύπτοντας άλλες δύο περιπτώσεις, καθώς εντείνεται η κοινωνική κατακραυγή και η διαφάνεια είναι, πλέον, λαϊκή απαίτηση.

Της Γιώτας Αποστολίδου

Η πρώτη αφορά τον εν ενεργεία βουλευτή του ΔΗΣΥ, Κώστα Κωνσταντίνου, ο οποίος έλαβε δάνειο, ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αναδιάρθρωσε το 2017.  

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η διαδικασία έγινε, μεν, νομότυπα, ωστόσο, ήταν από τις περιπτώσεις δανεισμού, που είχαν τεθεί υπό το μικροσκόπιο της Φρανκφούρτης και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού. 

Η δεύτερη περίπτωση αφορά την Επίτροπο Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου, η οποία συνδέεται με τον Όμιλο "Ιωάννας Παναγιώτου".
  
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αίσθηση προκαλεί ο τρόπος, με τον οποίο δανειοδοτείτο ο εν λόγω όμιλος και εταιρειών συνδεμένων με την Επίτροπο, αλλά και ο τρόπος, με τον οποίον γίνονταν οι αναδιαρθώσεις των δανείων του.

Σύμφωνα, εξάλλου, με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» μη εξυπηρετούμενα δάνεια στη ΣΠΕ Μακράσυκας και στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου, με καθυστερήσεις περίπου 300.000 ευρώ μέχρι το 2013, είχε η εταιρεία «Τρουλλής και Κουλίας» στην οποία συμμετείχε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, η οποία, μέχρι στιγμής, δεν προέβη σε αναδιάρθρωση.

Διαβάστε επίσης: Ποιές οι αντιδράσεις Κωνσταντίνου και Κουλία για τις αποκαλύψεις των ΜΕΔ

Απαντώντας στις κατηγορίες, μέσω της «Πρώτης  Εκπομπής» του Ράδιο Πρώτο ο κ. Κουλίας δήλωσε ότι όλα έγιναν νομότυπα και ότι το δάνειο επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση, ενώ προηγουμένως αποπληρώνονταν κανονικά.

Έκανε λόγο για ιστορίες σήψης και διαφθοράς, βλέποντας σκοπιμότητες πίσω από τις επιλεκτικές, όπως τις χαρακτήρισε, διαρροές, λόγω ευρωεκλογών. 

Τα κόκκινα δάνεια χρονολογούνται από το 2010, δήλωσε, και διερωτήθηκε γιατί τα διαρρέουν και τα δημοσιοποιούν τώρα, που έγινε το μεγαλύτερο οικονομικό έγκλημα εναντίων του Συνεργατισμού και μάλιστα επιλεκτικά για κάποιους βουλευτές.

Ο κ. Κουλίας υποστήριξε ότι όλα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, έχουν δημοσιοποιηθεί κατά παράνομο τρόπο και κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων και δήλωσε ότι θα κινηθεί νομικά, δηλώντας έτοιμος να δημοσιοποιήσει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία, αν το πράξουν όλοι.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό, το συνολικό υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, ανήλθε τον Αύγουστο του 2017 στα €153 εκατ.

Οι διαγραφές δανείων Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων αγγίζουν τα €10 εκατ.