Με ταχείες διαδικασίες νόμος για συγχωνεύσεις, υπό την απειλή προστίμου

Η νομοθεσία έχει ως στόχο την θέσπιση κανόνων για τις διασυνοριακές μετατροπές και διασπάσεις εταιρειών και την ενίσχυση των υφιστάμενων κανόνων ως προς τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις

Υπό το φόβο παραπομπής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν δεν ανταποκριθεί στα χρονοδιαγράμματα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας ξεκίνησε τη συζήτηση εναρμονιστικού νομοσχεδίου για της διασυνοριακές μετατροπές και διασπάσεις εταιρειών.

Η νομοθεσία έχει ως στόχο την θέσπιση κανόνων για τις διασυνοριακές μετατροπές και διασπάσεις εταιρειών και την ενίσχυση των υφιστάμενων κανόνων ως προς τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, οι κανόνες αυτοί αναμένεται να συμβάλουν στον έλεγχο της νομιμότητας των διασυνοριακών πράξεων πριν από την έναρξη ισχύος τους, ούτως ώστε να συμβάλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου.

Παράλληλα, στόχος είναι η άρση των περιορισμών στην ελευθερία εγκατάστασης, η προστασία των ενδιαφερόμενων μερών και η αξιοποίηση νέων ευκαιριών για ώθηση της οικονομικής ανάπτυξης. Επίσης η προώθηση της ψηφιοποίησης και η σημαντική μείωση των νομικών και λειτουργικών εξόδων των εταιρειών.

Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν κατά την έναρξη της συνεδρίας από βουλευτές, αφού η προθεσμία νομοθετικής εναρμόνισης με την υπό αναφορά Οδηγία παρήλθε την 31η Ιανουαρίου 2023 και είχε σταλεί στην Κυπριακή Δημοκρατία Προειδοποιητική Επιστολή ημερομηνίας 22 Μαρτίου 2023, αλλά στη συνέχεια και Αιτιολογημένη Γνώμη ημερομηνίας 16 Νοεμβρίου 2023, που αποτελεί το δεύτερο και τελικό στάδιο της διαδικασίας παράβασης πριν την παραπομπή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 18 Ιανουαρίου 2024.

Εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας η Φρόσω Σωτηρίου παραδέχθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση αλλά σημείωσε ότι εξασφαλίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παράταση μέχρι 15 Μαρτίου. Είπε ότι πρόκειται για πολύ σημαντικό νομοσχέδιο με πολλές υποχρεωτικές διατάξεις, ενώ σημείωσε ότι η Νομική Υπηρεσία ολοκλήρωσε την εξέτασή του σε έναν μήνα. Σημείωσε επίσης ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά και θεωρεί ότι η Βουλή δεν θα αντιμετωπίσει σημαντικά εμπόδια.

Η Έφορος Εταιρειών Ειρήνη Μυλωνά-Χρυσοστόμου ανέφερε ότι πρόκειται για σημαντικό νομοσχέδιο και παραδέχτηκε ότι δίνεται λίγος χρόνος στη Βουλή για να το μελετήσει. Σημείωσε ότι η διαδικασία σύνταξής τους άρχισε το 2020 και έχει περάσει μέσα από τις δυσκολίες και δυσλειτουργίες του κορωνοϊού. Η σύνταξη του νομοσχεδίου, είπε ανατέθηκε σε ιδιώτη δικηγόρο λόγω της υποστελέχωσης του Τμήματος. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα ορόσημα από τα οποία πέρασε το νομοσχέδιο.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης έκανε λόγο για επικίνδυνη καθυστέρηση στη διαδικασία, ενώ ανέφερε ότι δεν παρέστη στην Επιτροπή για το θέμα ο Υπουργός Ενέργειας παρόλο που προσκλήθηκε. Έκανε λόγο για μη ανταπόκριση, την ώρα που υπάρχει η απαίτηση να περάσει ο νόμος με συνοπτικές διαδικασίες. Καταδίκασε την κουλτούρα και νοοτροπία να μην παίρνει κανένας ευθύνη και να αφήνουν τα πράγματα να κυλούν με τους δικούς τους ρυθμούς, ενώ η Κύπρος βρίσκεται σε προχωρημένη διαδικασία επιβολής προστίμου.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα κινηθεί με τον πλέον σύντομο τρόπο ώστε να μην επιβληθεί πρόστιμο που θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους, ωστόσο από την άλλη, πρόσθεσε θα πρέπει να διασφαλιστεί η ποιότητα του προβληματισμού και μελέτης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

ΚΥΠΕ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Booking προειδοποιεί τους ταξιδιώτες που θα επισκεφθούν τα κατεχόμενα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ