Ακόμα δυο βουλευτές στην λίστα ΜΕΔ πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων

Εντείνεται η κοινωνική κατακραυγή στον απόηχο των αποκαλύψεων για τα δάνεια των «Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων» στην πρώην Συνεργατική.

Συνέχεια στις αποκαλύψεις έδωσε χθες βράδυ το ΣΙΓΜΑ στις «Τομές στα Γεγονότα» με νέες περιπτώσεις.

Μετά τους Κώστα Κωνσταντίνου του ΔΗΣΥ και Ζαχαρία Κουλία του ΔΗΚΟ, σειρά πήρε η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά.

Η κα Κουκουμά, μαζί με άλλα τρία στενά συγγενικά της πρόσωπα, κληρονόμησαν από τον αποθανόντα πατέρα τους, ο οποίος ήταν για χρόνια μέλος της Επιτροπείας της ΣΠΕ Αυγόρου, δάνεια, τα οποία κατά τον Ιανουάριο του 2018 ανέρχονταν στα 1,2 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για 7 δάνεια, τερματισμένα στο σύνολό τους, για τα οποία εισπράχθηκαν μόλις 11 χιλιάδες ευρώ.

Η Συνεργατική κατά την αναδιάρθρωσή τους, το 2018, προχώρησε σε προβλέψεις ύψους 815 περίπου χιλιάδων. Υπολόγισε, δηλαδή, το πιστωτικό ίδρυμα ότι θα υποστεί αυτήν την ζημιά.

Το γεγονός ότι οι πρόκειται για εν ενεργεία βουλευτές, οι οποίοι μετείχαν σε κοινοβουλευτικές διαδικασίες, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, όπως αν όφειλαν, ως βουλευτές, να ενημερώσουν το Σώμα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους, αν εγείρεται ή όχι ζήτημα  σύγκρουσης συμφερόντων, αν δύναται δεοντολογικά και ηθικά ένας βουλευτής να διατηρεί Μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να νομοθετεί γι' αυτά.

Στο μεταξύ, στην Ολομέλεια της Βουλής θα κατατεθούν τρεις προτάσεις νόμου, εκ των οποίων οι δύο στοχεύουν να προλάβουν τη δήλωση πόθεν έσχες, που υποχρεούνται να υποβάλουν οι βουλευτές.

Μετά και την απόφαση του Γενικού Ελεγκτή να προχωρήσει σε βάθος έρευνα, θέτοντας υπό το μικροσκόπιό του όλες τις περιπτώσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων στον Συνεργατισμό, το θέμα θα συζητηθεί στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, μόλις ολοκληρωθεί η έκθεση.