Ένωση Συντακτών για ΓΕ: Οι θεσμοί να προστατεύουν και όχι να απειλούν

Η ΕΣΚ θεωρεί την προειδοποίηση που απηύθυνε ο Γιώργος Σαββίδης, ότι η διαρροή απόρρητων διαβαθμισμένων εγγράφων είναι ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με επτά χρόνια φυλάκιση, ως «μια άμεση απειλή κατά της δημοσιογραφικής κοινότητας» του τόπου.

Εάν οι θεσμοί επιτελούσαν το έργο και την αποστολή τους με την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα επάρκεια και πληρότητα, δεν θα χρειαζόταν να επισείουν ως Δαμόκλειο Σπάθη επί των κεφαλών των δημοσιογράφων την απειλή των ποινικών διώξεων, αναφέρει σε ανακοίνωση του, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου.

Σημειώνει πως θεωρεί την προειδοποίηση που απηύθυνε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Γιώργος Σαββίδης, ότι η διαρροή απόρρητων διαβαθμισμένων εγγράφων είναι ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με επτά χρόνια φυλάκιση, ως «μια άμεση απειλή κατά της δημοσιογραφικής κοινότητας" του τόπου.

«Οι θεσμοί εντέλλονται να προστατεύουν και όχι να απειλούν», προστίθεται.

Η ΕΣΚ επισημαίνει ότι η διαχείριση διαβαθμισμένων εγγράφων και μη, είναι μέρος της δημοσιογραφικής αποστολής και συστατικό στοιχείο της ελευθεροτυπίας.

«Το πνεύμα της άγαρμπης προειδοποίησης του Γ. Εισαγγελέα προς τους δημοσιογράφους δεν συνάδει με το πνεύμα όλων των συναφών εναρμονιστικών νομοθεσιών που ψήφισε η Κυπριακή Δημοκρατία προς ενίσχυση της ελευθεροτυπίας, της ελευθερίας έκφρασης και του πλουραλισμού των απόψεων. Δεν είναι νοητό από τη μια οι δημοσιογράφοι να θωρακίζονται και από την άλλη, να απειλούνται», προστίθεται.

Η ΕΣΚ αναφέρει ότι το θέμα που ανέδειξε ο δημοσιογράφος στην εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος» είναι καίριας σημασίας, άπτεται του δημοσίου συμφέροντος στον μέγιστο δυνατό βαθμό και από τα συμφραζόμενα του είναι πρόδηλο ότι υπήρξε εσφαλμένη διαχείριση που θα κοστίσει στα δημόσια ταμεία πολλά εκατομμύρια.

Σημειώνει ότι η δημοσιογραφική κοινότητα δεν μπορεί να παραμένει απαθής, διαχέοντας μόνο τα όσα εκφράζονται επισήμως και δημοσίως.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που θεσμοί επιχείρησαν να χειραγωγήσουν ή να περιορίσουν το δημοσιογραφικό έργο. Όποτε το πράττουν θα μας βρίσκουν απέναντι τους», καταλήγει η ΕΣΚ.

Πηγή: ΚΥΠE

Διαβάστε επίσης: Influencers στο μικροσκόπιο της Κομισιόν - Και η Κύπρος υπό διερεύνηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ