Σε 24ωρη απεργία στις 15/2 οι εργαζόμενοι στο ιστοπαθολογικό εργαστήριο ΓΝΛ

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ, είναι αδιανόητο, σε ένα εργαστήριο όπου γίνονται εξετάσεις για τη διάγνωση του καρκίνου να μην λαμβάνεται κανένα μέτρο από τους αρμοδίους για την πρόληψή του

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου τα μέλη των Κλάδων Λειτουργών  Νοσοκομειακών Εργαστηρίων ΠΑΣΥΔΥ, της ΠΕΟ και της ΣΕΚ που εργάζονται στο ιστοπαθολογικό εργαστήριο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των τριών συντεχνιών, είναι αδιανόητο, σε ένα εργαστήριο όπου γίνονται εξετάσεις για τη διάγνωση του καρκίνου να μην λαμβάνεται κανένα μέτρο από τους αρμοδίους για την πρόληψή του.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται πως οι τεχνικές υπηρεσίες του ΟΚΥπΥ αλλά και το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας έχουν εκπονήσει ανεξάρτητες  μελέτες όπου διαπιστώνεται ο άμεσος και έμμεσος κίνδυνος που διατρέχουν οι εργαζόμενοι του Εργαστηρίου. 

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο εξαερισμός του εργαστηρίου δεν είναι επαρκής αφού οι απαγωγοί και οι εξαεριστήρες δεν λειτουργούν ικανοποιητικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε χημικό κίνδυνο γιατί οι εργαστηριακές διεργασίες απαιτούν τη χρήση πτητικών και τοξικών ουσιών.

Λόγω της μη ικανοποιητικής λειτουργίας του  εξαερισμού εκλύονται καθημερινά στο περιβάλλον αέρια και αναθυμιάσεις με δυσάρεστες άμεσες συνέπειες για τους εργαζόμενους όπως είναι το κάψιμο των ματιών, ξηροφθαλμία, βήχας, ζαλάδα και πικρή γεύση. Η χρόνια και συσσωρευμένη δράση των χημικών ουσιών μπορεί να επιφέρει σοβαρά προβλήματα υγείας στους υπαλλήλους, προστίθεται. 

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αναφέρουν πως με κοινές τους επιστολές προς την Κεντρική Διοίκηση του ΟΚΥπΥ ζητήσαν επανειλημμένα την άμεση λήψη μέτρων για την επίλυσή του προβλήματος χωρίς δυστυχώς να παρθεί κανένα μέτρο.

«Γι΄ αυτό τα μέλη των Κλάδων Λειτουργών Νοσοκομειακών Εργαστηρίων της ΠΑΣΥΔΥ, της ΠΕΟ και της ΣΕΚ που εργάζονται στο Ιστοπαθολογικό Εργαστήριο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου αποφάσισαν ομόφωνα την κήρυξη 24ωρης απεργίας την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024  αφού συνεχίζουν να εργάζονται σε επικίνδυνο και μη ασφαλές περιβάλλον», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συμφωνία με εργαζομένους στο λιμάνι Λάρνακας ανακοίνωσε η Kition Ocean Port

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ