Εξελίξεις εντός των επόμενων εβδομάδων για πέναλτι 12%

Συναίνεση κοινωνικών εταίρων για αύξηση άδειας μητρότητας από 18 σε 22 βδομάδες. Θα ωφεληθούν 5.000 εργαζόμενες νέες μητέρες, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας. Πάει Υπουργικό το νομοσχέδιο στην επόμενη συνεδρία του Σώματος

Για εξελίξεις εντός των επόμενων εβδομάδων έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου σε σχέση με την προοπτική αλλαγών στο θέμα του πέναλτι του 12%. Ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος μιλούσε μετά τη σημερινή συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα εξευρεθεί τελικά μια φόρμουλα, η οποία θα επηρεάσει θετικά χιλιάδες συνταξιούχους συμπολίτες μας, όπως είπε.

Ο κ. Παναγιώτου σημείωσε ότι ο κοινωνικός διάλογος ολοκληρώνεται σύντομα, επισημαίνοντας ότι είναι δεδομένη η πολιτική βούληση της κυβέρνησης σχετικά με την προοπτική της ελάφρυνσης στην αναλογιστική μείωση για την πρόωρη συνταξιοδότηση, σύμφωνα με τις δυνατότητες του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Πέραν των πιο πάνω, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο, για υλοποίηση της προγραμματικής θέσης της Κυβέρνησης για αύξηση της άδειας μητρότητας από τις 18 στις 22 εβδομάδες. Όπως είπε, διαπιστώθηκε η συναίνεση των κοινωνικών εταίρων προς αυτή την κατεύθυνση, εξέλιξη που επιτρέπει την άμεση κατάθεση του Νομοσχεδίου στο Υπουργικό και προώθηση του στην Βουλή. Εφόσον η πρόταση της Κυβέρνησης εγκριθεί σύντομα από τη Βουλή, θα επωφεληθούν ετησίως 5.000 εργαζόμενες νέες μητέρες, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, αναπτύξαμε ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για τη στελέχωση της αγοράς εργασίας, για τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και για τη συμφιλίωση της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής, ενώ συζητήσαμε για την καλύτερη αξιοποίηση της τεχνολογίας και για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας για σημαντικά θέματα που παραμένουν ανοιχτά.

Άδεια μητρότητας

Ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι στη συζήτηση του Νομοσχέδιου, που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο, για υλοποίηση της προγραμματικής θέσης της Κυβέρνησης για αύξηση της άδειας μητρότητας από τις 18 στις 22 εβδομάδες διαπιστώθηκε μετά από προβληματισμό και ανταλλαγή απόψεων η συναίνεση των κοινωνικών εταίρων προς αυτή την κατεύθυνση, εξέλιξη που επιτρέπει την άμεση κατάθεση του Νομοσχεδίου στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση στην επόμενη συνεδρία του Σώματος και προώθηση στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Εφόσον η πρόταση της Κυβέρνησης εγκριθεί σύντομα από τη Βουλή, θα επωφεληθούν ετησίως 5.000 εργαζόμενες νέες μητέρες, οι οποίες θα μπορέσουν να αφιερώνουν έναν μήνα επιπλέον στα νεογέννητα παιδιά τους προτού επιστρέψουν στην εργασία τους.

Πέναλτι 12%

Σχετικά με την προοπτική της ελάφρυνσης στην αναλογιστική μείωση για την πρόωρη συνταξιοδότηση, σύμφωνα με τις δυνατότητες του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για την οποία είναι δεδομένη η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης, ο υπουργός ανέφερε ότι τα μέλη του Σώματος ενημερώθηκαν για την αναλογιστική αξιολόγηση των εισηγήσεων που κατατέθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις για τα επόμενα βήματα. Καθώς ο κοινωνικός διάλογος ολοκληρώνεται σύντομα, θέλω να εκφράσω την αισιοδοξία μου για εξελίξεις εντός των επόμενων εβδομάδων που μπορούν να οδηγήσουν σε αποτελέσματα , τα οποία θα επηρεάσουν θετικά χιλιάδες συνταξιούχους συμπολίτες μας.

Εργαζόμενοι από τρίτες χώρες

Αναφορικά με τις ανάγκες για στελέχωση της αγοράς εργασίας με εργαζόμενους από τρίτες χώρες, ο Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι στη συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα στοιχεία για την τεκμηρίωση των εκτιμήσεων σχετικά με τις επιπρόσθετες θέσεις στην αγορά εργασίας, τις δυνατότητες του διαθέσιμου εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού και τις ανάγκες για εργαζόμενους από το εξωτερικό για το 2024.

Ανέφερε ότι αυτά θα συζητηθούν λεπτομερέστερα με τους κοινωνικούς εταίρους εντός των επόμενων ημερών. "Αναμένουμε ότι η κοινή αντίληψη για τα μεγέθη των αναγκών και των δυνατοτήτων θα βοηθήσει στην εποικοδομητική συνεργασία των κοινωνικών εταίρων με την πολιτεία για την επίτευξη των στόχων για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας", σημείωσε.

Ερωτηθείς, ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα συνεχιστεί η συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους για να επιβεβαιωθεί η κοινή αντίληψη σε σχέση με τα μεγέθη στα οποία αναφέρθηκαν.

Κληθείς να σχολιάσει ανακοίνωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων για το θέμα, με αναφορές σε "έλλειψη διαφάνειας" και "καταστρατήγηση συλλογικών συμβάσεων", ανέφερε ότι "πρόθεση μας είναι να υπάρχει πλήρης διαφάνεια, ώστε όλοι να γνωρίζουν τις πραγματικές ανάγκες και το περιεχόμενο των αποφάσεων που λαμβάνονται".

Πρόσθεσε ότι μέσα από την εφαρμοζόμενη διαδικασία προνοείται ότι εκεί που υφίστανται Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας η εργοδότηση των υπηκόων τρίτων χωρών πρέπει να γίνεται με βάση τους όρους που αυτές προνοούν και να αντανακλούν τις σχετικές πρόνοιες της νομοθεσίας.

"Εκεί που υπάρχει οποιαδήποτε πληροφόρηση ότι κάτι τέτοιο δεν εφαρμόζεται στην πράξη, θέλουμε να υποβληθούν ενώπιον μας σχετικές καταγγελίες ή πληροφόρηση, ώστε να ενεργήσουμε κατάλληλα", είπε.

Ερωτηθείς αν αναφέρθηκαν σήμερα τέτοιες καταγγελίες, είπε ότι αναφέρθηκαν παραδείγματα χωρίς να γίνουν ονομαστικές αναφορές σε εργοδότες, επιχειρήσεις ή οργανισμούς. "Είμαστε στη διάθεσή τους για να διερευνήσουμε οποιαδήποτε συγκεκριμένη περίπτωση τεθεί ενώπιον μας", είπε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πατάει «γκάζι» το σχέδιο ηλεκτροκίνησης - Πόσες αιτήσεις έγιναν σε 3 μέρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ